ULTIMĂ ORĂ Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai

ULTIMĂ ORĂ Amânare în dosarul lui Dragnea pentru 20 mai

Judecătorii din dosarul lui Liviu Dragnea au stabilit luni un nou termen pentru 20 mai, astfel încât avocații să își pregătească strategia de apărare după ce DNA a cerut sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate fix a articolelor pe care se bazează sesizarea lui Florin Iordache. În timpul termenului de luni și avocații inculpaților au cerut amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.

De notat că la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.

Reamintim că azi, de la ora 11.00, a avut loc un nou termen la Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman. La sediul Curții Supreme de pe Strada Batiștei din București au fost prezenți atât protestatari anti-Dragnea, cât și susținători ai acestuia.

În timpul audierii, Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat și a spus că acesta este ”un dosar politic”.

Comisarul.ro a transmis LIVETEXT ce s-a întâmplat luni la Curtea Supremă:

BREAKING Ora 15.17: Completul de judecători a decis amânarea și un nou termen pe 20 mai, ora 11.00 pentru ca avocații sa isi pregateasca apararea cu privire la cererile procurorului DNA de sesizare a CCR.

Ora 155.16: Completul de judecători a revenit în sală

Ora 15.11: În boza acuzaților s-au așezat ziariștii. Toată lumea așteaptă decizia judecătorilor, care deliberează asupra cererii de amânare

Ora 15.04: Liviu Dragnea manâncă iar covrigi în sală și discută cu avocatul Marian Nazat

Ora 15.00: Liviu Dragnea a rămas pe bancă în timpul deliberărilor. Geamurile sălii au fost deschise pentru că e foarte cald. De afară se aud vuvuzele și strigăte

Ora 14.59: Judecătoarele au anunțat o scurtă pauză pentru deliberare pe cererea de amânare depusă de avocați

Ora 14.58: Avocații cer procurorului DNA să-și ceară scuze pentru acuzele de tergiversare

Ora 14.54: Procurorul de ședință DNA anunță că are rezerve că decizia CCR are influență în acest proces și acuză avocații că vor să tergiverseze procesul. DNA se opune cererilor de amânare. Parlamentul se află în conflict cu el însuși. Decizia CCR nu are legatura cu prezenta cauză. Cele două exceptii ridicate doar Dragnea si Alesu nu și de ceilalți inculpați. Inculpații pot sa si pregătească apărarea în 30 min. Se încearcă tergiversarea cazului având în vedere ca un membru al completului urmeaza sa se pensioneze.

Ora 14.53: Judecătoarele din complet se consultă pe cererile procurorilor și avocaților

Ora 14.49: DNA ridică două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal. Avocații inculpaților cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA

Ora 14.44: Avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, a cerut instanței o amânare pentru a lăsa CCR să se pronunțe pe sesizarea lui Florin Iordache. ”Acesta problema a apărut ulterior termenului de data trecuta. Considerăm că este normal sa se astepte soluționarea acelui conflict. ICCJ este acolo parte. Practica instanței supreme este de respingere a acestor exceptii. Dacă instanța se pronunță mai are aparenta de imparțialitate? Dacă rămâne în pronunțare nu mai are nicio cale de atac. Cer sa amanati cauza eventual si pentru alte motive”. ”

Reamintim că Iordache a cerut CCR să constate că toate completurile de 3 judecători de la Înalta Curte au fost ilegal constituite în ultimii ani.

Ora 14.43: Instanța a zis că pe 18 martie DNA a cerut schimbarea încadrării juridice pentru trei inculpați din infractiune simplă în forma continuată. Instanța nu a precizat numele celor trei inculpați. Avocatul Marian Nazat a cerut ca instanța să se pronunte public, pentru că daca respinge, avocatii vor cere incetarea provesului penal pentru ca a intervenit prescriptia; daca instanța admite, să ii lase sa isi faca aparari ca e alta acuzatie

Ora 14.36: Urmează un supliment de declarație din partea inculpatei Olguța Șefu.

Ora 14.33: Dragnea și-a încheiat depoziția: Vreau sa fac cateva comentarii cu privire la motivare, la faptele care mi se imputa. Dacă o să fiu condamnat aș vrea să știu pentru ce. Afirm că sunt nevinovat. Nu am știut că cele două doamne nu merg la serviciu. Am considerat și consider că este un dosar politic. Timpul va confirma aceste aspecte.

Ora 14.29: Avocatul Marian Nazat: sotii Botorogeanu erau oamenii dvs?

Dragnea: Dragnea: Nu aveam astfel de relatii cu ei, fosta sotie nici nu ii cunostea

Ora 14.27: Încep întrebările avocaților:

Dragnea: Nu stiu daca era nevoie de cele două femei la sediul PSD.
Avocat Dragnea: La Direcție se făceau numiri politice în funcții de conducere?
Dragnea: Nu puteau fi politice, deoarece se organizau concursuri la București și comisiile se făceau de catre funcționari publici.

Ora 14.25: Procuror: O cunostea Dragnea pe inculpata Marica Valentina in 2007/2012?
Dragnea: Nu pot sa afirm cu siguranta ca am cunoscut-o. Am cunoscut o in legatura cu acest proces. Am vazut in motivare ca ii desfiintez postul doamnei marica Valentina Mirela daca nu isi retrage o actiune in instanta impotriva CJ, asa cum se afirma in motivarea de la fond

Procuror: Daca stie din cine era comitetul director de la protectia copilului
Dragnea: Nu stiu. Stiu ca era condus de secretarul judetului

Procuror: E adevarat ca in comitet era si 3 consilieri judeteni numiti de seful CJ?

Dragnea: Nu stiu, trebuie sa verific, eu nu am incredere in ce spune DNA. Eu nu rapund direct la DNA, raspund la intrebarile dvs. E o intrebare tipic DNA

Ora 14.24: Incep intrebarile procuroarei.
Le-a perceput pe cele doua ca fiind voluntari?
Instanta respinge intrebarea

Stie Dragnea ca Botorogeanu a fost angajata la Tel Drum?
Se respinge

Ora 14.16: Moment amuzant:

Judecatoare: Cele doua erau membre de partid?
Dragnea: Sper ca erau
(Rasete in sala)

Ora 14.14: Dragnea: Nu stiu de ce veneau Stoica si Botorogeanu la partid. Cand erau la sedinte nu pot sa stiu de ce veneau sau ce făceau acolo.

Ora 14.09: Pe fundal se aude ”DNA să vină să vă ia!”

Ora 14.02: Dragnea către judecători: Lasati-ma sa va explic cum functiona organizatia de partid: Nu aveam asa o mare activitate la PSD Teleorman, eram in opozitie. Veneau primari, veneau si tineri, si alti membri si voluntari. Ne întâlneam de două ori pe luna in BPJ. Veneau cei alesi in Birou. Mai veneau si unii primari, dar si voluntari. Le vedeam si pe aceste două doamne acolo, întâlnirile se țineau în afara orelor de lucru. Sâmbătă sau seara se țineau ședințele.
Judecător: Stiti daca desfășurau activități acolo?
Rasp: Eu nu eram șomer, munceam până noaptea târziu. Nu întrebam de voluntari. Nu am avut niciodata angajati la partid. În afara de participarea la aceste întâlniri nu mai mergeam la sediu pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica si Botorogeanu le-am văzut. La unele sedinte erau prezente, la altele nu. La PSD Teleorman nu erau angajati sau secretara. Fiind în opoziție, cam bătea vântul prin sediile PSD. Oamenii erau foarte speriați atunci de Basescu.

Ora 14.01: Dialog Dragnea – judecător:

Dragnea: Nu am coordonat activitatea acestei direcții. Nu se află în subordinea mea, ci a Consiliului Județean, potrivit legii. Atributiile de coordonare le aveau colegiul director si secretarul județului. El era președintele colegiului director. Aceste aspecte erau prevăzute de dispozițiile legale. Niciun presedinte de CJ nu mergea sa controleze instituțiile din subordinea CJ. Atributiile de sancționare era a conducerii Direcției. Direcția se află în subordinea CJ. Directorul directiei era sub autoritatea CJ.

Judecător: Ati discutat cu Stoica sau Botorogeanu sa se angajeze la acesta direcție?
Dragnea: Nu am avut nicio discuție pe aceasta tema, prin care sa le spun sa se angajeze la direcția județeană iar în fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze.

Judecător: Ati vorbit cu Alesu Floarea despre cele două inculpați?
Dragnea: Nu am avut asemnea discutii despre cele doua angajate.

Judecător: Este adevarat ca in 2008 Aleșu a venit la dvs sa discute despre cele două?
Dragnea: Categoric nu. Nici în 2009.

Ora 13.58: Adica eu sa le spun lui Stoica si Botorogeanu sa se angajeze la directia respective si in fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze. Nu am avut discutii cu Alesu Floarea despre situatia celor două, nici cu alti angajati. Nu este adevarat ca in 2008 Alesu Floarea a venit la mine sa discute despre cele două, nici in 2009

Ora 13.54: Dragnea: Nici un presedinte de Consiliu judetean nu mergea sa controleze institutiile din subordinea CJ. Sanctiunile le dadeau conducerile executive ale directiei respective. Nu am avut nici un fel de discutie pe aceasta tema

Ora 13.48: Liviu Dragnea: Sunt total nevinovat. Nu am avut cunostinta de faptul ca Botorogeanu si Stoica nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus vreodata ca ele nu se prezinta la serviciu. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menține pe cele două în functie. Nu sunt de acord cu motivarea de la fond ca eu as fi omis.

Ora 13.46: Începe audierea lui Liviu Dragnea. Olguța Șefu a terminat.

Ora 13.35: În sală au venit și Răzvan Savaliuc (Luju.ro) și Floriana Jucan (QMagazine). Ambele publicații au susținut puternic în ultimii ani tezele privind existența presupuselor abuzuri în justiție și a ”statului paralel”. În sală e și avocatul Dan Chitic

Ora 13.34: Procuror DNA: Putea sa se sesizeze din oficiu daca observa ca o persoana nu se prezenta la munca? Olguța Șefu: DACA AS FI aflat, probabil as fi sesizat directorul general si as fi avut o discuție cu el.

Ora 13.32: Jandarmeria anunță că a amendat trei bărbați cu câte 200 de lei în urma evenimentelor de la Înalta Curte: ”Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost sancționați cu câte 200 de lei fiecare, în conformitate cu art. 24, din Legea 61/1991, pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal”.

Ora 13.30: Procuror DNA: Cum va explicați că în referatele semnate erau menționate activități ale persoanelor sub 18 ani? Olguța Șefu: Nu aveam informații foarte clare. Eu auzisem ca Botorogeanu lucrat si la centre de copii.

Ora 13.22: Liviu Dragnea a ieșit din sala de judecată și a coborât la parter

Ora 13.12: Au început întrebările procurorului pentru Olguța Șefu. A intrebat daca i-a intocmit fisa de post lui Botorogeanu, Olguța Șefu a răspuns afirmativ. ”Fisa de post privind pe Botorogeanu Adriana a fost adusa de Balaban, seful centrului”, a spus ea.

Ora 13.06: Olguța Șefu își continuă depoziția: ”Nu-mi amintesc când mi-a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pentru Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul. Organigrama era stabilită de directorul general, care nu m-a consultat niciodata. Atunci era dna Alesu Floarea director general. Nu au mai fost alte situații în cadrul Direcției de centre care sa nu funcționeze”.

Ora 13.02: În sala de judecată se aude de afară ”PSD, ciuma roșie!”

Ora 12.57: Olguta Șefu și-a continuat depoziția: ”Cand eram sesizată de sefii de centre, sesizăm biroul executiv al Centrului si se dădeau sancțiuni. Am făcut asta de câteva ori. Eventual făceam propuneri pentru Comisia pentru efectuarea cercetărilor disciplinare. Nu am discutat cu nimeni despre Bitorogeanu, deci nici cu Floarea Alesu. Nici cu inculpatul Balaban. Nu mi aduc aminte când mi a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pt Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul”.

Ora 12.54: A fost si un incident procedural la solutionarea cererii de recuzare. Astfel, judecatoarea Leontina Șerban din completul care trebuia sa solutioneze recuzarea a formulat cerere de abținere, dar cererea sa a fost respinsă. În cele din urmă, completul a respins și cererea de recuzare a judecătoarei Sorina Enceanu.

Ora 12.53: Ședința de judecată e condusă de magistratul Alexandra Rus

Ora 12.50: Olguta Sefu (condamnată la 3 ani de închisoare în primă instanță) își menține declarațiile. ”Între 2012 2013 eram director general adjunct în cadrul DGASP Teleorman. Aveam 18 centre teritoriale în subordine. Aveam în subordine 390 de salariați în mod direct și indirect. Inclusiv sefi de centre. In sediul central erau în jur de 100 de salariați. Am aflat după ce a venit DNA ca Botorogeanu a lucrat la un centru teritorial unde nu era sediu si nici activitate. De asta nu am acordat atenție acestui centru, pentru că nu avea beneficiari”, a spus ea în fața instanței.

Ora 12.45: Dragnea sta pe banca langa avocatul Tonel Pop, cel are apare pe lista finanțările PSD cu 1.034.000 de lei, lista prezentată de deputatul PNL Florin Roman

Ora 12.44: Procesul s-a reluat cu mărturia Olguței Șefu, fosta directoare executivă la Direcția pentru Protecția Copilului din Teleorman. Olguța Șefu a spus că își menține depozițiile de până acum

Ora 12.43: A fost respinsă recuzarea judecătoarei Sorina Enceanu, procesul a început. Chiar avocații lui Liviu Dragnea ceruseră recuzarea judecătoarei pe motiv că în presă a apărut un articol în care soțul acesteia era prezentat drept simpatizant PSD


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?