Liderul şiit Moqtada Sadr îşi reactivează temuta miliţie antiamericană după raidul SUA la Bagdad

Liderul şiit Moqtada Sadr îşi reactivează temuta miliţie antiamericană după raidul SUA la Bagdad

Turbulentul lider şiit Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să "ţină aproape", reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak, informează AFP şi Reuters.

Moqtada Sadr a făcut acest anunţ pe Twitter, la câteva ore după uciderea la Bagdad, într-un raid american, a influentului general iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.

La rândul său, premierul demisionar al Irakului Abdel Abdel Mahdi a estimat vineri că raidul american în care au fost ucişi generalul iranian Qassem Soleimani şi locotenentul său în Irak, Abou Mehid al-Mouhandis, "vor declanşa un război devastator în Irak".

"Asasinarea unui comandant militar irakian care ocupa un post oficial este o agresiune împotriva Irakului, a statului său, a guvernului şi poporului său", a afirmat Abdel Mahis într-un comunicat, în condiţiile în care Abou Mehid al-Mouhandis a fost numărul doi ai Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară pro-Iran integrată statului.

Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni. Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian.

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport.
Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament, a anunţat televiziunea irakiană de stat la începutul zilei de vineri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”