LIVE TEXT | Război în Ucraina. Autoritățile ruse au desemnat orașul Genichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Autoritățile ruse au desemnat orașul Genichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au finalizat retragerea pe malul de est (stânga) al râului Niprului la ora locală 5:00 pe 11 noiembrie.

UPDATE 06.12.Forțele ucrainene finalizează eliberarea malului de vest (dreapta) al Oblastului Herson după ce rușii s-au retras. Deși contingente de soldați ruși probabil rămân pe malul de vest, ei sunt probabil împrăștiați în întreaga regiune și încearcă să se retragă în timp ce forțele ucrainene împing spre râul Nipru. Unii ar fi rămas în urmă pentru a încerca să desfășoare activități partizane în grupuri mici. Nu este clar câți soldați ruși rămân pe malul de vest în acest moment. Surse ruse au menționat că retragerea a durat trei zile și au susținut că 20.000 de militari ruși și 3.500 de unități de echipament militar s-au deplasat peste râul Nipru.

UPDATE 05.55 Imaginile din satelit coroborează declarațiile făcute atât de surse ucrainene, cât și de cele rusești că trupele ruse au distrus mai multe căi de trecere peste Nipru. Au fost distruse Podul Antonivsky și Podul Feroviar (lângă orașul Herson) și podul barajului Nova Kakhovka (la est de orașul Herson, lângă Nova Kakhovka) peste râul Nipru și podul Darivka ( nord-est de orașul Herson) peste râul Inguleț într-o ultimă încercare de a bloca avansurile ucrainene către regiunea centrală a regiunii Herson. Imaginile din satelit geolocalizate indică, de asemenea, că trupele ruse au pregătit prima și a doua linie de apărare la sud de râul Nipru și probabil că vor continua eforturile de consolidare a pozițiilor pe malul stâng în zilele următoare.

Avariile produse podului Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

Avariile produse podului feroviar Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

Avariile produse podului feroviar Antonivsky pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

Avariile produse podului Darivka pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

Avariile produse podului Darivka pe 11 noiembrie. Sursa: Maxar Technologies (ISW)

Vedere asupra secțiunii deteriorate a barajului Nova Kakhovka pe 11 noe. Foto: Maxar Technologies

Vedere asupra secțiunii deteriorate a barajului Nova Kakhovka pe 11 noe. Foto: Maxar Technologies

UPDATE 05.20 Trupele ucrainene au realizat câștiguri teritoriale majore în întreaga regiune Herson pe 11 noiembrie și vor continua să consolideze controlul asupra malului vestic în zilele următoare. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat în orașul Herson, probabil de-a lungul autostrăzii T1501 dinspre vest și M14 din nord și au preluat controlul asupra orașului Herson și a mai multor așezări din jur de-a lungul acestor drumuri. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a confirmat în special că trupele ucrainene au înaintat în orașul Herson, iar imaginile geolocalizate de pe rețelele sociale arată civili salutând trupele ucrainene în centrul orașului Herson. De asemenea, trupele ucrainene au preluat controlul Kyselivka și Chornobaivka, două așezări cheie de-a lungul M14 la nord-vest de orașul Herson. Imaginile de pe rețelele de socializare geolocalizate arată în plus că trupele ucrainene au avansat spre sud de-a lungul autostrăzii T1505 din pozițiile din Snihurivka (la nord-est de granița Oblastului Herson-Mykolaiv) și au eliberat mai multe așezări de pe această linie, inclusiv Lymanets și Inguleț. Forțele ucrainene au intrat în Beryslav (la 60 km est de orașul Herson), iar filmările de pe rețelele de socializare oferă dovezi ale prezenței trupelor ucrainene în așezări de-a lungul autostrăzii P47 care merge spre vest din zona Beryslav către orașul Herson. Imaginile postate pe Telegram arată în special trupele ucrainene în Tiahynka, o așezare între orașul Herson și Beryslav, direct pe malul vestic al râului Nipro. Forțele ucrainene vor continua să meargă pe drumurile principale către râul Nipru și să elibereze așezări suplimentare în zilele următoare. Forțele ucrainene vor finaliza rapid eliberarea oricăror zone care nu sunt încă sub controlul lor.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 04.41 Milbloggeri ruși au criticat declarațiile Ministerului de Apărare al Rusiei cu privire la retragerea Rusiei pe malul stâng, dar au luat, în general, o atitudine mai discretă față de câștigurile ucrainene pe 11 noiembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse nu au lăsat în urmă nicio piesă de echipament în timpul perioadei de retragere, afirmații pe care anumiți bloggeri l-au respins direct ca fiind vădit neadevărate. Cu toate acestea, mulți milbloggeri au prezentat o imagine de ansamblu relativ reală a situației din regiunea Herson, au confirmat în mare măsură câștigurile ucrainene și au subliniat că retragerea în sine a fost o alegere solidă și necesară din punct de vedere militar. După cedarea Hersonului, autoritățile ruse au desemnat orașul Genichesk drept capitală administrativă a părții ocupate a regiunii Herson.

image

UPDATE 04.10 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Kreminna și Svatove pe 11 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene pe o rază de 28 km nord-vest de Svatove, lângă Yahidne, Kyslivka și Volodymyrivka din Oblastul Harkov. Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fortărețele rusești din Kuzemivka (13 km nord-est de Svatove) și au schimbat personalul pe linia Pishchane-Stelmakhivka. Ministerul Rusiei a mai susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene pe o rază de 17 km nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka și Ploshchanka. Un videoclip postat pe 11 noiembrie arată un militar rus care susține că forțele ucrainene se adună în Chervonopopivka. Un milblogger rus a susținut pe 11 noiembrie că forțele ruse au tras asupra forțelor ucrainene care roteau personal în zona Nevske-Terny, la vest de Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 15 km nord-vest de Svatove, lângă Novoselivske și Miasozharivka, la 22 km nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Administrația regiunii Lugansk a raportat că au loc lupte grele în zonele din apropierea Lysychansk. Forțele ruse au desfășurat contraatacuri în estul regiunii Harkov și vestul regiunii Lugansk, probabil intenționând să restrângă acțiunile forțelor ucrainene în loc să recâștige un teritoriu limitat. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești pe o rază de 15 km nord-vest de Svatove, lângă Novoselivske și Miasozharivka, la 22 km nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka și la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.29 Forțele ucrainene au continuat să țintească logistica rusă în regiunea Lugansk pe 11 noiembrie. Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) a susținut pe 11 noiembrie că forțele ucrainene au lovit Kadiivka, Artemivsk, Krinichne, Svatove și Lysychansk cu 18 rachete HIMARS. Un reprezentant al BARS-13 (rezerva rusă de luptă) a amplificat o afirmație a unui ofițer al Miliției Populare LNR care afirmă că forțele ucrainene au intensificat bombardarea întreprinderilor industriale din regiunea Lugansk, inclusiv o mină de cărbune din Krinichne, o companie de construcții din Kadiivka și o fabrică de beton în Svatove.

UPDATE 03.07 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bakhmut și Avdiivka pe 11 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Soledar, Bakhmut și la sud de Bakhmut, lângă Andriivka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol la nord-est de Bakhmut, lângă Bakhmutske și Yakolivka și la sud de Bakhmut, lângă Kurdiumivka. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au respins un contraatac ucrainean la sud de Bakhmut către Zaitseve și Odradivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la nord de Avdiivka lângă Krasnohorivka, la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske, la sud de Avdiivka lângă Opytne și Marinka și la sud-vest de Avdiivka lângă Nevelske. O sursă rusă a susținut că forțele Republicii Populare Donețk (DNR) au capturat Opytne. O sursă rusă a postat imagini cu forțele DNR atacând pozițiile defensive ucrainene în apropiere de Avdiivka.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Pavlivka în vestul Oblastului Donețk pe 11 noiembrie, pe fondul unor rapoarte de lupte continue. Imaginile geolocalizate arată forțele ruse ridicând un steag în colțul de sud-est al satului. Cu toate acestea, condițiile meteorologice nefavorabile și pierderile grele probabil au continuat și vor continua să împiedice progresele teritoriale rusești în apropiere de Vuhledar, așa cum a evaluat anterior ISW. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Pavlivka și au continuat bombardamentele de rutină în zona înconjurătoare. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene la nord-est de Vuhledar, lângă Novomykhailivka.

UPDATE 02.40 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole și au continuat focul de artilerie de rutină de-a lungul liniei frontului și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 11 noiembrie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașele Zaporijia și Mykolaiv cu rachete S-300. Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină împotriva Nikopolului și Marhanets pe malul de nord al râului Nipru. Surse ruse și-au exprimat îngrijorarea continuă cu privire la o contraofensivă ucraineană de-a lungul liniei frontului din regiunea Zaporijia în săptămânile următoare. Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești în zonele din spate. Statul Major ucrainean a raportat pe 11 noiembrie că forțele ucrainene au lovit un post de control rus în zona Enerhodar, ucigând peste 50 de persoane și rănind peste 40 de militari ruși. Statul Major a mai raportat că forțele ucrainene au distrus un elicopter rusesc Ka-52 în zonă.

UPDATE 01.38 Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a continuat să formeze structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk, chiar dacă nu există nicio amenințare cu o invazie terestră ucraineană în teritoriul rus. Postul rusesc RIAFAN afiliat lui Prigojin a publicat un videoclip pe 11 noiembrie în care instructorii afiliați lui Wagner îi instruiesc pe rezidenții din regiunea Belgorod cum să folosească armele și proviziile de medicină tactică. Surse ruse au susținut că instructorii afiliați lui Wagner țin, de asemenea, cursuri similare în regiunea Kursk. Prigojin a confirmat pe 6 noiembrie că Grupul Wagner plănuia să deschidă centre pentru milițiile populare în regiunile Kursk și Belgorod, care vor funcționa în afara Forțelor Armate Ruse. Prigojin a răspuns la afirmațiile conform cărora este prea devreme pentru a construi fortificații la graniță și a înființa miliții populare pe 11 noiembrie, afirmând că Rusia „trebuie să fie pe deplin pregătită să-și protejeze pământul”. Prigojin a mai afirmat că „nimeni nu are dreptul să decidă cine își poate apăra patria,” o probabilă mustrare la adresa autorităților regionale din regiunile Kursk și Belgorod care s-au opus activităților lui Prigojin. ISW a evaluat anterior că urmărirea de către Prigojin a structurilor militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk face parte dintr-un efort de a ridica statura și puterea lui Prigojin și nu o parte a campaniei ruse generale din Ucraina. Prigojin va continua probabil să susțină în mod absurd că eforturile de a stabili structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk sunt necesare pentru a proteja teritoriul rus împotriva amenințării inexistente a unei invazii ucrainene. De asemenea, Prigojin va continua probabil să urmărească formarea unor structuri militare paralele mai mari pentru a-și extinde propria influență și poziție în cercurile politice rusești și pentru a-și dezvolta propria armată privată. ISW a evaluat anterior că urmărirea edificării de către Prigojin a structurilor militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk face parte dintr-un efort de a mări puterea lui Prigojin și nu este o parte a campaniei ruse generale în Ucraina. Prigojin va continua probabil să susțină în mod absurd că eforturile de a stabili structuri militare paralele în regiunile Belgorod și Kursk sunt necesare pentru a proteja împotriva amenințării inexistente a unei invazii ucrainene a teritoriului rus.

UPDATE 01.05 Oficialii politici ruși vor servi probabil în formațiunile ruse din Ucraina pentru autopromovare. Un milblogger rus a susținut pe 11 noiembrie că secretarul Rusiei Unite, Andrey Turchak, s-a întâlnit cu deputații Dumei de Stat care luptă în prezent în noua divizie BARS (rezerva rusă de luptă) „Kaskad” din estul Ucrainei. Milbloggerul a susținut că deputații Dumei de Stat s-au oferit voluntari pentru a servi în divizie în timpul mobilizării parțiale. Un alt milblogger rus a susținut că fostul șef Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că a creat un grup de inspecție militară care va oferi sprijin militar tehnic unităților din Donețk și Republica Populară Lugansk (DNR, LNR).

UPDATE 00.41 Oficialii ruși au continuat să urmărească formarea batalioanelor de voluntari începând cu 11 noiembrie. Șeful Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a susținut pe 11 noiembrie că un alt grup de forțe cecene Akhmat Spetsnaz a fost dislocat în estul Ucrainei. Milbloggerul ultranaționalist Igor Girkin a amplificat un apel pentru voluntari pentru detașamentul său de voluntari care servește în Ucraina pe 11 noiembrie. Girkin a declarat că voluntarii vor avea contracte pe șase luni cu Ministerul rus al Apărării, dar apoi s-a contrazis și a declarat că serviciul va dura până la sfârșitul războiului din Ucraina. Oficialii ruși vor continua să urmărească o abordare extrem de ad-hoc în ceea ce privește formarea batalioanelor de voluntari, una care ar putea devia resursele de la ciclul de recrutare de toamnă al Ministerului Rusiei și alte eforturi de criptomobilizare în curs.

UPDATE 00.32 Oficialii ruși au continuat să recunoască pe 11 noiembrie că armata rusă se confruntă cu probleme semnificative de aprovizionare. Guvernatorul regiunii Amur, Vasily Orlov, a recunoscut că unităților forțelor armate ruse le-au lipsit echipamentele necesare încă de la începutul războiului din Ucraina, dar că autoritățile regionale au ascuns problemele pentru ca „dușmanii” să nu folosească respectivele informații pentru a prezenta armata rusă ca fiind într-o „mare tragedie”. Oficialii ruși vor continua probabil să recunoască public problemele substanțiale de aprovizionare cu care se confruntă armata rusă, pe măsură ce armata rusă întâmpină mai multe eșecuri în Ucraina.

UPDATE 00.13 Partizanii ucraineni au continuat să țintească autoritățile ruse de ocupație pe 11 noiembrie. Autoritățile ruse și ucrainene au declarat că actori nespecificați, probabil referindu-se la partizani ucraineni, au încercat să-l asasineze pe ministrul adjunct al culturii, sportului și turismului din regiunea Zaporijia, Andriy Boyk, cu un dispozitiv exploziv îmbunătățit la Reședința lui Boyk în Melitopol, regiunea Zaporijia. Boyk a suferit doar răni minore. Șeful ucrainean al regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că partizanii ucraineni au incendiat un cartier general de ocupație din Artyema, Luhansk Oblast.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia și Ucraina au efectuat un alt schimb de prizonieri de război unu-la-unu (POW) pe 11 noiembrie. Ministerul ucrainean pentru reintegrare a raportat că 45 de prizonieri de război ucraineni s-au întors în Ucraina după ce au schimbat 45 de prizonieri ruși pe 11 noiembrie. Surse ruse au criticat Ministerul rus al Apărării (MOD) pentru că nu a anunțat schimbul de prizonieri și a permis rușilor să afle despre schimb de la oficialii ucraineni. Ministerul Rusiei are un model stabilit de a minimiza sau de a nu anunța schimburile de prizonieri care ar putea enerva spațiile de informații naționaliste și milblogger ruse, așa cum a raportat anterior ISW.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi

2 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

3 Foarte interesante amănunte...

4 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

5 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit