Liberalii au organizat în județe mitinguri și acțiuni de prezentare a moțiunii de cenzură împotriva actualei guvernări (grupaj 2)

Liberalii au organizat în județe mitinguri și acțiuni de prezentare a moțiunii de cenzură împotriva actualei guvernări (grupaj 2)

Filialele PNL au organizat luni seara la nivelul județelor evenimente prilejuite de prezentarea publică a moțiunii de cenzură intitulate "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

Membrii și simpatizanții PNL s-au reunit la sediile județene ale partidului, de unde s-au deplasat spre sediile prefecturilor, unde textul moțiunii de cenzură a fost prezentat public și înmânat reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Potrivit unui comunicat dat publicității de PNL, la evenimente au fost invitați toți cetățenii nemulțumiți de "contraperformanța și atitudinea actualei guvernări", precum și reprezentanți ai societății civile și structurilor asociative.

Această acțiune a fost parte din campania de informare lansată de PNL în scopul determinării tuturor parlamentarilor, indiferent de culoare politică, să voteze pentru adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Tudose.

Moțiunea de cenzură a fost citită luni după-amiază în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

PNL și USR au depus pe 17 noiembrie la Parlament moțiunea de cenzură, care este semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP și de deputații neafiliați Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin.

PNL și USR solicită, prin moțiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justiție" și "scoaterea României din Uniunea Europeană".

* ALBA

Sute de liberali, în frunte cu întreaga conducere a Consiliului Județean Alba, președintele Ion Dumitrel și vicepreședinții Alin Cucui și Dumitru Fulea, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a celorlalți edili de municipii din județ — Aiud, Blaj și Sebeș, au protestat, luni seara, la Alba Iulia, prilej cu care au fost scandate lozinci antiguvernamentale și împotriva PSD.

"Niciodată nu a fost atâta de rău, de instabilitate, de a nu ști ce va fi mâine, de lipsă totală de predictibilitate. Niciodată. V-o spune un om care este în administrație de atâția ani", a declarat prim-vicepreședintele PNL Mircea Hava, aflat la cel de-al șaselea mandat consecutiv de primar al municipiului Alba Iulia.

La rândul său, Ion Dumitrel, președinte al CJ Alba din 2005, a susținut că este "mai grav decât a fost în perioada crizei" și, de asemenea, că dezvoltarea României ar putea fi blocată. "Aș ruga toate partidele politice să înțeleagă că noi, administrația locală, dorim să ne dezvoltăm așa cum am făcut-o până acum, cu demnitate și fără să stăm cu mâna întinsă la București", a declarat Dumitrel.

La protest au fost prezenți peste cinci sute de edili, viceprimari, consilieri județeni, consilieri locali, simpli membri ai PNL, care au scandat lozinci ca "Hoții, Hoții", "PSD, ciuma roșie", "Nu vom ceda și vom câștiga", "România, trezește-te".

* ARAD

Aproximativ 300 de persoane — primari, viceprimari, consilieri locali și consilieri județeni, membrii ai PNL, au luat parte la mitingul de protest organizat luni, pe platoul din fața Palatului administrativ al municipiului Arad, având ca scop susținere moțiunii de protest împotriva Guvernului condus de Mihai Tudose.

La miting nu a fost prezent președintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, aflat din câte se pare la București.

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Sergiu Bâlcea, a dat citire unui fragment din textul moțiunii de cenzură.

La finalul protestului, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a spus că prin aplicarea OUG privind modificarea Codului Fiscal, județul Arad va pierde circa 35 milioane de euro, aceasta însemnând că vor trebui amânate o serie de investiții, în primul rând de infrastructură, care ar fi trebuit să se realizeze în județ.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ 250 de liberali din județul Bistrița-Năsăud au participat, luni, la manifestația de susținere a moțiunii de cenzură depuse de PNL, organizată în fața Instituției Prefectului, printre aceștia numărându-se membrii conducerii județene, primari de comune, consilieri locali și județeni.

Liberalii au început să se adune la sediul PNL din centrul istoric începând cu ora 16,30, după care au pornit în marș spre prefectură.

Mitingul a fost anunțat între orele 17,00 — 20,00, cu o participare de aproximativ 500 de persoane, dar s-a terminat la ora 17,40, iar în piața din fața Instituției Prefectului s-a adunat doar jumătate din numărul de participanți scontat.

"Această manifestare este, de fapt, felul nostru de a susține, de a spune "Jos Guvernul PSD", "Afară, PSD în opoziție", pentru ca această țară să poată să respire, pentru ca această țară să-și regăsească ritmul și să intre pe linia de plutire", a declarat președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

Liberalii au scandat lozinci anti PSD, anti Dragnea și anti Guvern, au fluturat steaguri și au purtat la brațe banderole tricolore.

