Isărescu: Nu suntem în recesiune şi nu cred că economia românească va intra în recesiune

Isărescu: Nu suntem în recesiune şi nu cred că economia românească va intra în recesiune

Economia României nu se află şi nu va intra în recesiune, anul acesta fiind posibilă o creştere economică de 2%, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

"Nu suntem (în recesiune - n. r.) şi nu cred că economia românească va intra în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 şi ceva la sută, cam cât găsim şi în rapoartele Fondului şi ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde şi de anul agricol. Nu suntem în recesiune...Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm - domeniul fiscalităţii, că acolo sunt presiunile cele mai mari - şi de ea trebuie să ne ocupăm", a spus Isărescu, întrebat dacă România va intra în recesiune.

El a adăugat că producţia şi industria funcţionează şi "nu se aştepta ca România să ajungă exportatoare netă de servicii".

"Avem deficit pe partea comercială, din păcate şi la produsele agricole, dar poate să fie explicat şi prin importul de tehnologie. Dar nu. Multe dintre importurile pe care le face România se fac în oraşele mari şi bogate ale ţării (...) Uitaţi-vă la promoţiile de Crăciun! Nu găseşti un produs românesc acolo. Aşa vrem să trăim. Călătoriile în străinătate. Nu spun că e rău. Toată lumea visa la asta, dar asta este o realitate. Dar să ajungem noi să fim exportator net, adică să avem surplus în servicii datorită transportului internaţional eu nu visam. Deci, mai multe părţi ale economiei merg. Nu sunt pregătit acum să vă dau toate datele, dar economia merge. Avem o problemă majoră: 26 -27% din PIB venituri bugetare nu au cum să acopere cheltuieli de 40 - 40 şi ceva la sută 'a la longue'. Şi se întâmplă de când am fost premier, deci le ştiu pe dinafară. Acelaşi tip de discuţii, încercăm să luăm de acolo să o împingem acolo. Acolo e o problemă structurală. Deci, economia încă merge", a afirmat Mugur Isărescu. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria