Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obţinut votul parlamentului

Lituania: Ingrida Simonyte, noul prim-ministru după ce a obţinut votul parlamentului

Parlamentul lituanian a aprobat marţi - cu 62 de voturi pentru şi zece împotrivă - numirea în funcţia de prim-ministru a Ingridei Simonyte, o politiciană independentă care a deţinut anterior postul de ministru de finanţe, transmite dpa.

Ingrida Simonyte fusese nominalizată pentru postul de prim-ministru de preşedintele Gitanas Nauseda săptămâna trecută, în urma alegerilor parlamentare de la 25 octombrie, la care pe primul loc s-a plasat formaţiunea conservatoare Uniunea Patria.

Deşi independentă, Ingrida Simontye a candidat de pe prima poziţie pentru acest partid, care a format ulterior o coaliţie de guvernare cu două partide liberale, Mişcarea Liberală şi Partidul Libertăţii, ceea ce le-a oferit o majoritate redusă de 74 de mandate din totalul celor 141 din parlament.

Cu toate acestea, coaliţia a fost nevoită marţi să se descurce fără voturile Mişcării Liberale, ai cărei deputaţi se află în autoizolare după ce mai mulţi membri, inclusiv preşedinta parlamentului, Viktorija Cmilyte-Nielsen, au fost confirmaţi cu coronavirus săptămâna trecută.

Ingrida Simonyte a subliniat în mod repetat că sarcina principală a noului guvern va fi lupta împotriva epidemiei şi a consecinţelor sale, iar în discursul de marţi către parlament a lansat un apel la cooperare către deputaţi şi toţi cetăţenii.

Lituania, ţară cu aproape 3 milioane de locuitori, luptă în prezent cu un al doilea val de infectări cu coronavirus. Autorităţile au raportat marţi 1.169 de cazuri noi, ce ridică totalul la 49.393.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

2 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

3 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public

4 O imbecilă! / „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta, nu pentru alţii”

5 Așa o fi?