Grupul celor Şapte nu va recunoaşte ''ocupaţia'' Peninsulei Crimeea de către Rusia (comunicat)

Grupul celor Şapte nu va recunoaşte ''ocupaţia'' Peninsulei Crimeea de către Rusia (comunicat)

Grupul celor Şapte (G7) nu va recunoaşte "tentativele Rusiei menite să legitimeze ocupaţia" Peninsulei Crimeea, a anunţat grupul joi într-un comunicat, într-un climat de tensiuni în creştere cu Moscova, informează AFP.

"Denunţăm fără echivoc ocupaţia temporară a Republicii autonome a Crimeei şi oraşului Sevastopol de către Rusia", susţin cele şapte ţări cele mai bogate din lume, la aproape şapte ani de la declanşarea conflictului. "Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte tentativele Rusiei menite să legitimeze această ocupaţie", adaugă comunicatul.

Această declaraţie este la unison cu afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden care a declarat la sfârşitul lui februarie că nu va accepta niciodată anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în Ucraina.

Ca un semn al hotărârii noii administraţii americane de a se opune mai ferm Rusiei, Biden l-a calificat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin drept "ucigaş", provocând astfel furia Moscovei.

Conflictul dintre trupele ucrainene şi combatanţii susţinuţi de Rusia a făcut peste 13.000 de morţi începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi forţele proruse din estul Ucrainei s-au răzvrătit împotriva Kievului.

"La şapte ani de la anexarea ilegitimă şi ilegală a Republicii autonome a Crimeei şi oraşului Sevastopol de către Rusia, ne reafirmăm susţinerea neclintită şi ataşamentul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional", subliniază miniştrii de externe ai ţărilor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit"), precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate.

"Făcând uz de forţă împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat făţiş dreptul internaţional şi a contravenit acestor principii", adaugă ei.

Semnatarii comunicatului se opun "cu fermitate continuării destabilizării Ucrainei de către Rusia şi în mod concret acţiunilor pe care aceasta le desfăşoară în unele zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, sfidând angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordurilor de la Minsk".

"Instalarea păcii presupune punerea în aplicare totală a acordurilor de la Minsk. Rusia este parte din conflictul din estul Ucrainei, nu mediatoare în acest conflict", mai subliniază semnatarii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță