Lansarea unei rachete Ariane 5 a fost amânată pentru 14 august

Lansarea unei rachete Ariane 5 a fost amânată pentru 14 august

Lansarea unei rachete Ariane 5 de la baza Kourou din Guyana Franceză, pentru a transporta pe orbită trei sateliţi pentru operatorii Intelsat şi B-SAT, de două ori amânată în luna iulie, a fost reprogramată pentru data de 14 august, a anunţat marţi Arianespace, transmit AFP şi DPA.

"Derularea operaţiunilor aflate în curs în hangarul de asamblare permite fixarea datei de lansare la 14 august pentru misiunea Ariane cu numărul 253 (VA253)", conform comunicatului companiei Arianespace.

Lansarea rachetei Ariane 5, calul de povară al lansărilor europene de sateliţi, a fost iniţial programată pentru data de 28 iulie şi amânată pentru 31 iulie, pentru ca apoi să se constate că racheta are nevoie de "inspecţii tehnice complementare".

Însă vineri, lansarea a fost oprită cu doar 2 minute şi 14 secunde înainte de aprinderea motoarelor "din cauza unui comportament anormal al unei sonde din rezervorul de hidrogen lichid al treptei principale criotehnice".

Pentru data de 14 august, fereastra de lansare a fost stabilită între orele 21:33 şi 22:20 GMT. Misiunea va dura aproximativ 48 de minute - de la desprinderea de sol până la plasarea sateliţilor pe orbită.

Racheta Ariane 5 va transporta doi sateliţi de telecomunicaţii (Galaxy 30 şi BSAT-4b) pentru operatorii Intelsat şi B-SAT, precum şi un minivehicul de mentenanţă a sateliţilor (MEV-2), care va andoca la un alt satelit aflat deja pe orbită - Intelsat 10-02.

"Odată andocat, MEV-2 va controla orbita satelitului client cu ajutorul propriilor mijloace de propulsie. După încheierea misiunii, MEV-2 se va desprinde de satelitul Intelsat 10-02 şi se va pune la dispoziţia unui alt client", precizează Arianespace, aflată la prima lansare a unui astfel de instrument de mentenanţă a sateliţilor.

Arianespace a mai amânat la începutul lunii iulie lansarea unei rachete europene Vega din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Această lansare va avea loc la 17 august.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria