INFOGRAFIE Starea dezvoltării rețelelor 5G la nivel mondial

INFOGRAFIE Starea dezvoltării rețelelor 5G la nivel mondial

Cu viteze de descărcare/încărcare echivalente cu cele oferite de conexiunile fixe la Internet prin fibră optică și latență apropiată de zero, cea de-a 5-a generație de tehnologie de transmisie a datelor pentru rețelele celulare marchează intrarea într-o nouă eră a mobilității.

Până în 2025, în lume vor exista peste 1,8 miliarde de conexiuni 5G, din care aproape jumătate în două regiuni – Asia și America de Nord, conform estimărilor specialiștilor, având în vedere că majoritatea operatorilor importanți depun eforturi susținute pentru a adopta noua tehnologie de date. Iar producătorii de echipamente mobile se află și ei într-o contra-cronometru, pentru că, față de standardele anterioare de rețele de date mobile (2G, 3G, 4G), rețelele 5G nu pot fi accesate decât de device-uri compatibile.

Visualcapitalist.com  a realizat o infografie cu situația actuală a infrastructurii 5G la nivel modial și a sintetizat principalele informații disponibile la nivelul lunii septembrie 2020:

·        397 de operatori investesc la nivel mondial în rețele 5G fixe sau mobile

·        118 de operatori au anunțat deja punerea în funcțiune a unor rețele 5G

·        96 de operatori lansarea de servicii 3GPP (protocoale pentru comunicații mobile) 5G

Până în 2023, America de Nord va deține cea mai mare cotă de piață 5G, cu 17% din total. Pe locul doi se va afla Europa de Vest, cu 16%, și pe trei, regiunea Asia Pacific, cu 13%. La polul opus, se află Africa și Orientul Mijlociu, unde 73% din rețele sunt sub sau cel mult egale cu standardul 3G.

Viteză 5G

Odată cu înmulțirea rețelelor 5G, vor crește semnificativ vitezele (Mbps) serviciilor de date mobile. În particular, regiunea Asia Pacific va beneficia de cele mai mari viteze, de până la 157 Mbps, iar în Europa de Vest se va ajunge la 62 Mbps.

În România, la ora actuală, acoperire 5G, totală sau parțială, există în nouă orașe/zone: București, Ploiești, Constanța, Iași, Brașov, Craiova, Timișoara, Oradea și Cluj.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia