Financial Times: autoritățile suedeze sunt nemulțumite deoarece colectează prea multe taxe

Guvernul suedez se confruntă cu o problemă economică neobișnuită, în sensul în care colectează prea multe taxe, informează un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, Suedia a încheiat anul 2016 cu un surplus bugetar de 85 de miliarde de coroane (9,5 miliarde de dolari), și aproximativ jumătate din acest surplus se datorează persoanelor fizice și companiilor care, în mod intenționat, au plătit taxe mai mari decât trebuia.

Motivul îl constituie dobânzile negative introduse de Banca Centrală a Suediei. În condițiile în care dobânda de politică monetară în Suedia este de minus 0,5%, păstrarea banilor în conturi bancare sau alte vehicule de investiții nu oferă niciun randament. În schimb, cei care plătesc taxe mai mari decât este nevoie la returnarea diferenței beneficiază de o dobândă de 0,56% pe an, astfel că pentru firme și persoane fizice este mai avantajos să dea banii statului decât să îi țină în bancă.

Guvernul suedez vrea să descurajeze supraplățile dar oficiul național de gestionare a datoriei recunoaște să aceste eforturi nu vor fi suficiente. "Nu putem face nimic mai mult, este pur și simplu o consecință a dobânzilor actuale", a declarat directorul de prognoză de la Oficiul național de gestionare a datoriei din Suedia, Marten Bjellerup.

Guvernul suedez a eliminat plata dobânzilor la depozitele din taxe însă oficiul național de gestionare a datoriei se așteaptă ca și o dobândă zero să fie mai atractivă pentru companii decât una negativă. Din păcate există șanse reduse ca problema să se corecteze în viitorul apropiat. La ultima sa reuniune de politică monetară de săptămâna trecută, Banca Centrală a Suediei a informat că este mai probabil să reducă și mai mult dobânda de bază decât să o majoreze pe termen scurt.

Problema taxelor din Suedia este un nou exemplu al impactului dobânzilor negative. Introduse inițial ca o încercarea de a stimula creșterea, dobânzile negative sunt criticate de unii analiști care consideră că recursul la această măsură este o dovadă de eșec.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

2 Pe față, fără rușine! Iliescu, interviu în rusește pentru agenția de presă rusă TASS: Sper că politicienii rom…

3 La CCR sunt 7 din 9! Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat / La Curtea de Conturi co…

4 Ăștia de la Arad au fost labradorii, urmează pitbulii si dobermanii! Vești sinistre pentru PSD de la DNA!

5 Bravo! / Orban după ce PSD l-a picat pe Cîțu: „Nu accept ca ministrul Finanțelor să fie judecat de partidul care…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing