INTERESANT! Fostul șef al STS, generalul Marcel Opriș, a devenit acționar într-o firmă IT cu capital majoritar ISRAELIAN

INTERESANT! Fostul șef al STS, generalul Marcel Opriș, a devenit acționar într-o firmă IT cu capital majoritar ISRAELIAN

Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale, dezvăluie Profit.roOpriș deține 25% din firmă. Contactat de Profit.ro, Opriș a afirmat că discuțiile cu israelienii pentru această afacere au fost inițiate în septembrie, când i-au fost prezentate produsele companiei și a fost convins de acestea.

Compania israeliană CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori, a intrat pe piața din România, pentru supravegherea operațiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriș, fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din ultimii 12 ani, trecut în rezervă în vara acestui an.

Compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert.

Denumită anterior Ensura Command & Control, CymbIoT și-a început activitatea în 2013, furnizând servicii care integrează și gestionează rețelele IoT (Internet of Things) și sistemul de management video (VMS), prin fuziunea datelor și operațiunilor din sistemele existente și noi într-o singură platformă și interfață. Compania este implicată și în proiecte smart city, care au început să fie aplicate în România de diferite administrații locale, furnizând soluții pentru iluminat și semaforizare stradală sau servicii de intervenție, ca și de prevenire a inundațiilor prin monitorizarea fluxurilor de apă Printre partenerii companiei israeliene sunt Intel, Samsung, HP, Canon, Sony sau IBM. Giora Eiland Cu birouri în Singapore, compania a decis să intre și în România, cu un birou care "va conduce calea deschiderii de noi piețe în Europa".

 Biroul a fost înființat prin sucursala CymbIOT Solutions SRL București, înființată, conform termene.ro, de fostul șef al STS Marcel Opriș, alături de Mihaela Cosmi, firma având ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului.

Opriș deține 25% din firmă. Contactat de Profit.ro, Opriș a afirmat că discuțiile cu israelienii pentru această afacere au fost inițiate în septembrie, când i-au fost prezentate produsele companiei și a fost convins de acestea.

"M-au contactat, au prezentat produsele și am considerat că merită promovate datorită tehnologiilor utilizate și filosofiei care stă la baza acestor produse informatice de comandă și control pentru procesarea informațiilor furnizate de senzori. Nu cunosc un produs similar prezent în piața românească. Practic, dacă este utilizat, se creează posibilitatea managementului unitar al mediului care este gestionat prin senzori inteligenți. Este o provocare pentru mine în a promova sisteme inteligente care oricum vor apărea și în România", susține fostul șef al STS. Marcel Opriș

El mai afirmă că un argument pentru a se implica în afacere îl constituie faptul că firma israeliană "nu a avut niciun contract cu entități publice in România și nu i-am cunoscut (pe cei implicați în compania israeliană - n.r.) în perioadele în care eram în funcții publice". “Compania din Israel era prezentă în România prin participarea la câteva conferințe pe tema smartcity și o cooperare cu un mare operator de telecomunicații privat”, adaugă Opriș. Spune că nu el conduce subsidiara din România și că are “mai degrabă un rol reprezentativ și de orientare-consultant”. CymbIOT îl prezintă însă ca fiind președintele Consiliului de Administrație al companiei locale, care conduce noua afacere. Director general este Ionuț Barbu.

"CymbIoT România, noua noastră afacere, este gata să profite de oportunități interesante, condusă de generalul experimentat Marcel Opriș în calitate de președinte al Consiliului. De la lungul său serviciu în industria de telecomunicații și de la funcția de Director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Generalul Opriș cunoaște piața TELCO a României în interior și exterior și are o experiență incomparabilă de navigare prin aceasta. Împreună suntem încrezători că putem crește și reuși, oferind soluții inteligente, eficiente și sigure pentru IOT în România și în restul Europei", este mesajul companiei.

În discuția cu Profit.ro, Opriș spune că experiența managerială la conducerea STS îi va fi utilă, dar că mizează mai mult pe cea profesională, adăugând: "Exclus «tunuri» comerciale!". "Ca orice companie comercială, dorește să vândă. Dacă eu voi contribui la această dorință a lor, sigur sistemele care se vor instala vor fi adaptate nevoilor din România, inclusiv limba folosită în interfețele utilizate va fi româna. Mă voi asigura că sistemele sunt solide, perfect funcționale și sustenabile cu specialiști români, angajați ai firmei din România, în consens cu reputația mea profesională. Am rezervat dreptul de a solicita maximă seriozitate și calitate pentru produsele pe care le promovez și vă asigur că așa va fi. Exclus «tunuri» comerciale! Experiența managerială la conducerea STS îmi va fi utilă, dar mizez mai mult pe cea profesională", mai susține Opriș.

Născut în 1958 și absolvent al Facultății de Electronică și Informatică din Academia Tehnică Militare din București, Marcel Opriș a fost numit director general al STS, cu rang de secretar de stat, în decembrie 2005. El lucra în sistemul STS din 1997. Ulterior, a fost avansat în grad de trei ori: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidențial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, și general cu patru stele, printr-un decret prezidențial din 30 noiembrie 2011, toate în mandatul prezidențial al lui Traian Băsescu. Printr-un decret din 18 decembrie 2010, a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României", în grad de ofițer, pentru “rezultatele remarcabile obținute în organizarea și coordonarea STS". În vara acestui an a fost trecut în rezervă, la cererea sa.


Generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului, și generalul Marcel Opriș, fost șef al STS, pregătind afacerea CymbIoT România


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”