* BRAȘOV

Peste 700 de membri ai filialei PNL Brașov din tot județul, dar și simpatizanți ai formațiunii politice au ceruit luni seara, în fața Prefecturii Brașov, demisia Guvernului și retragerea noului Cod Fiscal.

Grupul de liberali a pornit de la sediul filialei județene, de pe strada Lungă, la ora 17.00, deplasîndu-se în marș pe strada Mureșenilor — Piața Sfatului — strada Republicii — sediul Prefecturii. Pe parcursul deplasării spre sediul Prefecturii au scandat: "Jos Guvernul", "Demisia", "PSD—ciuma roșie", "Mincinoșii", "Plecați de la guvernare".

Aici, deputatul PNL Mihai Donțu, a dat citire moțiunii de cenzură timp în care s-a scandat: "Jos Guvernul", "Mincinoșii", "PSD-ciuma roșie", "Demisia", "Plecați de la guvernare", "Dragnea nu uita țara asta nu-i a ta" și s-a fluierat din vuvuzele.

Președintele filialei PNL Brașov, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean, a declarat că aplicarea noului Cod Fiscal va duce la sărăcirea primăriilor, dar și la oprirea unor investiții.

"În primul și în primul rând, județul Brașov va fi subfinanțat în urma aplicării noului Cod Fiscal. Județul Brașov va fi subfinanțat și asta se va întâmpla nu numai la nivelul Consiliului Județean, unde vom pierde, după calculele noastre, peste 58 de milioane de euro, fonduri care puteau să meargă la investiții. Era normal ca administrațiile publice din România să fie lăsate să lucreze. Totul va fi centralizat. Toate proiectele pe care le fac primarii noștri, fie că sunt de la PNL, fie că sunt de la PSD, UDMR sau PMP, azi sunt într-un mare impas. Acest Cod Fiscal nu trebuie să-și facă efectul. Foarte multe investiții vor putea fi duse cu greu la îndeplinire sau imposibil de finalizat. Pentru asta Codul Fiscal nu trebuie aplicat, iar Guvernul trebuie să plece", a declarat, în fața celor prezenți, președintele filialei PNL Brașov.

Deputatul liberal Mara Mareș a cerut demisia Guvernului, afirmând că țara este a tuturor românilor nu numai a guvernanților.

"Brașovenii și românii trebuie să înțeleagă că ce face PSD în țara asta este crunt. Merităm mult mai mult dragi brașoveni. Țara asta este a noastră, nu este a lor. Brașovul merită mult mai mult. Salariile vor crește cu doi lei. De doi lei sunt ei. Rolul tuturor cetățenilor din Brașov este să-i convingă pe parlamentarii PSD de Brașov să voteze moțiunea. Codul Fiscal nu trebuie aplicat. Tinerii României vor fi principalii afectați de acest lucru. Este o situație foarte tristă. Ne întrebăm de ce tinerii pleacă în străinătate. De asta pleacă, pentru că nu au de ce să rămână la noi în țară. Îmi pun încrederea în fiecare parlamentar al acestei țări că va face ce-i spune electoratul, nu ce-i spune Dragnea să facă. Demisia", a spus deputatul PNL.

La Brașov protestul s-a încheiat în jurul orei 18.30.

* CLUJ

Aproximativ 200 de membri ai PNL Cluj au protestat, luni seară, începând cu ora 18,00, în fața Prefecturii Cluj și au cerut demisia Guvernului.

Ei au scandat "Demisia", "PSD, ciuma roșie", "Jos Guvernul PSD" și au purtat pancarde cu mesaje precum "Scapă România de năpasta PSDragnea", "PSDragnea bagă mâna adânc în buzunar să ne ia și ultimii bani", "PSD ciuma roșie", "Plătim rate mai mari ca să aibă PSDragnea bani".

"Cei de la PSD sunt practic niște teroriști politici, dacă putem să spunem asta, întrucât în toate domeniile de activitate din această țară au distrus totul. În domeniul administrației publice, prin măsurile luate au făcut imposibil ca anumite primării să funcționeze. De exemplu, CJ Cluj pierde aproximativ 10 milioane de euro din bugetul pe care îl are doar pentru măsurile luate de către acest guvern inconștient. În domeniul sănătății avem probleme, chiar azi am primit de la un centru de-al nostru că nu mai avem bani de salarii pentru anumite zone din domeniul sănătății. În învățământ, profesorii, de asemenea, au probleme, pentru că majorările de salarii nu le-au dat. În infrastructură, practic, în acești ani nu am reușit nici măcar pe un kilometru de autostradă. Și lucrurile pot să continue. Din acest punct de vedere, eu cred că orice zi în care acest guvern continuă să conducă această țară este o zi pierdută pentru noi și pentru copiii noștri. De aceea, cred că acest guvern trebuie să plece", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe.

Viceprimarul PNL de Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a citit în fața celor prezenți textul moțiunii de cenzură, care a fost citită luni după-amiază și în Parlament.

* CARAȘ-SEVERIN

La mitingul organizat luni, în Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița, s-au adunat, potrivit liberalilor cărășeni, aproape 500 de persoane, nemulțumite de Guvernul Tudose, pentru a susține moțiunea de cenzură.

"La protest, alături de noi se află și primarii orașelor Caransebeș și Moldova Nouă, dar și primari liberali de comune. Este important să ieșim în toată țara, pentru că nu ne dorim o întoarcere în timp. Este vorba de viitorul nostru și a celor care ne urmează", a declarat primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, președintele organizației municipale a PNL.

În timpul mitingului, a fost prezentată o sinteză a textului moțiunii de cenzură depusă în Parlament împotriva guvernării PSD. De asemenea, participanții au scandat lozinci antiguvernamentale.

* HARGHITA

Aproximativ 30 de persoane s-au adunat luni seara, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la mitingul de protest organizat de PNL Harghita, pentru susținerea moțiunii de cenzură.

Liderul PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a dat citire unui rezumat al moțiunii de cenzură după care, protestatarii — consilieri locali sau județeni liberali, membri de partid sau simpli cetățeni — au strigat lozinci precum: "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos!", "PSD-ciuma roșie" sau "Jos PSD!".

Sebastian Buzilă a declarat presei că și PNL Harghita, în ciuda faptului că este o organizație mică, încearcă să-și aducă aportul la stoparea guvernării PSD.

"Prin guvernarea lor defectuoasă, într-un an în care avem o creștere economică de șase la sută, am ajuns să tăiem investițiile, ajungând la mai puțin de 2 la sută din PIB, în condițiile unui deficit bugetar de trei la sută. Asta înseamnă că ne împrumutăm pentru a plăti salarii și pensii, nu ne gândim deloc la viitor, nu ne gândim la copiii noștri, care vor ajunge să ne plătească nouă împrumuturile făcute iresponsabil", a declarat Sebastian Buzilă.

Acesta a adăugat că liberalii harghiteni sunt indignați de "atacul la Justiție, de lupta PSD-ului cu niște adversari imaginari, cu statul paralel, cu Soros, cu multinaționalele", prin care justifică nerealizarea obiectivelor din programul de guvernare, în condițiile în care "au toate pârghiile legislative și executive pentru a-și implementa măsurile promise".

* HUNEDOARA

Peste 300 de membri ai Partidului Național Liberal (PNL), între care s-au numărat primari și consilieri locali, au protestat luni seara în fața sediului Prefecturii din Deva, solicitând demisia Guvernului.

În paralel a fost citită o sinteză a moțiunii de cenzură prezentată luni în Parlament, în acest context organizatorii pichetării cerându-le parlamentarilor de la toate partidele politice să voteze pentru demiterea Executivului.

"Acest guvern nu aduce nimic bun României. Am ajuns într-o situație în care continuarea acestei guvernări va duce România spre un dezastru care nu va putea fi sau va fi corectat foarte greu în anii care vor urma. (...) Dacă se continuă cu acest mod de a conduce vor apărea mari probleme și în județul Hunedoara, un județ care are nevoie de investitori și de o autostradă", a declarat președintele filialei județene PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș.

Potrivit acestuia, lucrările la autostrada Lugoj-Deva sunt întârziate, parlamentarul PNL apreciind că aceasta va fi gata abia în anul 2024 și nu în 2018 cum fusese stabilit.

Protestul s-a desfășurat fără incidente.

* MARAMUREȘ

Peste 500 de liberali au protestat, luni seara, în municipiul Baia Mare, plecând în marș pe jos din fața sediului PNL Maramureș prin centrul orașului până în fața Prefecturii Maramureș.

Înarmați cu steaguri tricolore și zeci de pancarte pe care erau scrise lozinci împotriva Guvernului, împotriva PSD și a liderului acestuia, Liviu Dragnea, protestatarii au scandat pe toată durata traseului, au fluierat în vuvuzele și au agitat drapele. Cele mai frecvente lozinci strigate au fost: "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta !" și " PSD ciuma roșie!"

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Mihai Bârlea, a spus în fața celor prezenți că protestul a fost organizat pentru a face cunoscut textul moțiunii de cenzură depusă de PNL în Parlament.

"Poate vă întrebați atât dumneavoastră cât și alți cetățeni din oraș de ce suntem noi aici la această oră târzie? O spunem răspicat: suntem aici în semn de solidaritate cu inițiativa PNL, care la această oră citește în Parlamentul României moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose. Suntem, pe de altă parte, aici în semn de solidaritate cu milioanele de români care odată cu instalarea PSD-ului la guvernare au reacționat la minciună, la trădarea lor și iată că din ianuarie nu a fost lună ca să nu existe din partea societății civile manifestări de ostilitate prin care să condamne faptul că una au spus în campania electorală și alta se traduce în realitate", a spus Gheorghe Mihai Bârlea.

