Honduras: Un fost preşedinte, arestat pe aeroport pentru că ar fi încercat să iasă din ţară cu 18.000 de dolari nedeclaraţi

Honduras: Un fost preşedinte, arestat pe aeroport pentru că ar fi încercat să iasă din ţară cu 18.000 de dolari nedeclaraţi

Fostul preşedinte din Honduras Manuel Zelaya a fost reţinut vineri timp de mai multe ore pe aeroportul din Tegucigalpa, fiind acuzat că ar fi avut asupra sa 18.000 de dolari nedeclaraţi, o sumă despre care susţine că i-a fost plasată fără ştiinţa sa în bagaje, relatează AFP.

Omul politic de stânga a scris pe Twitter că a fost "deţinut incorect" când se pregătea să părăsească ţara cu destinaţia Mexic, unde urma să participe la un seminar.

"Cauza: un rucsac cu 18.000 de dolari, care nu îmi aparţinea", a dat el asigurări, adăugând că a fost prezentat în faţa unui procuror.

Atunci când autorităţile i-au trecut valiza prin scaner, acestea au detectat că în interior se afla rucsacul cu bani incriminat, a explicat el presei locale.

Legea îi obligă pe pasageri să declare şi să justifice în faţa autorităţilor vamale sumele mai mari de 10.000 de dolari.

Dacă nu fac o astfel de declaraţie, ei sunt pasibili de o amendă de o treime din banii nedeclaraţi.

Manuel Zelaya a fost eliberat circa şase ore mai târziu şi le-a declarat jurnaliştilor că procurorii vor ancheta cine a pus banii în rucsacul său.

Fostul preşedinte a spus că se bucură că banii nu au fost descoperiţi pe aeroportul american din Houston - unde era prevăzută o escală - întrucât problema "ar fi fost mai gravă".

Într-o înregistrare de securitate publicată de presa locală, Zelaya poate fi văzut cum scoate un plic cu bani din rucsacul său şi vameşii îi cer să numere bancnotele.

Sute de susţinători ai partidului de stânga Libertad y Refundacion (Libre), coordonat de Manuel Zelaya, s-au deplasat la aeroport şi au blocat bulevardul de acces dând foc la pneuri pentru a cere eliberarea fostului preşedinte.

Zeci de poliţişti i-au dispersat folosind grenade lacrimogene.

Manuel Zelaya a fost înlăturat de la putere în iunie 2009 de o alianţă de militari şi de civili, din care făceau parte şi membri ai guvernului său, după o criză politică.

Criticat pentru legăturile lui cu preşedintele venezuelean de la acea vreme Hugo Chavez, el a fost acuzat de trădare. La revenirea sa din exil, el şi-a fondat partidul, Libre.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

2 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire

3 Ăsta ajunge la behaura înaintea lui Iliescu / Dezvăluiri despre dovezile DNA în mega-dosarul în care Tăriceanu e…

4 În PNL se aude brișca pe curea / Culisele jocurilor de putere din interiorul principalului partid din coaliția d…

5 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii