Gata, au ATACAT! Corlățean, JIGODIA de serviciu, a depus PROIECTUL! Dragnea cere RETRAGEREA!

Gata, au ATACAT! Corlățean, JIGODIA de serviciu, a depus PROIECTUL! Dragnea cere RETRAGEREA!

Gata, au atacat! N-a fost doar zvon! PSD a depus un proiect de lege pentru organizarea, în paralel cu alegerile parlamentare, a referendumului de revizuire a Constituţiei pe tema definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie şi cere procedură de urgenţă! Introducerea unei teme emoționale atât de puternice ar introduce inevitabil în campania electorala un subiect fără legatură cu alegerile parlamentare. Discuțiile aprinse despre familie vor pune în paranteză aproape orice dezbatere rațională despre programe economice, de guvernare etc. Să nu mai vorbim despre faptul că revizuirea Constituției pe tema familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie este puternic sprijinită de BOR, aliatul tradițional al PSD în toate alegerile. 

UPDATE/Liviu Dragnea: PSD nu susține organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Cele doua teme nu trebuie amestecate. Domnii Corlățean și Donțu să își retragă proiectul.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca PSD nu sustine organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile parlamentare si le cere senatorilor Titus Corlatean si Ovidiu Dontu sa isi retraga proiectul de lege depus joi la Senat care prevede acest lucru. Dragnea afirma ca cele doua subiecte nu trebuie amestecate.

Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Colăţean au depus joi la Senat un proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei, care prevede că cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, cerându-se procedură de urgenţă pentru adoptarea legii în Parlament.

Miza: referendumul ar urma să fie organizat odată cu alegerile parlamentare, iar tema ar avantaja PSD și PRU. Inițiativa privind definirea familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie a primit deja raport favorabil in comisiile de specialitate.

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole. Potrivit articolului 1, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie. 

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune. 

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000. 

Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7  din legea 3/2000. 

Articolul 3 din propunerea legislativă menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016. 

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglemnetată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum. 

”Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD. 

Iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă. 

Initiativa cetateneasca privind definirea familiei, semnata de 3 milioane de romani

Proiectul privind initativa cetateneasca a primit raport favorabil unanim in Comisia Juridica din Senat si urmeaza ca luni sa intre la vot in plen. Apoi, proiectul trebuie sa primeasca raport si din partea comsiei juridice din Camera Deputatilor si ulterior vot final in plenul Camerei, care este decizionala.

Luni la ora 16.00 sunt programate ambele sedinte de plen ale celor doua camere, in paralel, fiind ultimele ale acestui legislativ inainte de vacanta pentru campania electorala.

Fara sustinerea ALDE, PNL si UDMR, este greu de crezut ca PSD poate trece prin Parlament o astfel de initiativa. Totusi, chiar daca nu exista intelegeri intre PSD si aceste partide, pot exista sustineri punctuale din partea celorlalti parlamentari.

Pe 29 octombrie, liderul PRU, Bogdan Diaconu, a cerut public ca referendumul pentru modificarea Constitutiei sa fie organizat in paralel cu alegerile parlamentare.

Reamintim ca trei trei milioane de oameni au semnat o initiativa legislativa cetateneasca depusa la Parlament de Coalitia pentru Familie, cerand ca familia sa fie definita in Constitutie drept casatoria intre un barbat si o femeie. Daca va trece de Parlament, Guvernul ar urma sa decida data referendumului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...