Experții de la ScanPyramids confirmă existența a două ''cavități'' în Marea Piramidă din Egipt

Experții de la ScanPyramids confirmă existența a două ''cavități'' în Marea Piramidă din Egipt

În Marea Piramidă din Giza s-ar putea afla două ''cavități'' despre a căror existență nu se știa până acum, au anunțat sâmbătă oamenii de știință. Acestea au fost descoperite de cercetătorii din cadrul operațiunii ScanPyramids, care utilizează tehnici moderne non-invazive pentru a scana monumentul milenar, informează AFP.

Săptămâna trecută, ministrul antichităților a anunțat cu reținere descoperirea a ''două anomalii'' în piramida construită în urmă cu 4.500 de ani, în timpul domniei regelui Khufu (Cheops), adăugând că teste ulterioare vor putea determina care erau funcțiile ''cavităților'', natura și dimensiunea acestora.

La 9 noiembrie, ministrul antichităților, Mamduh al-Damati, a declarat că termografia în infraroșu aplicată Marii Piramide de la Giza a dezvăluit mari diferențe de temperatură între diferite blocuri de calcar gigantice alăturate — până la 6 grade Celsius — fapt care ar putea indica prezența unor camere secrete neexplorate încă. "Aceste rezultate preliminare arată că există vești bune" în perspectivă, a spus ministrul al-Damati, adăugând: "Vom avea secrete de rezolvat la piramide, dar este prea devreme să știm în ce vor consta".

Cu o înălțime de 146 de metri, piramida Khufu, numită după fiului faraonului Sneferu, este considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Din câte se știe până acum, construcția are trei încăperi și, la fel ca alte piramide din Egipt, scopul său inițial a fost de a servi drept mormânt pentru faraon.

''Putem confirma acum existența unui 'vid' ascuns în spatele fațadei nordice, care ar putea avea forma cel puțin a unui coridor ce străbate interiorul Marii Piramide'', au menționat într-un comunicat oamenii de știință din cadrul proiectului ScanPyramids.

A doua ''cavitate'' a fost descoperită în latura nord-estică a piramidei, au mai spus cercetătorii.

Operațiunea ScanPyramids a început în octombrie anul trecut, cu scopul de a căuta încăperi ascunse în piramida Khufu, dar și în construcțiile similare vecine — Khafra (Chephren) din Giza și Bent și Piramida Roșie din Dahshur, toate situate la sud de Cairo.

În cadrul proiectului, este pusă în aplicare o combinație de tehnologii — termografie în infraroșu, radiografie imaginativă bazată pe miuoni și reconstrucție 3D — toate acestea fiind non-invazive și non-distructive pentru monument.

Miuonii sunt ''similari razelor X ce pot penetra corpul și permit observarea oaselor'', au explicat oamenii de știință de la ScanPyramids care au adăugat că aceștia pot trece prin sute de metri de piatră înainte de a fi absorbiți. ''Ulterior, detectoare foarte bine plasate — spre exemplu, într-o piramidă, sub o potențială încăpere necunoscută — pot înregistra urme de particule și pot distinge cavitățile de regiunile mai dense'', au completat aceștia.

La finalul anului 2015, în Egipt s-a început scanarea mormântului lui Tutankamon, în Valea Regilor din sudul țării, după ce un egiptolog britanic a avansat o teorie potrivit căreia Nefertiti ar fi fost îngropată în acel loc, într-o încăpere secretă. Nicholas Reeves a sugerat că mormântul lui Tutankamon este, de fapt, al lui Nefertiti, iar după decesul subit al regelui, la o vârstă fragedă, corpul său a fost introdus în mormântul reginei, într-o cameră aflată mai aproape de exterior. O serie de scanări radar realizate în mai de o echipă aparținând National Geographic Society au infirmat ipoteza existenței unor camere ascunse în mormântul faraonului-copil Tutankamon, ipoteză ce a aprins recent imaginația arheologilor și istoricilor deopotrivă, conform unui material publicat de Live Science. "Dacă ar fi existat spații goale, am fi obținut un semnal puternic", a declarat geofizicianul Dean Goodman, care a colaborat cu National Geographic Society la acest studiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”