* SATU MARE

Circa 200 de liberali au protestat luni în centrul municipiului Satu Mare, scandând lozinci antiguvernamentale și cerând demisia lui Liviu Dragnea.

Protestatarii s-au adunat în fața sediului PNL de unde au pornit către Palatul Administrativ, unde președintele filialei județene, Adrian Albu, a citit moțiunea depusă de PNL.

"Nu ne rămâne decât să așteptăm ziua votului și să așteptăm că parlamentarii vor înțelege că trebuie să îndreptăm țara spre o cale normală. Nu cred că mai e cazul să ieșim în stradă, dar dacă vom mai ieși, haideți să ne alăturăm celor care protestează pentru că se pare că este singura posibilitate de a-i face pe oamenii aceștia să înțeleagă, altfel râd și își bat joc de noi", a declarat Adrian Albu.

Protestatarii au afișat pancarte cu inscripții precum: "Demisia PSDragnea", PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

* SĂLAJ

Circa 300 de liberali au mărșăluit, luni seara, prin centrul Zalăului, în cadrul unui eveniment de susținere a moțiunii de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Tudose, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

Membrii PNL Sălaj s-au reunit în jurul orei 17.00 în fața sediului filialei județene, de unde au plecat în marș spre centrul orașului, oprindu-se câteva zeci de minute mai târziu pe platoul din fața sediului Instituției Prefectului. Aici, consilierul județean Radu Căpâlnașiu, fost primar al Zalăului și lider al liberalilor din Sălaj, a dat citire unei sinteze a moțiunii de cenzură.

Ulterior, participanții la protest au scandal lozinci împotriva PSD și a guvernării, fluturând câteva zeci de drapele tricolore.

La final, Radu Căpîlnașiu le-a cerut celor prezenți să-și strângă drapelele și să plece, fără a provoca evenimente neplăcute.

Protestul de luni a fost autorizat de Primăria Zalău, forțele de ordine însoțind coloana de manifestanți pe tot parcursul evenimentului.

* TIMIȘ

Circa 150 de liberali timișoreni au protestat luni seara, în fața Prefecturii Timiș, exprimându-și astfel susținerea pentru Moțiunea citită de PNL în Parlament, intitulată ''PSDragnea, în campanie mumă, la guvernare ciumă'', municipalitatea timișoreană urmând să piardă ciirca 33 de milioane de euro anual prin aplicarea noului Cod Fiscal.

Președintele liberalilor timișeni, Nicolae Robu, a deschis mitingul afirmând că PNL a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului PSD+ALDE în contexul în care acest Guvern continuă cu o serie de mult începută de măsuri care ''ne îngrijorează'', și care sunt de natură să destabilizeze economia țării în primul rând, și să facă mult rău societății românești și în alte planuri.

''Ne manifestăm nemulțumirea față de noul Cod Fiscal, care conține unele prevederi pe care noi nu le putem accepta și le vom combate cu mijloace democratice, cât timp va fi cazul. În primul rând — prin unele măsuri luate, bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, motor ale societății românești, așa cum este Timișoara (...) scad cu sume considerabile, cu circa 35%, bugetul local al municipiului Timișoara ar urma să scadă cu cca 33 de milioane de euro pe an'', a afirmat Nicolae Robu.

Primarul a subliniat că semnificația sumei și consecințele diminuării bugetului local cu ea, spunând că pentru exercițiul financiar european 2014-2020, Timișoara are la dispoziție pe POR Axa 4, un total de 54 de milioane de euro, iar printr-o măsură a Guvernului PSD+ALDE, bugetul local scade într-un singur an cu 33 de milioane de euro.

''Cu acești bani noi am realizat în ultima perioadă obiective importante de infrastructură pentru orașul nostru, în cinci ani de mandat am realizat trei pasaje, unul este pe fonduri europene, dar două sunt pe buget local, multe altele reabilitări de spații de învățământ, de sănătate și dotările lor. Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, avem nevoie de investiții. Nu putem sta pasivi când vedem ce pericol ne așteaptă prin greșelile pe care le fac cei de la guvernare'', a continuat Robu.

Liderul PNL Timiș a mai punctat faptul că liberalii sunt adepții fiscalității reduse, dar reducerile de taxe și impozite trebuie făcute ''cu cap'' pentru a nu apărea efecte negative.

Cei prezenți la protest au scandat: ''PSD ciuma roșie'', ''Hoții, hoții''. Mitingul s-a încheiat după circa 20 de minute, fără incidente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...