LIVE VIDEO A început dezbaterea pe legile justiției PSD în comisia specială a lui Iordache. Blatista Gorghiu a părăsit lucrările. Și omul lui Băsescu

LIVE VIDEO A început dezbaterea pe legile justiției PSD în comisia specială a lui Iordache. Blatista Gorghiu a părăsit lucrările. Și omul lui Băsescu

Comisia speciala pentru legile justitiei PSD a inceput dezbaterile pe articole si amendamente, discutandu-se intai proiectul de modificare a Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor. In acest moment amendamentele la legile justitiei sunt dezbatute de reprezentantii PSD, ALDE, UDMR iar din partea opozitiei in sala au ramas doar cei trei parlamentari USR.
Comisarul.ro transmite principalele momente din dezbatere.

Sursa VIDEO:  Privesc.eu

 

Relatarea principalelor momente si declaratii din dezbateri:

16.49: A ajuns la comisie si deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat penal definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita, a ajuns la comisie. Este de asteptat sa isi sustin amendamentele pe care le-a depus la legile justitiei, dupa ce, potrivit spuselor sale, a si condus un grup de lucru pe aceasta tema.

Ce propune Radulescu la Legea 303:

La art. 96 alineatul (6) se modifică și se completează, având următorul cuprins:
"(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice."

16.30 Adrian Tutuianu (PSD) cere ca fiecare parlamentar sa aiba o singura interventie, acuzandu-l pe deputatul Stelian Ion de la USR ca face declaratii politice.

15.11 S-au reluat lucrarile comisiei, se discuta modificari la art. 15 din peste o suta.

14.02 Se ia pauza o ora.

13.58: S-a votat si modificare la Art. 9 alin (3), propunere Steluta Cataniciu:

"Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."

13.53: S-a modificat si art. 7, care face referire la serviciile de informatii, la propunerea UNJR:

"(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.

(3) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infracţiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.
Rezultatul verificarii efective are valoare de informare conforma. Raspunsul eronat se pedepseste conform legii. Incalcarea dispozitiilor alin (1) conduce la eliberarea din functia detinuta.

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens."

(6) Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public."

13.37: S-a votat o propunere venita de la AMR (Asociatia Magistratilor din Romania), preluata de PSD. Se adauga la Art. 6, alin 2, alin 2^2: "Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, are ca efect eliberarea din functia detinuta."

13.00 S-a intors Florin Iordache, dupa ce a stat in biroul lui Liviu Dragnea.

12.52 Juriştii PSD, şedinţă în biroul lui Liviu Dragnea

Întâlnire interesantă în biroul lui Liviu Dragnea! La şedinţă participă președintele Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției, Florin Iordache, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Robert Cazanciuc, dar şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Şerban Nicolae.

Întâlnirea celor patru vine în contextul în care dezbaterea pe modificările aduse Legilor Justiţiei este în toi în comisie.

12.40 Modificarea votata la art. 4:

(2) Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată.
(3) Judecătorii şi procurorii trebuie atat să fie, cat şi să apară, ca fiind independenţi unii de ceilalţi.
(4) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.

12.36 S-a adoptat modificarea la art. 3 alin 1, amendament PSD-ALDE, motivand ca este "pentru punerea in acrod cu Constitutia - alin 1 al art 132, pentru "protejarea procurorului impotriva oricarei imixtiuni in dispunerea solutiilor si pentru corelare cu art. 64 din Legea 304. Practic, in acest text, la propunerea PSD si ALDE, s-a inserat textul art. 132 alin 1 din Constitutie:

"Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."

*Sedinta este acum condusa de deputatul UDMR Marton Arpad, Iordache parasind sala.

12.19: Amendament votat la art. 2 alin 4:

"Nu constituie încălcare a independenței judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuții prevăzute de lege."

12.08 S-a votat modificarea la art. 2 alin 3, amendamentul UNJR sustinut de PSD, UDMR si ALDE:

"Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalitatii de arme si a drepturilor procesuale ale partilor.
Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent şi imparţial şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare.
Scopul independenţei judecatorilor consta inclusid in a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, impartial si având la bază doar aplicarea legii."

12.10 Stelian Ion ridica problema participarii lui Victor Alistar din partea societatii civile si nu cu mandat din partea CSM, afirmand ca acest lucru inseamna ca pe viitor ar trebui sa poata participa si alti reprezentanti ai societatii civile. Iordache precizeaza ca au fost invitati toti membri CSM.

12.00 In acest moment amendamentele la legile justitiei sunt dezbatute de reprezentantii PSD, ALDE, UDMR iar din partea opozitiei in sala au ramas doar cei trei parlamentari USR.

11.40 S-a votat amendamentul privind separarea carierelor judecatorilor si procurorilor (vezi mai jos).

11.40 S-a votat sa se lucreze pana seara, cu pauza intre 14.00 si 15.00.

11.38 Parlamentarii PNL au parasit sedinta in semn de „protest”. Blatista Gorghiu: "Nu vrem sa participam la un simulacru de dezbateri!"

11.35 Alina Gorghiu a cerut ca programul de lucru sa fie pana la ora 13.00. S-a supus la vot insa propunerea a fost respinsa, fiind votata doar de cei din opozitie. Reprezentantul Parchetului General a parasit sedinta. S-a votat apoi si propunerea ca pana la ora 14.00 sa se termine lucrarile, de asemenea respinsa.

11.20 Reprezentantul PMP in comisie pleaca din comisie, in semn de protest.

11.10 Dezbaterile pe fond:

Deputatul Steluta Cataniciu isi asuma un amendament la art. 1 alin 2: "Cariera judecatorului este separat de carierea procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor"

Steluta Cataniciu o cearta pe reprezentanta CSM, care a semnalat ca in tabelul centralizator nu se regasesc propunerile lor concrete: "Pai dvs ati dat un aviz negativ, normal ar fi fost sa nu fie negativ decat daca are conotatii politice."

Stelian Ion ii ia apararea, considerand "inadmisibil" si "regretabil" sa se intampla acest lucru.

10.30 Incep dezbaterile, opozitia insista sa se amane.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat sa nu se dezbata de urgenta, ci sa aiba toata lumea ragaz de o saptamana pentru a citi toate amendamentele. Deputatul PNL Ioan Cupsa a cerut sa fie desesizata comisia, existand probleme cu regulamentul acesteia.

Senatoara Alina Gorghiu a insistat la randul sau sa se amane cu o saptamana dezbaterea pentru ca toata lumea sa aiba timp sa citeasca amendamentele

Stelian ion s-a referit apoi la regulamentul parlamentului si al comisiei, solicitand ca aceasta comisie sa se ocupe intai de codurile civile, apoi penale.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea explica faptul ca exista precedentul comisiei speciale pentru legile electorale - se discuta forma legilor in comisie, aceeasi comisie da raport si sunt votate pe rand in cele doua camere, fara a merge la comisiile ordinare.

Astfel, ordinea de zi s-a votat abia la ora 11.00, dupa circa jumatate de ora de dezbateri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...