Germania: Bundestagul aprobă achiziții militare de 11 miliarde de euro, dar amână decizia privind drone israeliene

Germania: Bundestagul aprobă achiziții militare de 11 miliarde de euro, dar amână decizia privind drone israeliene

Comisia pentru buget a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german) a amânat o decizie privind finanțarea unui pachet de achiziții de echipamente militare în sumă de 1 miliard de euro, din care face parte și acordul de cumpărare în leasing a unor drone de fabricație israeliană, dotate cu arme, transmite joi Reuters.

Comisia a aprobat totuși alte achiziții, de 11 miliarde de euro, pentru forțele armate, inclusiv cumpărarea a cinci corvete pentru suma de 2 miliarde de euro.

Ministerul Apărării a atenționat în legătură cu eventuale amânări, insistând că achizițiile sunt necesare urgent pentru modernizarea unei armate slăbite de anii de reduceri bugetare.

Christine Lambrecht, deputată social-democrată, a declarat anterior că decizia comisiei pentru buget va fi amânată pentru întregul pachet de achiziții, întrucât partidul său are nevoie de mai mult timp pentru consultări.

Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, dorește ca aceste solicitări să fie aprobate înaintea alegerilor federale de pe 24 septembrie, atenționând că o amânare ar afecta suplimentar armata care încearcă să se reconstruiască după anii de reduceri după sfârșitul Războiului Rece și să se pregătească pentru noi responsabilități.

După amânarea votului comisiei, ministrul a declarat la postul ARD că achiziția dronelor israeliene, preferate de armată datorită compatibilității lor cu modele aflate deja în dotarea Bundeswehr-ului, se află încă în discuție.

Unii deputați social-democrați au rezerve față de achiziția dronelor Heron TP de la Israel Aerospace Industries (IAI), aparate ce pot fi dotate cu arme și folosite pentru protejarea militarilor desfășurați în misiunile din Afganistan și Mali.

Curtea Supremă din Duesseldorf a respins în luna mai plângerea formulată de producătorul american de armament General Atomics față de planurile Germaniei de a achiziționa drone de la rivala sa IAI, dar recent a anunțat că a fost depus recurs la decizia inițială.

Parlamentari social-democrați doresc ca în comisia pentru buget să nu se ia o decizie până la anunțarea verdictului final al justiției.

Germania are deja în dotare trei versiuni mai vechi ale dronei de recunoaștere Heron, care sunt desfășurate în Afganistan. Mentenanța acestor drone, care nu pot fi echipate cu arme, este asigurată de Airbus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

2 Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în …

3 De ce nu au reușit românii să facă față turcilor în evul mediu. Motivele pentru care victoriile românești se terminau cu pierderea tronului

4 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

5 Foarte interesante amănunte!