Fotbal: LPF îl contrazice pe Burleanu pe tema arbitrajului video - Liga trebuie să încheie un acord cu FIFA şi IFAB

Liga Profesionistă de Fotbal a dat publicităţii un comunicat de presă prin care a ţinut să-i răspundă preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, în legătură cu arbitrajul video, precizând că LPF este organismul care este obligat să încheie un acord cu FIFA şi IFAB pentru implementarea sistemului VAR în Liga I, şi nu Federaţia Română de Fotbal.

"Credem că, la nivelul conducerii FRF, există o confuzie între Programul de Asistenţă pentru Implementarea şi Aprobarea Tehnologiei VAR (IAAP), care stabileşte foarte clar paşii care trebuie parcurşi de către organizatorul de competiţie, respectiv LPF, pentru implementarea tehnologiei VAR şi activitatea de pregătire a arbitrilor VAR, care intră în sarcina asociaţiei naţionale, respectiv FRF. În vederea introducerii tehnologiei VAR, IFAB (International Football Association Board) stabileşte obligativitatea încheierii unui acord între organizatorul competiţiei, FIFA şi IFAB. Precizăm din nou că organizatorul competiţiei Casa Liga 1 este Liga Profesionistă de Fotbal şi nu Federaţia Română de Fotbal. Pentru acest motiv apreciem că un eventual acord în care LPF nu este parte nu respectă condiţiile solicitate de IFAB. Astfel că, în mod eronat, Răzvan Burleanu a afirmat că LPF nu va fi parte din protocolul cu FIFA şi IFAB. De altfel, orice altă interpretare ar reprezenta o încălcare de către FRF a Legii nr. 5 din Legile Jocului. Acolo se menţionează expres că tehnologia VAR poate fi folosită doar dacă organizatorul competiţiei, în cazul de faţă LPF, respectă toate cerinţele de implementare şi a primit un acord scris din partea IFAB şi FIFA. Pentru a demonstra adevărul celor prezentate până acum, vă rugăm să observaţi că şi în cazul campionatelor din alte ţări, precum Anglia, Spania sau Germania, implementarea tehnologiei VAR s-a realizat tot prin intermediul organizatorilor de competiţie, respectiv Premier League, La Liga sau Bundesliga, şi în niciun caz prin intermediul federaţiilor naţionale respective", se arată în comunicatul ligii, postat pe site-ul oficial.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că va implementa arbitrajul video în Liga I, cu sprijinul deţinătorului drepturilor tv, EAD Interactive: "LPF va implementa VAR cu sprijinul deţinătorului drepturilor media pentru competiţia Casa Liga 1, compania EAD Interactive, sens în care, conform cerinţelor IFAB, urmează să fie încheiat un protocol în care se vor stipula obligaţiile fiecărei părţi, respectându-se toate regulile stabilite în materia tehnologiei VAR. LPF a purtat deja o corespondenţă relevantă cu IFAB şi suntem convinşi că intervenţia lui Răzvan Burleanu este doar o neînţelegere. Nu ar fi prima, din păcate, determinată de refuzul FRF de a comunica în mod transparent şi eficient cu LPF, de-a lungul vremii, pe această temă, respectiv tehnologia VAR".

Tehnologia necesară pentru punerea în practică a acestui sistem a fost deja identificată de LPF şi va fi achiziţionată prin intermediul aceluiaşi for.

"De asemenea, este bine să precizăm că nu vom accepta niciodată ca FRF să dispună, în mod discreţionar, de fondurile alocate de Liga Profesionistă de Fotbal pentru acest proiect. Dorim astfel ca toate achiziţiile să fie făcute cu informarea şi acordul tuturor celor implicaţi în proiectul de implementare a tehnologiei VAR. În situaţia în care FRF doreşte să achiziţioneze o altă tehnologie decât cea identificată deja de către LPF, iar aceasta va implica alocarea unui buget mai mare, vom solicita FRF să aloce diferenţa necesară pentru efectuarea achiziţiei. Subliniem că, şi în acest ultim caz, implementarea tehnologiei se va realiza tot prin intermediul organizatorului de competiţie, respectiv LPF, precum şi al partenerului media, EAD Interactive", menţionează sursa citată.

Reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal precizează că sistemul VAR va putea funcţiona încă din faza de play-off şi play-out ale sezonului actual al Ligii I: "Ţinem să precizăm că implementarea tehnologiei VAR se va putea realiza şi în faza de play-off / play-out, în situaţia în care FRF va putea pune la dispoziţie arbitri calificaţi în sistemul VAR şi dacă testarea tehnologiei VAR în conformitate cu regulile FIFA va fi efectuată până la acel moment. În ceea ce priveşte testarea şi aprobarea VAR, îl asigurăm pe domnul Burleanu că acestea se vor realiza în deplină conformitate cu regulile stabilite de către FIFA pentru organizatorul competiţiei, respectiv LPF. De asemenea, referitor la afirmaţia că tehnologia VAR trebuie folosită la toate meciurile din cadrul competiţiei, informăm fanii, şi nu doar pe ei, că există campionate europene în care tehnologia VAR este folosită doar la unele meciuri. Încă o dată precizăm că organizatorul de competiţii, respectiv LPF, are decizia finală asupra numărului de jocuri la care se va folosi tehnologia VAR, Federaţia având obligativitatea de a pune la dispoziţie, dacă poate face acest lucru, arbitri calificaţi VAR. Aşadar, în măsura în care FRF va putea asigura un număr de cel puţin 14 arbitri specializaţi, LPF va avea tot interesul să implementeze sistemul VAR pentru toate meciurile disputate în Casa Liga I deoarece integritatea competiţie reprezintă pentru noi o prioritate".

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, afirmase joi, la finalul Comitetului Executiv al federaţiei, că singurul rol pe care LPF îl are în implementarea arbitrajului video este acela de a avea banii necesari achiziţionării tehnologiei. AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă