Încă un pas spre dictatură: Dragnea vrea controlul presei independente. Comisarul.ro se alătură poziției G4Media.ro

Încă un pas spre dictatură: Dragnea vrea controlul presei independente. Comisarul.ro se alătură poziției G4Media.ro

Încă un pas spre dictatură: Dragnea vrea controlul presei independente. Comisarul.ro se alătură poziției G4Media.ro:

Liviu Dragnea a anunțat că cere guvernului Dăncilă un proiect de lege pentru ”transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor” la publicațiile online. Dragnea a anunțat proiectul într-un răspuns la RTV la o întrebare legată de cererea lui Dan Voiculescu ca serviciile secrete și guvernul să investigheze finanțarea mai multor publicații online, precum printre care și G4Media.ro.

„Eu cred că are mare dreptate dl Voiculescu și știu că a mai fost lansat subiectul acum câteva luni și a fost un mare scandal. De ce să nu ne permitem să ne gândim la asta? Unii nu se pot tăvăli cerând transparență, dar nu la ei. Orice firmă din România e transparentă. Să facă (guvernul – n.red.) un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbește că sunt firme acoperite? Dacă sunt mișcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?˝, a spus Liviu Dragnea duminică la RTV.

Liviu Dragnea este oficial al doilea om în stat, președintele Camerei Deputaților, dar neoficial trece drept omul cel mai puteric din România, care controlează de facto Guvernul.

Este pentru a doua oară când președintele PSD cere în mod explicit anchetarea G4Media.ro. În 13 mai, Liviu Dragnea a cerut autorităţilor să se sesizeze în legătură cu jurnalistul Dan Tăpălagă din cauză că G4Media.ro a dezvăluit că Guvernul Dăncilă a discutat un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel. Autorul articolului nu a fost însă Dan Tăpălagă, ci Cristian Pantazi.

“Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut – de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam”, a spus Dragnea pe 13 mai la RTV.

Obsesia lui Liviu Dragnea față de jurnaliștii care-l critică este mai veche. Pe data de 19 septembrie 2017, liderul PSD a răspus unor critici formulate de Dan Tăpălagă la adresa PSD exact în modul în care o face astăzi: ”Cine, ăla de spunea că stă cu dinții în gâtul nostru? În primul rând să spună toate sursele de finanțare, ale site-ului și ale dumnealui personal”. 

Reamintim că Liviu Dragnea a mai utilizat în trecut instituțiile statului pentru răfuieli personale cu presa: controalele din 2017 ale Direcției Antifraudă din ANAF la HotNews.ro și Rise Project. Documentele postate recent de Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, arată că ambele controale s-au bazat fie pe documente false (cazul Rise Project), fie pe o motivație profund arbitrară (cazul HotNews.ro).

Dragnea, la fel ca și Dan Voiculescu, sunt deranjați de faptul că G4Media.ro și celelalte publicații nominalizate de fondatorul Antenei 3 (Newsweek, PressOne, DacNews, Comisarul și EpochTimes) sunt printre ultimele instituții de presă care publică în mod constant investigații despre afacerile liderilor PSD și ale familiilor acestora. G4Media.ro a scris pe larg despre afacerile cu porci ale familiei Dragnea, despre implicarea Tel Drum în contracte cu statul, despre modul în care Liviu Dragnea folosește instituțiile statului în folos propriu și a dezvăluit în premieră inteția Guvernului de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Declarațiile lui Liviu Dragnea sunt încă o încercare de intimidare a jurnaliștilor care îndrăznesc să își facă meseria. Într-un peisaj mediatic dominat copios de trusturile apropiate PSD, micile publicații independente precum G4Media.ro le dau bătăi de cap liderilor politici corupți, indiferent de partidul din care fac parte. Este cu atât mai grav că PSD dorește să reducă la tacere până și puținele voci critice din presă.

PSD, prin Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae, a mai avut o tentativă de a îngreuna activitatea ONG-urilor și, pe cale de consecință, a publicațiilor editate de acestea. Cererea lui Liviu Dragnea către guvernul său este încă un pas în direcția sufocării societății civile și a presei libere, un model care s-a răspândit din Rusia până în Turcia, trecând prin Ungaria.

G4Media.ro respinge ferm încercarea lui Liviu Dragnea de a ne asocia cu o agendă ocultă, așa cum respinge și afirmația că ar sprijini un politician sau altul. Ne facem treaba așa cum ar trebui să și-o facă orice instituție de presă: atenți la derapajele puterii, urmărind constant cum sunt cheltuiți banii publici și cum funcționează instituțiile statului.

G4Media.ro salută orice încercare de transparentizare a modului în care funcționează instituțiile publice și companiile cu capital de stat, cele care gestionează fonduri publice sau active publice. În ceea ce privește transparentizarea finanțării și a modului de cheltuire a banilor de către ONG-uri, considerăm că legislația existentă dă dreptul oricărei instituții a statului să controleze aceste aspecte, la fel ca în cazul oricărei companii private.

Orice tentativă de a îngreuna activitatea societății civile – oricum marcată de subfinanțare cronică și bariere birocratice – nu poate fi făcută decât în acord cu legislația europeană și cu poziția Comisiei de la Veneția exprimată în cazul proiectului inițiat de Liviu Pleșoianu.

În orice situație, G4Media.ro va continua să analizeze și investigheze modul în care Puterea își exercită atribuțiile. Ne bazăm pe cititorii noștri, care ne-au fost mereu alături, pentru sprijin și solidaritate.

G4Media va sesiza comportamentul abuziv al puterii la organizațiile internaționale care apără independemnța presei și va semnala la Parlamentul European acest grav derapaj împotriva presei independente, în contextul dezbaterilor referitoare la situația statului de drept din România. G4Media.ro a inițiat discuții pentru o eventuală acțiune în instanță, având în vedere presiunile, abuzurile și hărțuirea constantă la care sunt supuși jurnaliștii publicației de către reprezentanții puterii.

*** Comisarul.ro se raliază acestei poziții și va participa la orice demers care să sancționeze derapajele și abuzurile Puterii asupra independenței presei.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...