Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obţinut votul parlamentului

Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obţinut votul parlamentului

Parlamentul lituanian a aprobat marţi - cu 62 de voturi pentru şi zece împotrivă - numirea în funcţia de prim-ministru a Ingridei Simonyte, o politiciană independentă care a deţinut anterior postul de ministru de finanţe, transmite dpa.

Ingrida Simonyte fusese nominalizată pentru postul de prim-ministru de preşedintele Gitanas Nauseda săptămâna trecută, în urma alegerilor parlamentare de la 25 octombrie, la care pe primul loc s-a plasat formaţiunea conservatoare Uniunea Patria.

Deşi independentă, Ingrida Simontye a candidat de pe prima poziţie pentru acest partid, care a format ulterior o coaliţie de guvernare cu două partide liberale, Mişcarea Liberală şi Partidul Libertăţii, ceea ce le-a oferit o majoritate redusă de 74 de mandate din totalul celor 141 din parlament.

Cu toate acestea, coaliţia a fost nevoită marţi să se descurce fără voturile Mişcării Liberale, ai cărei deputaţi se află în autoizolare după ce mai mulţi membri, inclusiv preşedinta parlamentului, Viktorija Cmilyte-Nielsen, au fost confirmaţi cu coronavirus săptămâna trecută.

Ingrida Simonyte a subliniat în mod repetat că sarcina principală a noului guvern va fi lupta împotriva epidemiei şi a consecinţelor sale, iar în discursul de marţi către parlament a lansat un apel la cooperare către deputaţi şi toţi cetăţenii.

Lituania, ţară cu aproape 3 milioane de locuitori, luptă în prezent cu un al doilea val de infectări cu coronavirus. Autorităţile au raportat marţi 1.169 de cazuri noi, ce ridică totalul la 49.393.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”