Hilary Clinton şi Michelle Obama condamnă un editorial care o vizează pe soţia lui Joe Biden

Hilary Clinton şi Michelle Obama condamnă un editorial care o vizează pe soţia lui Joe Biden

Soţia preşedintelui american ales, Joe Biden, nu trebuie să renunţe la titlul ei de doctor, consideră două dintre fostele prime doamne ale Statelor Unite, Hillary Clinton şi Michelle Obama, care au denunţat un controversat editorial apărut recent în cotidianul The Wall Street Journal, informează AFP.

În acel text, criticat şi considerat "sexist" de alte personalităţi democrate şi publicat sâmbătă în prestigiosul cotidian financiar, eseistul Joseph Epstein afirmă că nu există niciun motiv pentru ca numele persoanelor să fie precedate de titlul de doctor (prescurtat "Dr."), cu excepţia situaţiilor în care acele persoane sunt medici.

Jill Biden este titulara unui doctorat în ştiinţe ale educaţiei.

"În domeniul ştiinţelor sociale, să ceri să ţi se spună doctor este considerat un gest meschin", a afirmat Joseph Epstein, care consideră că titlul de doctor deţinut de Jill Biden "sună fals" şi "puţin comic".

Opinia lui a declanşat imediat un val masiv de critici.

"Numele ei este Dr. Jill Biden, obişnuiţi-vă cu asta!", a insistat pe Twitter doamna Clinton, fost Secretar de Stat şi candidat la preşedinţia Statelor Unite.

Michelle Obama consideră că textul scris de Joseph Epstein reprezintă o ilustrare a tratamentului defavorabil aplicat femeilor care reuşesc să aibă succes pe plan profesional.

"Mult prea des, succesul nostru generează scepticism sau chiar derâdere", a scris pe Instagram Michelle Obama, o fostă primă doamnă ale cărei opinii online sunt extrem de urmărite în Statele Unite.

Editorialul a generat reacţii atât de scandalizate, încât coordonatorul rubricilor din secţiunea "Opinie" a cotidianului The Wall Street Journal, Paul Gigot, a fost nevoit să apere alegerea sa editorială, afirmând că întrebarea lui Joseph Epstein merita să fie adresată şi că întregul cotidian rezervă termenul "Dr." doar medicilor.

Paul Gigot a denunţat astfel "o campanie politică" dusă de către "echipa Biden".

Pe când avea 50 de ani, Jill Biden şi-o obţinut doctoratul la Universitatea Delaware în 2007, într-o perioadă în care, potrivit lui Joseph Epstein, prestigiul doctoratelor era "slăbit de erodarea seriozităţii şi de relaxarea criteriilor din învăţământul universitar".

"Împreună, vom construi o lume în care rezultatele fiicelor noastre vor fi mai degrabă salutate decât denigrate", a scris pe Twitter viitoarea primă doamnă a Statelor Unite, duminică.

"Dr. Biden şi-a obţinut diplomele graţie unei munci asidue şi determinării ei absolute (...) Acest articol nu ar fi fost niciodată scris dacă era vorba despre un bărbat", a afirmat la rândul său "The Second Gentlemen", Doug Emhoff, soţul viitorului vicepreşedinte american, Kamala Harris.

Numeroşi internauţi au criticat inclusiv faptul că Joseph Epstein s-a adresat lui Jill Biden folosind o formulare considerată paternalistă: "Madame Prima Doamnă, doamna Biden, micuţa mea".

Reprezentanţii Universităţii Northwestern, unde a predat Joseph Epstein, sunt de părere că acel editorial este pur şi simplu "misogin": "Desemnarea ca doctor a oricărei persoane care a obţinut un doctorat (...) este binemeritată". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /