Informații-BOMBĂ! Există deja un draft pentru OUG privind amnistia și grațierea! Ultimele evoluții și variantele de lucru

Informații-BOMBĂ! Există deja un draft pentru OUG privind amnistia și grațierea! Ultimele evoluții și variantele de lucru

Ultimele informații pe tema OUG indică faptul că la Ministerul Justiției ar exista deja un draft, însă ministrul Tudorel Toader a negat într-o declarație pentru  G4Media.ro că ar exista o primă variantă a textului elaborată la minister. În tot cazul, liderii PSD au început să vorbească pe față despre faptul că partidul va adopta această OUG, vezi declarațiile lui Codrin Ștefănescu despre Marian Oprișan care le-ar fi spus procurorilor că Ordonanța va fi dată.

 Surse din partid au explicat pentru G4Media.ro că, dacă Tudorel Toader acceptă să scrie ordonanța de urgență la minister, atunci lucrurile intră în linie dreaptă, se iau rapid toate avizele necesare de la ministere într-o zi-două sau chiar în ziua emiterii OUG.

De remarcat că Tudorel Toader a fost prezent, luni, la Biroul Permanent al PSD. Digi24.ro a anunțat, marți, citând surse din partid, că Liviu Dragnea i-a cerut o soluție urgentă privind amnistia și grațierea.

În cazul în care ministrul justiției refuză în continuare să-și asume OUG-ul pe amnistie și grațiere, PSD ar fi decis să revină la vechile intenții și să-l schimbe din funcție, urmând să fie înlocuit cu ministrul de interne, Carmen Dan sau chiar cu premierul Dăncilă.

PSD încearcă să pună în aceste zile presiune maximă pe Tudorel Toader, inclusiv prin amânarea unei decizii în Parlament în privința ridicării imunității liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Toader este susținut de liderul ALDE, iar Tăriceanu s-a opus multă vreme adoptării acestui OUG.

Nu este clar însă dacă își va menține poziția după ce DNA l-a acuzat în Dosarul Microsoft că ar fi luat o mită de 800 de mii de euro și a cerut ridicarea imunității pentru a putea fi anchetat.

Câteva detalii tehnice. G4Media.ro a anunțat de săptămâna trecută intenția guvernului e a adopta OUG-ul în doi pași și că în dispută ar mai fi acum mai multe chestiuni, între care amploarea măsurii de grațiere.

Unii vor grațiere până la cinci ani, alții vor să fie grațiate pedepsele până la zece ani pentru a beneficia cât mai mulți de această măsură. Nici în cazul amnistiei n-ar fi căzut de acord asupra limitelor de pedeapsă în cazul faptelor care ar urma să fie amnistiate. Faptele cu violeță, traficul de droguri și alte infracțiuni ar urma să fie excluse din listă.

O altă problemă asupra cărora nu s-ar fi căzut de acord este ce se întâmplă cu prejudiciul în cazul grațierii. Va mai fi recuperat sau nu? Aici există mai multe interese ca prejudiciul să fie la rândul lui șters din lista datoriilor către stat, unul dintre cei mai interesați de acest aspect fiind Dan Voiculescu. Statul nu a recuperat până acum din prejudiciul de 60 de milioane de euro calculat în dosarul ICA decât o mică parte.

Nu s-ar fi stabilit încă nici ce se va întâmpla cu acele cauze care nu se vor încadra în condițiile de grațiere de cinci sau de zece ani. Vor putea beneficia, totuși, de o reducere a pedepselor sau nu?

Potrivit surselor G4Media.ro , este de așteptat ca OUG să fie adoptată în apropierea sărbătorilor de iarnă, când se intră deja în perioada vacanțelor dar Guvernul încă lucrează. Totul depinde însă de premierul Viorica Dăncilă, OUG-ul nu poate fi dat fără semnătura ei. Dăncilă a rămas însă fără unul dintre puținii susținători în guvern, după ce vicepremierul Paul Stănescu și-a dat demisia.

Dacă OUG privind amnistia și grațierea stă în vigoare chiar și un singur minut, Dragnea scapă de condamnarea deja primită și dosarele în curs. Efectele OUG-ului nu vor putea fi anulate, deoarece în penal se aplică principiul aplicării legii mai favorabile.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

4 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei