INFRACTORI! Toader a avertizat oficial Guvernul că OUG pentru înființarea Fondului lui Dragnea e NECONSTITUȚIONALĂ!

INFRACTORI! Toader a avertizat oficial Guvernul că OUG pentru înființarea Fondului lui Dragnea e NECONSTITUȚIONALĂ!

INFRACTORI! Toader a avertizat oficial Guvernul că OUG pentru înființarea Fondului lui Dragnea e NECONSTITUȚIONALĂ! Fostul premier Victor Ponta a postat vineri pe Facebook un document care arată că Ministerul Justiției a comunicat oficial că proiectul de OUG pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) este neconstituțional. Documentul prezentat de Ponta a fost realizat de Ministerul Finanțelor și trimis Secretariatului General al Guvernului (SGG) împreună cu proiectul OUG.

În document, Ministerul Finanțelor scrie că ”Ministerul Justiției, prin adresa nr. 96279 / 13.11.2018 atrage atenția asupra caracterului neconstituțional al proiectului de act normativ pentru următoarele aspecte”, dar îl trimite SGG pentru că ”decizia asupra oportunității promovării actului normativ ca ordonanță de urgență revine Guvernului”.

Ministerul Justiției a propus înființarea FSDI prin proiect de lege, potrivit documentului de la Ministerul Finanțelor.

Și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (condus de Viorel Ilie, membru ALDE) a respins soluția unei ordonanțe de urgență, potrivit avizului de oportunitate: ”Astfel facem precizarea că aspectele prezentate de inițiator pot fi reținute ca elemente de oportunitate/necesitate a măsurilor propuse, acestea neexprimând un grad mare de abatere de la obișnuit sau comun, ci o situație de continuitate, lipsită de noutate, nerezultând situația extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată și nici consecințele negative care s-ar produce în cazul neadoptării măsurilor în regim de urgență. (Mai ales în contextul în care pentru proiectul de lege privind înființarea FSDI PLX 236/2018, care includea prevederi similare, nu a fost solicitată dezbatere parlamentară în regim de urgență”.

În cele din urmă, guvernul a trecut peste avertismentul Ministerului Justiției și a adoptat în ședința de joi proiectul de OUG care duce la înființarea FSDI, un obiectiv cerut de Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016. și despre care liderul PSD a discutat anul trecut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

”Liviu Dragnea a fost abordat încă din 2016 de grupuri de interese economice din afara țării care și-au arătat interesul în a prelua aceste companii fără însă să participe cu bani la listari sau privatizari: pe bani putini si spagi mari , ca in tarile bananiere!”, a scris Victor Ponta pe pagina lui de Facebook.

Context:

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) este un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești și va putea privatiza companiile statului fără a respecta legislația aplicată în mod normal privatizărilor.

Proiectul de OUG prevede că fondul va fi administrat în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din 9 membri, din care un reprezentant din cadrul autorităţii care va fi acționarul unic, precum și un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor.

Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va avea o durată de 9 ani, fără drept de reînnoire. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți temporar de către acţionar (cel mai probabil Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor G4Media.ro) prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care reprezintă Statul ca acționar, iar Consiliul de Supraveghere numește Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.

Proiectul de OUG arată că fondul va putea vinde acţiuni sau alte active aflate în proprietatea sa. Modalitatea e la fel de netransparentă ca și cea prevăzută de proiectul de lege declarat neconstituțional.

În luna iunie Curtea Constituţională a României a admis sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL, USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, transmite Agerpres.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.

În iulie 2017, Dragnea scria pe Facebook după o întâlnire în Israel cu premierul Netanyahu că a discutat cu acesta despre ”oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții”.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...