Fotbal - corupţie: 44 de percheziţii în Belgia şi 13 în diverse ţări din Europa

Fotbal - corupţie: 44 de percheziţii în Belgia şi 13 în diverse ţări din Europa

Parchetul federal din Belgia a confirmat că 44 de percheziţii sunt efectuate miercuri dimineaţă în toată ţara în legătură cu activitatea unor agenţi de fotbalişti şi falsificarea mai multor meciuri disputate în sezonul trecut, iar în paralel, la cererea judecătorului de instrucţie, se desfăşoară 13 percheziţii în străinătate, mai ales în Franţa, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia şi Macedonia, scrie ziarul Le Soir.

Operaţiunile simultane din străinătate sunt coordonate de Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a Uniunii Europene.

Căutările poliţiei au loc la sediile mai multor cluburi din Jupiler Pro League, prima divizie a campionatului de fotbal al Belgiei. Mai multe documente şi dosare au fost deja confiscate.

După cum s-a anunţat, mai mulţi oameni de fotbal din Belgia, între care şi antrenorul campioanei en titre, FC Bruges, au fost arestaţi în cadrul unei anchete a justiţiei din această ţară.

Unul dintre dosare a fost deschis de Parchetul federal belgian pentru spălare de bani, conform unei surse judiciare. Ancheta îi vizează în principal pe agenţii de jucători Mogi Bayat şi Dejan Vejlkovic, precum şi cluburile cu care aceştia au făcut afaceri.

Fost conducător al clubului Sporting Charleroi şi actual impresar de jucători în prima ligă belgiană, Mogi Bayat a fost reţinut miercuri dimineaţă. Au fost, de asemenea, arestaţi Herman Van Holsbeeck (fost manager al echipei Anderlecht Bruxelles), Ivan Leko (antrenorul lui FC Bruges), precum şi arbitrii Sebastien Delferiere şi Bart Vertenten.

Sunt în curs de desfăşurare percheziţii în toată ţară, inclusiv la zece cluburi: Anderlecht Bruxelles, FC Bruges, Standard Liege (la care joacă mijlocaşul român Răzvan Marin), Antwerp (echipă pregătită de Ladislau Boloni), Racing Genk (la care este legitimat Vladimir Screciu), Gent, Kortrijk, Lokeren, Oostende şi Mechelen. Dintre acestea, Mechelen a retrogradat în sezonul trecut în eşalonul secund.

În total, 220 de poliţişti au fost mobilizaţi în Belgia, Franţa, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia şi Macedonia, iar "numeroase persoane" au fost arestate, potrivit unui comunicat al parchetului federal.

Ancheta a fost deschisă la sfârşitul anului trecut, în urma unui raport al unităţii poliţiei federale care se ocupă de fraudele sportive, care a relevat "indicaţii referitoare la tranzacţii financiare suspecte" în campionatul Belgiei.
AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: (c) Jupiler Pro League/ Facebook


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...