Germania: Un fost angajat al BND, condamnat la 8 ani de detenție pentru spionaj în favoarea CIA și a rușilor

Germania: Un fost angajat al BND, condamnat la 8 ani de detenție pentru spionaj în favoarea CIA și a rușilor

Un fost angajat al serviciului german de informații externe BND (Bundesnachrichtendienst) a fost condamnat joi la 8 ani de închisoare pentru "înaltă trădare", fiind găsit vinovat că a colaborat atât cu Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA), cât și cu un serviciu secret rus, transmite AFP.

Un tribunal din Munchen l-a condamnat pe Markus Reichel, în vârstă de 32 de ani, pentru "încălcarea secretului informațiilor" și "corupție".

Procurorii ceruseră împotriva sa 10 ani de detenție.

La proces, el și-a recunoscut vinovăția și a explicat că a colaborat cu CIA din cauza plictiselii, frustrării și nemulțumirii legate de munca sa, dar și pentru că dorea o schimbare.

"Aveam sentimentul că BND nu mă credea capabil de nimic. Cu CIA era diferit. Aveam ocazia să demonstrez ce pot. Aș minți dacă aș spune că nu mi-a plăcut", a declarat el la 16 noiembrie, în deschiderea procesului.

Fostul ofițer de informații a început să lucreze la BND în decembrie 2007, unde avea un salariu lunar net de 1.200 de euro, și a fost arestat în iulie 2014. În cursul anchetei, el a recunoscut acuzațiile de spionaj.

Conform procurorului federal Wolfgang Siegmund, între luna mai 2008 și mijlocul anului 2014, bărbatul, care avea numele de cod "Uwe", a predat CIA peste 200 de documente secrete cu informații interne despre activitatea și personalul BND, primind în schimb cel puțin 95.000 de euro, remiși în bani lichizi în Austria.

Se pare că documentele, clasificate "strict secret", au inclus o listă cu numele de cod ale unor agenți germani în străinătate, precum și identitățile lor reale.

Markus Reichel a mai fost acuzat că, în 2014, a remis trei documente consulatului Rusiei la Munchen, pentru un serviciu secret al Moscovei.

Acțiunile sale au ieșit la iveală atunci când a încercat să-și ofere serviciile rușilor, printr-un e-mail necriptat.

Arestarea lui Reichel a provocat emoție într-o Germanie deja iritată de dezvăluirile legate de ascultarea unui telefon mobil al cancelarului Angela Merkel de către Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA). La scurt timp după aceea, Berlinul l-a expulzat pe șeful CIA din Germania.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?