Forțele irakiene au preluat controlul mai multor sate din jurul orașului Mosul

Forțele irakiene au preluat controlul mai multor sate din jurul orașului Mosul

Forțele de securitate irakiene au cucerit marți de la organizația Stat Islamic (SI) mai multe sate, în cursul unei mari ofensive ce are drept scop eliberarea orașului Mosul, ultimul mare fief al jihadiștilor din Irak, a indicat o sursă din domeniul securității, citată de agenția Xinhua.

La vest de fluviul Tigru, forțele irakiene și unitățile paramilitare aliate sunnite și șiite, susținute avioane irakiene și ale coaliției internaționale conduse de SUA, au cucerit satele Lihoud, Abbasiyah, Khuder al-Yas, Bajwaniyah și Tal al-Samen, în timp ce înaintau în nord spre orașul Shoura, ocupat de Statul Islamic și care se află la circa 30 km sud de Mosul, a declarat pentru Xinhua, sub rezerva anonimatului, o sursă din cadrul Comandamentului de operațiuni pentru eliberarea Ninive.

La est de Tigru, forțele armate au eliberat, de asemenea, mai multe sate în timp ce se îndreptau către orașul Hamdaniyah, deținut de către jihadiști, situat la circa 40 km sud-est de Mosul, potrivit sursei.

Marți după-amiază, trupele au ajuns la marginea de sud-vest a orașului Hamdaniyah și au bombardat poziții ale SI aflate în interiorul orașului, în cadrul pregătirilor pentru bătălia de cucerire a lui.

Între timp, forțele kurde irakiene (peshmerga), aflate la est de Mosul, și-au suspendat luptele și înaintarea, deoarece își reorganizează rândurile pentru a se pregăti de mai multe bătălii, a precizat sursa.

Luni dimineața, premierul irakian Haider al-Abadi, care este și comandantul șef al forțelor irakiene, a anunțat începerea unei mari ofensive pentru cucerirea Mosulului, al doilea oraș ca mărime al țării aflat sub controlul Statului Islamic.

Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”