Gorj: Peste trei mii de persoane au protestat împotriva mutării sediului social al Complexului Energetic Oltenia la București

Gorj: Peste trei mii de persoane au protestat împotriva mutării sediului social al Complexului Energetic Oltenia la București

Peste trei mii de persoane, politicieni, mineri, energeticieni, reprezentanți ai administrațiilor locale din județ și simpli cetățeni, au protestat miercuri, timp de o oră, în fața sediului Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia (CEO) împotriva deciziei de a muta sediul social al companiei la București.

Manifestarea a fost organizată de către Partidul Național Liberal (PNL) Gorj, însă la miting au participat primari ai multor orașe și comune și membri ai altor partide politice ca urmare a faptului că, în ultimele două zile, autoritățile locale și județene au făcut apel la toți locuitorii județului să vină la acest protest pentru a susține menținerea sediului în Târgu-Jiu.

La eveniment au fost prezente și cele 15 persoane aflate în greva foamei de luni în fața sediului CEO, acestea continuându-și forma extremă de protest după terminarea mitingului.

Protestatarii au scandat lozinci la adresa actualului manager interimar al complexului, Laurențiu Ciobotărică, precum și la adresa ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, și au cerut demisia celor doi pentru faptul că aceștia au decis mutarea sediului la București.

Copreședintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, a afirmat că situația este una specială pentru oamenii din Gorj și din această cauză s-a cerut demisia unui ministru tehnocrat, el precizând că dacă până vineri nu va fi transmis un punct de vedere oficial prin care să se anunțe că se renunță la mutarea sediului social al unității, va intra în greva foamei alături de ceilalți protestatari.

"Este o situație specială pentru oamenii din Gorj, de aceea se cere demisia ministrului tehnocrat pentru că, până la urmă, decizia mutării sediului CEO aparține aproape în totalitate ministrului. Adică vorbim de AGA a acestei companii, iar în AGA statul român are 77% din acțiuni prin ministerul Energiei. În primul rând, mi se pare nepotrivit ca un ministru să comunice cu poporul pe Facebook, eu cred că anunțul trebuia făcut printr-un document oficial al ministerului. Dincolo de asta, acolo se vorbește despre un birou pe care ar trebui să îl aibă CEO în București, ori în acest moment compania are deja un sediu, deci nu e vorba de un birou. Am cerut lămuriri, dar cei din minister nu prea știu nici ei despre ce este vorba și asta este foarte grav. Dacă până vineri, am comunicat și celor de la minister, nu se va da un punct de vedere oficial prin care se renunță la această decizie, voi fi nevoit să mă alătur celor care protestează în fața CEO. Ministrul Energiei ar trebui să fie demis sau să își dea demisia pentru că de două zile are 15 oameni în fața companiei și nu catadicsește nici măcar să le dea un mesaj", a spus Dan Vâlceanu.

La protest au fost prezenți și fostul manager general al CEO, Laurențiu Ciurel, și fostul director al Diviziei Energetice, Aurel Medințu.

Mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) la București este un lucru bun, care trebuia făcut de mult timp și care dă o șansă reală complexului de a asigura pe viitor cele peste 15.000 de locuri de muncă, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu , miercuri, pe pagina personală de Facebook.

În opinia sa, după mulțimea de decizii greșite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie făcute toate eforturile pentru a menține complexul în Sistemul Energetic Național.

"Unde era Complexul Energetic Oltenia când la București s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiștii Olteniei când, la Bruxelles, unii și alții vorbeau de condițiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi așa de grea", a arătat Grigorescu.

Potrivit ministrului, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanțare pentru a se moderniza și pentru a înlocui grupurile energetice care își termină durata de viață. "CEO trece și în perioada următoare prin vremuri dificile: curățirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre! Trebuie să alocăm bani pentru producție, nu să-i risipim în stânga și în dreapta", a adăugat Grigorescu.

El a dat exemplu companiile Transgaz și Nuclearelectrica, societăți care au o prezență competentă în Capitală, care să le apere interesele indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică este la conducerea țării. "Prezența CEO la București trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească. Două lucruri promit: autoritățile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri. De altfel nici nu se poate. Companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor", a completat ministrul.

Luni, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acționarilor mutarea sediului social al companiei la București, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive și administrative, se menționează într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, compania deține un sediu în București, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă.

"Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituții care au sediul în București (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenței, bănci etc), desfășurarea în condiții optime a întâlnirilor de lucru cu instituțiile care au sediul în București și eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfășurării ședințelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toți acționarii societății au sediul în București, lărgirea ariei de selecție a specialiștilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii și funcționării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, așa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în București, deși activitatea o derulează în alte zone din țară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)", se menționează în comunicatul de presă.

Aceeași sursă mai arată că alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de "asigurarea cadrului de obiectivitate și de transparență necesar eliminării oricărei suspiciuni de influență a vreunui factor extern activității companiei, asigurarea unei protecții sporite pentru generarea, transferul și controlul datelor cu caracter intern și profesionalizarea și modernizarea conducerii și proceselor interne prin accesul facil la expertiză, școlarizare și perfecționare continuă".

Conducerea CEO mai afirmă că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria