Germania: Steinmeier, un candidat excelent la președinție, afirmă Merkel, vorbind despre "un semnal de stabilitate"

Germania: Steinmeier, un candidat excelent la președinție, afirmă Merkel, vorbind despre "un semnal de stabilitate"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier, este un candidat excelent la funcția de președinte al Germaniei, după ce conservatorii au conveni să sprijine desemnarea social-democratului în fruntea statului, transmit Reuters, DPA și AFP.

"Într-o vreme în care în lume există neliniște și instabilitate, trimiterea unui semnal de stabilitate — așadar, sprijinirea de către conservatori a candidaturii lui Steinmeier — este, în opinia mea, corectă și importantă", a declarat cancelarul, subliniind că decizia conservatorilor este una "de bun-simț".

Tabăra conservatoare sperase inițial să-și poată impune propriul candidat pentru funcția de președinte, ce va deveni vacantă în luna martie, odată cu expirarea mandatului lui Joachim Gauck, care a anunțat că nu-și va depune o nouă candidatură.

După săptămâni de blocaj, Angela Merkel a decis însă luni să-l accepte pe candidatul social-democraților și rivalul său politic, Frank-Walter Steinmeier, pentru a evita o luptă de lungă durată cu partenerii de guvernare din "marea coaliție" de la Berlin.

Conform legii fundamentale germane, președintele țării are atribuții în mare parte ceremoniale, dar poate dizolva parlamentul. Președinții germani, al căror mandat este de 5 ani, sunt considerați o autoritate morală și pot fi realeși o singură dată.

"Steinmeier va fi un excelent președinte. El reprezintă responsabilitate, încredere și unitate", a declarat liderul grupului social-democrat din Bundestag, Thomas Opperman.

Potrivit DPA, se așteaptă ca succesorul lui Steinmeier la șefia diplomației germane să fie desemnat Martin Schulz, actual președinte al Parlamentului European.

Cunoscut pentru franchețea sa, Frank-Walter Steinmeier — a cărui alegere oficială va avea loc pe 12 februarie, de către o adunare federală mandatată să îl desemneze pe șeful statului — s-a remarcat prin critici la adresa viitorului președinte american, Donald Trump.

La scurt timp după alegerea lui Trump, pe care Steinmeier l-a numit odată un 'predicator al urii', ministrul de externe a declarat că relațiile dintre Germania și Statele Unite vor deveni mai puțin predictibile.

"Viitorul președinte al țării noastre poartă responsabilitatea de a apăra valorile libertății, sociale și democratice, ale Constituției noastre", a subliniat luni liderul SPD, Sigmar Gabriel, insistând că păstrarea acestora este, "cu siguranță, cea mai mare provocare a epocii noastre".

La rândul său, Steinmeier, citat de cotidianul Bild, s-a declarat "recunoscător pentru marele sprijin" primit și "foarte conștient" de responsabilitatea implicată.

Frank-Walter Steinmeier este ministru de externe din 2013 în cabinetul condus de Angela Merkel, post pe care l-a mai ocupat între noiembrie 2005-octombrie 2009. La conducerea diplomației, s-a dovedit un avocat al unui angajament mai activ al Germaniei în rezolvarea conflictelor din lume, dar nu a ezitat nici să critice o politică văzută ca prea belicoasă a NATO față de Rusia.

Doctor în drept, Steinmeier a urcat eșaloanele politice în umbra mentorului său, cancelarul Gerhard Schroeder, căruia i-a fost șef de cabinet. În această calitate, a participat îndeaproape la elaborarea reformelor economice ale lui Schroeder, denunțate de stânga radicală ca generatoare de sărăcie, dar considerate de alții esențiale pentru sănătatea economiei germane.

După primul său mandat de ministru de externe, Steinmeier a condus lista SPD în alegerile legislative din 2009, în care social-democrații au fost însă învinși de conservatorii cancelarului Angela Merkel.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...