HOPA! Uite cum își face reclamă SIE pe reddit. Mai încercați, băieți, mai încercați. Oricum, povestea nu e rea, are cârlig...

HOPA! Uite cum își face reclamă SIE pe reddit. Mai încercați, băieți, mai încercați. Oricum, povestea nu e rea, are cârlig...

HOPA! Uite cum își face reclamă SIE pe reddit . Mai încercați, băieți, mai încercați. Oricum, povestea nu e rea, are cârlig... Cică povestirea de mai jos e a unui băiat care n-a vrut să se ducă... Băi, când mai faceți chestii din ăstea nu mai puneți și link către SIE, ce naiba...   Experienta mea interviu la SIE + sfaturi si informatii
Discuție

Cam acum un an de zile am fost chemat si am luat parte la un interviu al celor de la SIE care a durat undeva la 4-5 luni (eram chemat cam la doua saptamani pentru diverse probe). Ceea ce urmeaza sa povestesc o sa fie pur obiectiv + pareri personale la final. Nu am acceptat jobul desi il promovasem. Nu voi pune institutia intr-o lumina proasta si nici nu voi spune informatii care nu trebuiesc spuse (oricum nu mi s-au dezvaluit prea multe la interviu).

 Cum a inceput?

Pai totul a inceput intr-o seara cand, vrand sa vad cat ma duce capul, am intrat pe  www.sie.ro  si am facut cele 3 teste (inteligenta, cultura generala si situational) de distractie. La finalul testelor iti facea redirect pe pagina de aplicare asa ca am aplicat, in joaca.

Urmatoarea zi ma suna o doamna, mi-a spus ca este de la MApN si m-a intrebat daca sunt interesat de un interviu. Am fost luat prin surprindere, dar am acceptat.

 Primele discutii

Primele discutii au fost cu doamna cu care am vorbit la telefon si care a si ramas persoana mea de contact pana la final. Nu conteaza cum o cheama, oricum nu mi-a zis numele real. Primele doua discutii au avut loc la ...cafenea. Da. O data la Universitate si a doua oara intr-un mall. Doamna respectiva lua masa de pranz acolo si tot atunci ne intalneam sa vorbim. Au fost discutii lejere. Ea m-a intrebat despre mine, experienta (mentionez ca am aplicat pentru profil tehnic, eu fiind IT-ist) etc si in schimb mi-a vorbit pe scurt despre institutie, despre legislatia cadrelor militare si chestii stricte de etica. Totul este public, se gasesc toate regulile in legislatia cadrelor militare, nu le enumar.

 Prima proba

Toate evaluarile au avut loc la o adresa (nu se spune :3 ) unde era o casa si o curte. De afara, totul parea normal, nu batea la ochi. Prima proba a fost un test de inteligenta. Nu mai stiu exact numarul de intrebari dar stiu ca era un morfism de la testul Raven. Avand iubita la psihologie, cred ca am facut testul Ravende 2-3 ori, deci l-am recunoscut. Bineinteles, cu siguranta ala nu e singurul. A fost pe laptop, totul ok, rezultatele nu s-au spus. La interviul ala mi-am luat si primul soc. Majoritatea participantilor erau ciudatei. Stiu ca nu e ok sa judeci dupa aparente, dar multi baieti erau cocalari. Unul venise in short si papuci, zici ca era la mare. era si un tip la costum, gatit etc. Cu el am mai discutat. mi-a zis ca are doi unchi la SIE. Am trecut cu bine de testu asta, asa ca am fost chemat la urmatoarea proba.

 Proba doi

Proba doi a fost testare psihologica. Boring as fuck, am discutat cu o doamna si ea isi nota tot felul de chestii. A fost o discutie normala. Am trecut si peste aia.

 Proba trei

De aici nu mai stiu sigur ordinea exacta, dar proba trei cred ca a fost testarea tehnica. Nu am fost anuntat ca dau test tehnic pentru a nu ma face sa repet. Mi s-a zis ca dau testare de legislatie si m-am trezit cu intrebari de IT. Aici depinde de ce le-ai zis tu ca faci. Eu le-am zis ca sunt sql dev deci mai toate intrebarile au fost de baze de date + cateva generale de IT. In a doua parte a probei asteia am primit o tema pentru acasa. Am avut o saptamana sa implementez o aplicatie web (eu am optat sa o fac in web) care sa functioneze fix ca o biblioteca digitala. Sa poti adauga carti si autori, sa cauti date despre carti si autori si sa aiba autocorect (sa poti cauta dupa un singur cuvant, dupa jumatati de cuvant, dupa cuvinte scrise prost etc.) + documentatia tehnica la ea (cum se instaleaza softurile necesare, cum se foloseste aplicatia, cum arata baza de date in care sunt tinute astea etc). Am facut-o, a fost ceva de munca, dar le-a placut. M-au si felicitat :))

 Proba patru

Testul de limba straina. Destul de simplut. Iti alegi o limba straina si ai doua probe. Raspuns la niste intrebari (un fel de mini eseu) + discutie libera in limba respectiva cu intervievatorul. Tipul cu care am dat interviul asta era putin ciocolatiu, cu un puternic accent portorican si extrem de carismatic. A fost preferatul meu. Am vorbit cu el despre muzica, filme, facultate, hobiuri, jocuri video....proba mea preferata. Eu alesesem engleza, dar erau si persoane care luau franceza sau spaniola. La intrebari am stat la comun, discutia a fost one-on-one.

 Proba cinci (aici incepe crima)

Am avut mai multe discutii si formulare de completat cu un domn care parea scos direct din filmele cu securisti. Mare, ton gros, batjocoritor etc. Mereu intarzia si il asteptam in sala, ca nebunul. Odata a intarziat o ora jumate, stateam si ma holbam in camera de supraveghere de zici ca eram psihopat :)) Asta a fost practic background check. De 3 ori a trebuit sa scriu, de mana, in cam 6 pagini fata-verso tot felul de date despre mine, iubita, parinti, prieteni etc. urmand o schema fixa. Asta e proba serioasa, sa nu minti. Am stat cu tata sa cautam brevetul lui o gramada ca sa scriu la ce unitate a facut armata. In a doua sau a treia discutie, domnul securist ma intreba despre vicii. M-a intrebat despre fantezii sexuale, daca imi plac negrese, asiatice etc, daca am fost la grupuri cu baietii. I-am zis ca nu am fost la grupuri si cica la el "Cum ma, nu ati dat si voi una mica niciodata. Copiii din ziua de azi". Presupun ca era fan al orgiilor comuniste :))

 Continuare si moartea carierei

Dupa ce am trecut si de background check eram ca si angajat. IT-istii nu sustin proba sportiva deci burtica mea scapase de chin. Tot ce urma era controlul medical unde verificau doar sa nu am boli si sa functionez cum trebuie. Chestia e ca discutiile cu domnul ala m-au scarbit putin si am inceput sa ma intreb "Oare chiar vreau la SIE?". O sa spun concluzia apoi va zic ceea ce m-a facut sa iau decizia aia. Nu m-am angajat. Inainte de proba medicala am sunat-o pe Roxana si i-am spus ca deja am indoieli si ca nu ar fi un start bun. Ea m-a intrebat daca sunt sigur, mi-a zis ca, chiar daca am promovat, daca refuz acum nu o sa mai am sansa asta. I-am zis ca sunt sigur si asa s-a intamplat.

 Beneficii, pareri si ceea ce m-a facut sa renunt

Voi incepe cu aspectele muncii la SIE. Nu sunt din citit si povesti, sunt fix ceea ce mi-au zis ei la interviuri:

  • pensionare rapida, bonusuri in draci, acces la spitalul militar, acces la poligoane de antrenament ale structurilor militare (nu toate, probabil are SIE 1-2)

  • Salariul de inceput era de 3300 RON, putin pentru un IT-ist. Daca adaugam si bonusurile de inceput ajungeam pe la 4000. Mi se spusese ca primii doi ani sunt de invatare si ca nu vor exista cresteri absolut deloc. Mi s-a spus ca salariul e fix influentat de grila facuta de guvern, deci el poate sa creasca si sa scada oricand (la cateva luni dupa ce am refuzat jobul a fost scandalul dintre PSD si mapn si au scazut salariile tuturor celor de la sie , din razbunare, in timp ce crescusera la celelalte structuri)

  • Daca pleci din Bucuresti, chiar si putin, trebuie facut raport. Ca sa iesi din tara trebuie raport + aprobare.

  • Avand in vedere ca lucrezi cu agenti de pe tot globul si din toate fusurile orare, pot aparea probleme la orice ora din noapte.

  • Trebuie sa inveti (te invata ei) chestii tehnice cat mai diversificate pentru ca atunci cand pleci in misiuni poti sa fii pus sa te dai electrician etc. Misiunile pentru IT-isti nu sunt asa dese si riscante cum sunt cele ale agentilor de teren, dar sunt. Plus ca de la un anumit punc nu poti avansa in grad daca nu iei parte la misiuni

  • Ai cantina la locul de munca, cu mancare ieftina si buna. Nu ai voie cu telefonul personal la locul de munca, il lasi undeva cand ajungi si il iei cand pleci.

  • Daca iti faci un prieten nou si ala devine apropiat de tine, trebuie facut raport la munca ca sa ti-l verifice si sa iti dea acceptul daca poti fi prieten sau nu cu persoana respectiva. In caz ca l-ai cunoscut la lectii de tenis, limbi straine etc. trebuie sa rupi imediat relatia si sa nu te mai duci acolo, in caz de aviz negativ.

  • Nu ai voie sa te casatoresti cu persoane care nu sunt nativi din Romania.

  • + restrictiile din legislatia cadrelor militare (fara politica, fara manifestatii etc)

 Ca sa va spun acum ce a fost in capul meu in momentul in care am renuntat:

  • fiind plina dictatura PSD, tara nu o ducea foarte bine. Eu realizasem ca daca merg la SIE, oarecum, imi incui usa de scapare, emigrarea, pentru ca nu pot sa ma duc sa le zic ca am fost agent SIE, deci as avea probleme la angajare. Nu eram multumit, vroiam sa plec din Romania (si acum vreau si o sa o fac in urmatorii doi ani).

  • Sotul unei verisoare de gradul 2, care lucra si el la SIE, demisionase si s-a angajat la privat. A demisionat deoarece a dat examen de grad cu inca 2 tipi, li s-au public punctajele finale, el luase cel mai mare punctaj, mult peste ceilalti (el avea 9 si ceva, ceilalti 7 si ceva) si totusi cand a venit dosarul de promovare, cel de sub el fusese promovat. Cel de sub el era fiul unui angajat SIE mai vechi care avea si grad, deci da. Conform regulilor nu poti sa contrazici ordinele alea si sa faci scandal si tot conform regulilor trebuia sa astepte inca un an ca sa poata da iar examen. A preferat a plece si sa stea linistit. Deci da, si in SIE e nepotism.

  • Desi ai mei erau foarte mandri si ma bateau la cap sa ma duc, am realizat ca la ei era doar gandirea aia a epocii de aur legata de structurile militare. Tineti minte pozele alea de la bunici, cu feciorii lor in uniforme militare? Nu conta ca feciorii lor dupa au lucrat pe santier, au fost si ei in armata si au avut uniforma! Poza aia era mandria casei. Fix "poza" aia ii posedase si pe ai mei asa ca mi-am dat seama ca parerea lor nu trebuie sa conteze in problema asta. Invatati sa spuneti NU parintilor atunci cand se baga prea mult, alt sfat :3

  • Efectiv am simtit ca nu vreau sa ma sacrific pentru salariu si beneficii pentru ca, sa fim seriosi, un mare procent din aia care intra ina stfel de structuri se sacrifica pentru salariu si beneficii, nu pentru tara. Am 3 tovarasi, toti in armata, si injura Romania de rup :))

Nu regret ca am renuntat la oferta SIE dar nici nu vreau sa ii influentez pe ceilalti si sa le spun "Nu mergeti, e un monstru". Avem persoane pe aici care probabil sunt si mai tari in caracter si mai nationalisti decat mine si ma gandesc ca pentru ei ar fi o oportunitate buna. SIE angajeaza si personal tehnic, si psihologi si multi altii, deci, indiferent ce practicati, incercati sa aplicati, cine stie, poate este cariera vietii voastre. Eu din toata experienta aia am ramas cu mandria ca am reusit sa trec de o testare destul de stricta. Chestiile negative s-au uitat. Mult succes. Daca aveti intrebari de orice fel, sunt aici.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia