Fotbal - EURO 2020: Ţara Galilor a învins Turcia cu 2-0 şi e aproape de optimi

Fotbal - EURO 2020: Ţara Galilor a învins Turcia cu 2-0 şi e aproape de optimi

Reprezentativa de fotbal a Ţării Galilor a învins naţionala Turciei cu scorul de 2-0 (1-0), miercuri seara, pe Stadionul Olimpic din Baku, în Grupa A a turneului final EURO 2020, succes care o duce aproape de optimile de finală.

''Dragonii'' au făcut un meci cvasiperfect, câştigând prin golurile marcate de Aaron Ramsey (43) şi Connor Roberts (90+5). Omul meciului a fost, însă, Gareth Bale, care deşi a ratat un penalty, a oferit pasele decisive ambilor marcatori.

Turcia este una din marile dezamăgiri ale acestui turneu, nereuşind să confirme rezultatele bune din ultima vreme.

Foto: (c) Darko Vojinovic POOL / EPA


Meciul a fost unul spectaculos, cu un ritm ridicat şi cu construcţii rapide de ambele părţi, însă galezii s-au apărat mai bine şi au fost mai inspiraţi în faţa porţii adverse.

Ramsey a ratat o primă ocazie în min. 6, când a fost angajat de Bale, l-a fentat pe Soyuncu şi a tras la colţul scurt, dar portarul a respins. Turcia a replicat prin căpitanul Burak Yilmaz (9), care a reluat din 14 metri pe lângă poartă, la centrarea lui Cengiz Under. Acesta din urmă a expediat un şut din întoarcere de la 20 de metri (13), dar Ward a reţinut mingea.

Foto: (c) Dan Mullan POOL / EPA


Ramsey a avut o nouă mare oportunitate de a deschide scorul, după o pasă genială a lui Bale, dar a ratat singur cu portarul de la 12 metri.

Morrell a fost foarte atent la poarta proprie, în min. 29 şi 30, respingând două mingi trimise de turci (Kaan Ayhan şi Soyuncu).

Ţara Galilor a deschis scorul în min. 43, prin Ramsey, jucătorul lui Juventus fiind angajat superb de Bale cu o pasă de peste 30 de metri, după care l-a învins pe Ugur Cakir. A fost al 17-lea gol pentru Ramsey la echipa naţională.

Turcia a încercat să atace mai mult după pauză, a avut o posesie superioară, dar galezii s-au apărat compact şi au încercat să dea lovitura pe contre rapide, purtate de Bale, James au Ramsey.

Foto: (c) Tolga Bozoglu POOL / EPA


Hakan Calhanoglu (50) a tras slab de la 20 m, balonul fiind reţinut de Ward, după care Burak Yilmaz a ratat cea mai mare ocazie a turcilor, şutând incredibil peste poartă din doar 6 metri (54).

Galezii au fost periculoşi în mai multe situaţii, Bale expediind o minge de la 19 metri peste poartă (53), şutul lui Ramsey din 9 metri a fost respins de portar (58), iar în min. 61 Bale a ratat un penalty, trimiţând mult peste poartă, după ce tot el fusese faultat de Zeki Celik. Bale îşi putea răscumpăra greşeala la câteva secunde după aceea, la degajarea greşită a portarului, dar a trimis alături (61).

Ward a fost testat de Ayhan (63), dar nu a avut emoţii la lovitura de cap a fundaşului, apoi Bale a replicat în acelaşi fel la poarta cealaltă (79).

Finalul meciului a fost fierbinte, cu ciocniri între jucători şi ratări de ambele părţi.

Foto: (c) Naomi Baker POOL / EPA


Ward a respins mingea trimisă cu capul de Demiral din 8 metri (87), după care Wilson a fost blocat in extremis de Zeki Celik (90+4), Ugur Cakir a respins şutul din unghi al lui Bale, iar apoi Soyuncu l-a blocat pe Moore (90+4).

Ţara Galilor a dat lovitura într-un moment în care apărarea Turciei era în degringoladă: jucătorul lui Real Madrid a preluat o minge din colţul terenului a avansat pe linia de fund şi i-a pasat lui Connor Roberts care a reluat în plasă din 6-7 metri (90+5).

După 1-1 cu Elveţia, Ţara Galilor, semifinalistă în 2016, este liderul provizoriu al grupei, în timp ce Turcia, care venea după 0-3 cu Italia, este în pragul eliminării.

Ţara Galilor are doar trei eşecuri în ultimele sale 21 de partide internaţionale (12 victorii, 6 egaluri). Galezii nu au primit gol în 12 din ultimele 17 partide.

Turcia a pierdut cinci din ultimele sale şase jocuri la EURO (o victorie).

Miercuri seara se va juca cealaltă partidă a grupei, Italia - Elveţia, la Roma. Ultima etapă va aduce, pe 20 iunie, meciurile Italia - Ţara Galilor (Roma) şi Elveţia - Turcia (Baku).

Turcia - Ţara Galilor 0-2 (0-1)
Au marcat: Aaron Ramsey (43), Connor Roberts (90+5).
Gareth Bale (Ţara Galilor) a ratat un penalty în min. 61 (şut peste).
Baku, Stadionul Olimpic
EURO 2020 - Grupa A

Au evoluat echipele:

Foto: (c) Dan Mullan POOL / EPA


Turcia: 23. Ugurcan Cakir - 2. Zeki Celik, 22. Kaan Ayhan, 4. Caglar Soyuncu, 13, Umut Meraş (25. Mert Muldur, 73) - 5. Okay Yokuşlu (3. Merih Demiral, 46) - 9. Kenan Karaman (26. Halil Dervişoglu, 75), 10. Hakan Calhanoglu, 6. Ozan Tufan (11. Yusuf Yazici, 46), 7. Cengiz Under (21. Irfan Can Kahveci, 83) - 17. Burak Yilmaz (căpitan). Selecţioner: Şenol Guneş.
Rezerve neutilizate: 1. Mert Gunok, 12. Altay Bayindir - 8. Dorukhan Tokoz, 14. Taylan Antalyali, 15. Ozan Kabak, 19. Orkun Kokcu, 24. Kerem Akturkoglu.

Foto: (c) Dan Mullan POOL / EPA


Ţara Galilor: 12. Danny Ward - 14. Connor Roberts, 22. Chris Mepham, 6. Joe Rodon, 4. Ben Davies - 16. Joe Morrell, 7. Joe Allen (15. Ethan Ampadu, 73) - 11. Gareth Bale (căpitan), 10. Aaron Ramsey (8. Harry Wilson, 85), 20. Daniel James (3. Neco Williams, 90+4) - 13. Kieffer Moore. Selecţioner: Rob Page.
Rezerve neutilizate: 1. Wayne Hennessey, 21. Adam Davies - 2. Chris Gunter, 5. Tom Lockyer, 9. Tyler Roberts, 17. Rhys Norrington-Davies, 18. Jonny Williams, 19. David Brooks, 23. Dylan Levitt.

Arbitru: Artur Dias; arbitri asistenţi: Rui Tavares, Paulo Soares (toţi din Portugalia); al patrulea oficial: Bartosz Frankowski; arbitru de rezervă: Marcin Boniek (ambii din Polonia)
Arbitru video: Joao Pinheiro (Portugalia); arbitri asistenţi video: Francois Letexier (Franţa), Inigo Prieto, Alejandro Hernendez (ambii din Spania)
Delegat UEFA: Irakli Nakaidze (Georgia), observator UEFA pentru arbitri: Nikolai Levnikov (Rusia)
Cartonaşe galbene: Burak Yilmaz (90+2), Hakan Calhanoglu (90+2), Davies (90+2), Mepham (90+2).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”