Fotografii spectaculoase oferă dovezi suplimentare despre existenţa unei găuri negre în centrul Căii Lactee

Fotografii spectaculoase oferă dovezi suplimentare despre existenţa unei găuri negre în centrul Căii Lactee

Fotografii spectaculoase, realizate de Observatorul European Austral (European Southern Observatory - ESO) din Chile, oferă dovezi suplimentare despre existenţa unei găuri negre super-masive în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, informează PA.

Acel fenomen astronomic - o versiune mai mare a găurilor negre care se formează atunci când stele gigantice intră în colaps gravitaţional la sfârşitul ciclurilor de viaţă ale lor - s-ar afla, potrivit majorităţii oamenilor de ştiinţă, în centrul galaxiei noastre.

Cercetătorii au întâmpinat dificultăţi timp de multe decenii încercând să explice modul în care se formează aceste versiuni super-masive ale găurilor negre, care au o masă de câteva zeci de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Noile fotografii realizate de ESO arată aglomerări de gaze care circulă cu aproximativ 30% din viteza luminii pe o orbită circulară, la limita orizontului acestei găuri negre uriaşe.

Este pentru prima dată când o materie a fost observată în timp ce orbitează atât de aproape de gaura neagră din centrul Căii Lactee. Imaginile reprezintă, totodată, cele mai detaliate observaţii ştiinţifice realizate vreodată cu o materie care orbitează atât de aproape de o gaură neagră.

Un echipament specializat a fost utilizat pentru a analiza radiaţia infraroşie ce provine de la discul de acumulare Sagittarius A *, un obiect cosmic masiv aflat în centrul galaxiei noastre.

Specialiştii de la ESO spun că acele imagini strălucitoare furnizează confirmarea mult aşteptată a faptului că obiectul din centrul Căii Lactee este, aşa cum se presupunea de multă vreme, o gaură neagră super-masivă.

"Acesta a fost dintotdeauna unul dintre proiectele noastre cele mai dragi, însă nu îndrăzneam să sperăm că va deveni posibil atât de curând", a declarat Reinhard Genzel, cercetător la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră din Munchen. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...