Hidroelectrica a câștigat și ultimul proces cu Energy Holding

Hidroelectrica a câștigat și ultimul proces cu Energy Holding

Tribunalul București a dat câștig de cauză Euro Insol și Hidroelectrica în cererea formulată de Energy Holding, prin care acest trader solicita despăgubiri de la producătorul de energie pentru denunțarea contractului de vânzare energie de către administratorul judiciar.

Tribunalul București respinsese, prin sentințe anterioare, și acțiunile în despăgubire formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries.

"Prin sentința civilă pronunțată miercuri, 12.10.2016, de Tribunalul București în dosarul 22062/3/2013 instanța a respins acțiunea în despăgubiri introdusă de Energy Holding și a obligat-o și la plata cheltuielilor de judecată către Hidroelectrica în suma de 168.952,24 lei onorarii avocațiale și de expert. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despăgubiri pentru denunțare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro)", se menționează într-un comunicat al Hidroelectrica remis, joi, AGERPRES.

După intrarea Hidroelectrica în insolvență, administratorul judiciar Euro Insol a denunțat contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat în ianuarie 2004 între Hidroelectrica și Energy Holding. Energy Holding a contestat în instanță măsura denunțării, contestația sa împotriva denunțării contractului fiind irevocabil respinsă în dosarul 29713/3/2012.

Conform Euro Insol, derularea contractului încheiat cu Energy Holding a însemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de peste 1,441 miliarde lei, doar pentru perioada 2006 — 31 mai 2012.

La deschiderea procedurii insolvenței în iunie 2012 Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie din România, având datorii record de 4,3 miliarde de lei, pierderi de 170 de milioane de euro acumulate în anii 2011—2012 și un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei.

În urma măsurilor luate de administratorul judiciar, Hidroelectrica a revenit pe profit, ajungând de la pierderi de 700 de milioane de lei în 2011 ? 2012, la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,11 miliarde de lei în 2015, pentru 2016 fiind previzionat un profit de 1,4 miliarde lei.

Doar din disponibilizarea cantității de energie din contractul Hidro-Energy Holding, au fost generate pentru Hidroelectrica, în patru ani (august 2012 — august 2016), venituri suplimentare de peste 600 milioane lei.

'Chiar dacă Hidroelectrica a ieșit din insolvență la 21 iunie 2016, procesele cu băieții deștepți continuă. Ieri (miercuri n.r), Tribunalul București a soluționat ultima acțiune din cele 75 de contestații și cereri formulate de traderii de energie în toamna anului 2012, după denunțarea de către Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică și refuzul de a recunoaște și plăți daune cerute de băieții deștepți și care se ridicau la peste 600 milioane euro. În octombrie și noiembrie Curtea de Apel București urmează să soluționeze mai multe recursuri ale traderilor după ce au pierdut în fond la Tribunal. După ce au pierdut în fața instanțelor de drept comun din Romania, băieții deștepți au deschis mai multe litigii arbitrale împotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris și Washington, cu termene de soluționare octombrie — decembrie 2016. Asta arată miza extraordinară a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 — 2012 peste un miliard de euro și urma să piardă încă pe atât până în 2018 — 2019 când urmau să expire aceste contracte', a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Tribunalul București a decis în 21 iunie ieșirea Hidroelectrica din insolvență.

"Decizia nu este definitivă, dar este executorie", preciza atunci Remus Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie și consumatori finali, așa-numiții băieți deștepți: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria