Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective

Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective

Înaltul reprezentant al Guvernului pentru diplomaţie publică, Mircea Geoană, a declarat, luni, la un simpozion, că evoluţiile din Ucraina şi Crimeea şi reapariţia Rusiei ca o "putere agresivă" la nivel internaţional obligă NATO să adapteze modul în care se gândeşte apărarea colectivă.

Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Geoană a spus, la simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă", că se poate anticipa că România va rămâne, pentru o bucată bună de timp, "graniţa tare" a NATO cu toate consecinţele care derivă din acest lucru.

"Dacă graniţa hard, tare, din punct de vedere strategic, militar va fi pe graniţa de est a României, putem anticipa că graniţa soft, comercială, graniţa de influenţe şi de echilibre între est şi vest va fi dincolo de graniţa de est a României", a menţionat Mircea Geoană .

Potrivit afirmaţiilor sale, ceea ce se întâmpă în Ucraina - o ameninţare de presiune financiară şi energetică, o ameninţare de boicot financiar - trebuie să găsească din partea Europei şi a lumii civilizate un răspuns coerent şi civilizat.

"Este un moment de trezire la realitate, ceea ce nu înseamnă o politică agresivă din partea noastră, ci înseamnă, pur şi simplu, o politică realistă din partea noastră. Aceasta este regula jocului, geografia nu se schimbă, iar istoria nu se termină niciodată", a adăugat acesta.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Ce știe? / Surprinzătoarea declarație a lui Rareș Bogdan despre Cozmin Gușă și George Simion

3 În două sate din România prețurile caselor sunt mai mari decât în București sau Corbeanca

4 Scârbit, Andrei Caramitru reacționează la atacurile aberante ale useriștilor după ce a îndrăznit să-l critice pe „Mesia neprihănitul”

5 Milionar în criptomonede răpit în București