Germania: Infrastructura critică, posibilă ţintă a unui atac cibernetic (şeful serviciului de informaţii interne)

Şeful serviciului de informaţii interne din Germania (BfV), Hans-Georg Maassen, a avertizat luni că infrastructura critică a ţării ar putea fi ţinta unui atac cibernetic lansat de agenţi străini, relatează dpa.

Într-un interviu acordat postului de radio rbb înainte de un simpozion privind ameninţările la adresa securităţii Germaniei, Hans-Georg Maassen a afirmat că ţara se află în vizorul serviciilor secrete străine.

Scopul lor este să implanteze programe malware în sistemele informatice ale infrastructurii critice pentru pregătirea unui atac de tip sabotaj 'în aşteptarea unui moment X în care ar putea exista o dispută politică', a spus Maassen.

Infrastructura critică include echipamente sau sisteme de o importanţă cheie pentru societate, precum alimentarea cu energie electrică şi apă.

Maassen, care conduce Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (denumirea oficială a serviciului), urmează să rostească un discurs la simpozionul 'Hybrid Threats - Networked Responses' de la Berlin.

Unul dintre subiectele de dezbatere din cadrul simpozionului este intitulat 'Cât de pregătit este statul pentru a se apăra?'. La dezbatere sunt aşteptaţi şeful poliţiei federale germane Holger Muench şi şeful Serviciului Federal de Informaţii (BND), Bruno Kahl.

Maassen a declarat în interviul de luni că acelaşi agent care a atacat o centrală electrică din Ucraina cu ajutorul unui virus informatic la sfârşitul anului 2015 a încercat să lanseze simultan un atac cibernetic împotriva infrastructurii Germaniei. La acea vreme, Berlinul a acuzat Rusia de acest atac.

Operatorii infrastructurii germane sunt conştienţi de ameninţări şi sunt pregătiţi pentru ele, a mai spus Maassen, însă a adăugat că în Germania există numeroase potenţiale ţinte 'pentru că multe dintre ele, dacă nu chiar toate între timp, sunt conectate la Internet', a mai spus şeful BfV. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta