Judo: TAS a anulat suspendarea Iranului

Judo: TAS a anulat suspendarea Iranului

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a anulat luni suspendarea "pe termen nelimitat" a Iranului, dictată de Federaţia internaţională de judo (IJF) în octombrie 2019, după ce un judoka iranian a fost constrâns să evite înfruntarea cu un adversar israelian, transmite AFP.

Tribunalul consideră că federaţia iraniană "a comis încălcări grave" ale regulilor IJF şi trebuie să fie sancţionată, însă nu cu o suspendare pe termen nelimitat, care nu are "nicio bază legală" în reglementările Federaţiei internaţionale.

TAS trimite acest dosar diplomatic spinos comisiei de disciplină a IJF, care va putea lua o nouă decizie. Între timp, judoka iranieni pot visa din nou la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate între 23 iulie şi 8 august.

Cazul datează din august 2019, de la Mondialele de la Tokyo: Saeid Mollaei, deţinătorul titlului la categoria 81 kg, s-a înclinat succesiv în semifinală, apoi în meciul pentru locul 3, încheind în cele din urmă pe poziţia a cincea.

Mollaei a afirmat în septembrie 2019 că a fost supus la presiuni pentru pierde semifinala sa la cat. 81 kg la Mondialele de la Tokyo, pentru a evita să-l întâlnească pe israelianul Sagi Muki în finală. Israelul este o ţară care nu este recunoscută de Iran.

Luna următoare, federaţia iraniană a fost suspendată fiindcă nu le-a permis sportivilor săi să concureze împotriva unor israelieni.

IJF a considerat că presiunile la care l-a supus federaţia iraniană pe Mollaei înseamnă o încălcare a regulamentului său legat de "respectarea spiritului olimpic (...), a principiului neutralităţii politice şi al universalităţii", precum şi manipularea rezultatului unei competiţii.

Judo este unul din punctele forte ale Iranului, astfel că decizia IJF a fost lovitură grea înaintea JO de la Tokyo, amânate în cele din urmă cu un an.

După cum s-a anunţat, luna trecută mai mulţi internauţi israelieni şi presa locală au salutat sosirea lui Mollaei în Israel, pentru o competiţie.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: https://www.tas-cas.org


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria