Laszlo Borbely: România este singura ţară din Uniunea Europeană cu cinci ecosisteme diferite

Laszlo Borbely: România este singura ţară din Uniunea Europeană cu cinci ecosisteme diferite

România este singura ţară din Uniunea Europeană cu cinci ecosisteme diferite iar un turist care vizitează ţara poate vedea cât nu vede în altă parte din Europa, culturi diferite, biodiversitate şi posibilităţi, consideră coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, consilierul de stat László Borbély.

"România este singura ţară din Uniunea Europeană cu cinci ecosisteme diferite: de la pontic, Marea Neagră, stepa, lângă Marea Neagră, care este unică în Europa, avem continentalul, panonicul şi alpinul. Avem diferite culturi laolaltă. Dacă vine un turist în Romania, în două trei săptămâni poate să vadă cât nu vede în altă parte în Europa pentru că nu sunt aceste diferite culturi, biodiversitate şi posibilităţi. Şi, atunci, trebuie să ne gândim foarte clar: să dăm posibilitate acestui domeniu să crească, să avem grijă de natură. Este important ca să simtă palpabil acest parteneriat, cei care lucrează în domeniu. Vă spun un singur exemplu: cei care au pornit anul trecut, care au fost cei mai loviţi, au deschis o pensiune mai mică sau un hotel. În momentul de faţă nu beneficiază de posibilităţi măcar de a primi câte ceva - şi un sprijin de la stat pentru că nu au rezultate în 2019/2018. Aceştia sunt mult mai expuşi decât cei care au avut totuşi un business bun în 2018/2019 şi au acumulat ceva. Trebuie să gândim în Planul Naţional de Rezilienţă, chiar săptămâna aceasta este prima rundă de discuţii cu proiecte, dar trebuie să punem reforma instituţională lângă proiecte", a declarat marţi László Borbély, la conferinţa 'Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate'.

În context, acesta a subliniat că există câteva lucruri "mai simple" care pot fi luate în seamă pentru perioada următoare. Potrivit oficialului, în primul rând este necesară o viziune, iar viziunea nu este numai Strategia de Dezvoltare Durabilă, în condiţiile în care România are două strategii, o strategie pe ecoturism şi una de dezvoltare a turismului.

"Noi, departamentul, ne-am înfiinţat în 2017. Avem o nouă strategie de dezvoltare durabilă a României şi suntem într-o perioadă foarte importantă pentru că avem şi un proiect pe SIPOCA de 5 milioane de euro până la sfârşitul anului 2022, de implementare a strategiei şi componentă foarte importantă este turismul, care se regăseşte în mai multe dintre obiective. Se regăseşte la obiectivul 8, care ţine de locuri de muncă, la obiectivul 11 - de oraşe sustenabile, de autorităţi publice puternice, se găseşte evident la 'biodiversitate', la ODD-ul (Obiective de Dezvoltare Durabilă) 14 şi 15 'acţiune terestră' şi se regăseşte la 'parteneriat' pentru că fără parteneriate nu putem concepe turismul", a menţionat László Borbély.

Oficialul a arătat că România are o strategie pe ecoturism, din 2017 până în 2025, şi o strategie de dezvoltare a turismului, din 2019 până în 2030.

"Vreau să mă refer la câteva lucruri care sunt mai simple, dar care pot fi luate în seamă pentru perioada următoare. În primul rând trebuie să ai o viziune şi viziunea nu este numai Strategia de Dezvoltare Durabilă, ci avem două strategii. Eu m-am uitat zilele acestea puţin mai în detaliu la cele două strategii. Avem o strategie pe ecoturism şi avem o strategie de dezvoltare a turismului. Prima este din 2017 până în 2025 şi a doua, nu întâmplător probabil, din 2019 până în 2030. Cum implementăm aceste două strategii? Noi, departamentul, suntem un fel de catalizator, punem laolaltă diferitele entităţi din cadrul Guvernului şi alte componente din mediul privat, autorităţi locale, ca să vedem cum ieşim în primul rând din această pandemie şi ce măsuri luăm", a mai spus coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…