Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Isărescu: S-a creat această anticipaţie la nivelul întregii societăţi de venituri sporite; lumea vrea venituri mai mari

România se confruntă cu cel puţin două probleme în ceea ce priveşte capacitatea de a adopta euro: populaţia vrea venituri mai mari, iar veniturile bugetare nu sunt suficiente pentru a realiza obiective precum construcţia de autostrăzi sau îmbunătăţirea infrastructurii feroviare, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Eu cred că avem două probleme mari. Să vedem cum le rezolvăm. În primul rând s-a creat această anticipaţie la nivelul întregii societăţi de venituri sporite. Dacă vă duceţi, cum mă duc şi eu pe la ţară, toată lumea vrea venituri mai mari. Asta este o realitate, nu ai cum s-o mai...o realitate socială. Cum o temperezi? Sufli în ea? Este şi an electoral. A doua, realitatea aceasta pe care am descris-o cu veniturile fiscale care sunt sub 30% din PIB. Păi cu 30% din PIB, din ce mai faci autostrăzi, îmbunătăţeşti infrastructura feroviară, ca să dau numai două exemple? Să ai şi un sistem de sănătate şi educaţie bine pus la punct. Nu, nu sunt venituri suficiente. Şi ai o problemă acolo cantitativă", a spus joi Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

El a precizat că nici nu este credibil dacă spui că ai un deficit fiscal scăzut, dar nu ai îndeplinit o serie de obiective, acestea fiind amânate.

"Dacă mai adăugăm şi problema eficienţei companiilor româneşti şi a solidităţii lor, mă refer la cele 300.000 de companii care stau pe capital negativ şi nu se ştie ce fac, avem probleme serioase de rezolvat ca să intrăm în anul 2024. Acesta nu înseamnă că sunt pesimist. Sunt optimist. Am participat la elaborarea acestui program împreună cu Guvernul, cu doamna prim-ministru, cu Academia, preşedintele Academiei, cu majoritatea partidelor politice, am avut şi sprijinul preşedinţiei. Am prezentat materialul public la Academia Română ca să fie neutru. Il sprijinim dar societatea trebuie să ştie realitatea", a mai declarat Mugur Isărescu.

La acestea, guvernatorul BNR a menţionat probleme de convergentă instituţională şi a dat exemplu încercării de modificare a Legii BNR. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 PSD-ul, pe șișlete?

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru