James Pettit rămâne ambasadorul SUA la Chișinău, decizia lui Trump nu-l va afecta (surse)

James Pettit rămâne ambasadorul SUA la Chișinău, decizia lui Trump nu-l va afecta (surse)

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, nu va trebui să își părăsească postul ca urmare a deciziei președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a rechema ambasadorii numiți de Barack Obama, deoarece el este diplomat de carieră și nu unul numit politic, au explicat miercuri, pentru Deschide.md, surse diplomatice.

Potrivit sistemului din SUA, ambasadorii sunt fie diplomați de carieră (Ofițeri ai Serviciului Extern), fie numiți politic, pe filiera președintelui SUA sau a partidului din care acesta face parte. Totuși, potrivit surselor diplomatice citate, toți ambasadorii pot fi revocați oricând de președintele american, iar pentru numire este nevoie și de aprobarea Congresului.

James Pettit este diplomat de carieră de mai bine de 30 de ani. El a fost numit ambasador în Republica Moldova în 2015. De-a lungul timpului, oficialul american a ocupat funcții importante în Consulatele SUA de la Kiev, Moscova și Viena.

Decizia președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a rechema ambasadorii numiți de Barack Obama se referă doar la ambasadorii numiți politic, nu și la diplomații de carieră, explică sursele diplomatice pentru Deschide.md, precizând că, de regulă este vorba de ambasadorii de la Moscova, Londra, Berlin, Tel Aviv, Tokyo, Paris sau din alte capitale importante.

Astfel, Pettit nu ar fi afectat de această măsură, însă el, la fel ca ceilalți ambasadori, pot fi revocați printr-o decizie directă a președintelui SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria