LIVE VIDEO Camera Deputaților votează legile justiției PSD. Miercurea NEAGRĂ

LIVE VIDEO Camera Deputaților votează legile justiției PSD. Miercurea NEAGRĂ

Plenul Camerei Deputatilor voteaza miercuri celelalte doua legi ale justitiei - modificarile la Legile 304 si 317, intr-o sedinta care a debutat cu scandal pe tema modificarilor aduse in mare viteza, chiar miecuri dimineata, de catre cei de la PSD. PMP a protestat, in stilul USR, cu pancarte improvizate cu textul "Jos Cenzura". Intre modificarea la regulament si legile justitiei, pe ordinea de zi a plenului se afla si alte proiecte, unele insa care nu vor putea fi votate intrucat nu au raport din partea comisiei, obligatoriu procedural. Unul dintre acestea este proiectul UDMR de infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu-Mures.

Pentru ca Regulamentul sa se aplice, trebuie intai sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Vezi dezbaterea LIVE VIDEO:

 

LIVE TEXT:

14.32 Florin Iordache: "Intr-adevar s-au spus foarte multe neadavaruri de la acest microfon. Am facut aceasta comisie speciala pentru ca ne dorim o justitie independenta. Va reamintesc ca modificarile la aceste legi acum 13 ani s-au facut prin asumarea raspunderii, ministrul Justitiei era Monica Macovei. Ce ne dorim noi - o reala depolitizare. A existat o dezbatere reala, ati avut posiblitatea sa contestati la curte, veti putea sa contestati si aceste legi. Noi vom demonstra ca avem dreptate.

Eu am participat si la elaborarea celor patru coduri. Printr-o dezbatere reala, prin ascultarea tuturor asociatiilor profesionale, am luat cea mai buna decizie.

Va deranjeaza ca am stabilit un termen maximal pentru hotararile judecatoresti? Va deranjeaza ca vrem sa avem niste judecatori independenti? Ni s-a cerut in comisie foarte clar sa nu mai exista presiunea pe judecatori astfel incat am infiintat aceasta sectie in cadrul Parchetului general.

14.25 Stelian Ion (USR): "Este o rusine nationala ceea ce se itnampla in aceste zile, prin fortarea legii, a institutiilor, a parlamentului. Dorinta cea mai apriga pe care ati avut-o in ianuarie nu s-a putut realiza prin OUG si ati ajuns sa dati aparenta unei asa-zise dezbateri parlamentare. O sa vina cat de curand modificarile la codul penal si miza dvs este sa scapati dvs abrogand poate chiar Codul Penal in integralitate.

La ora 00.30 am primit un e-mail in care ni se trimitea ce s-a votat aseara. Raportul acesta de o suta si ceva de pagini l-am primit la inceputul sedintei.

Acea Sectie va fi un instrument de presiune.

6000 de magistrati, si nu 4000, spun nu acestui proiect. CSM spune nu acestui proiect. GRECO a spus foarte clar ca vor sa vada proiectele ca sunt ingrijorati. Toate lucrurile acestea la un moment dat se vor intoarce implacabil si impotriva dvs. O sa vina si reculul cat de curand."

14.19 Catalin Predoiu (PNL): "Faptul ca ministrul Justitiei nu este astazi aici sa isi asume ceea ce urmeaza sa votati spune multe. 4000 de magistrati v-au semnalat in scris ca proiectele nu corespund intru totul nevoilor."

14.15 Vlase propune: Pentru dezbateri generale - 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati. Pentru amendamente - 30 de minute. Aceasta propunere a fost votata de majoritatea parlamentara.

14.09 Liviu Dragnea nu este in sala de plen. Sedinta este condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Gabriel Vlase.

Raportul este citit de deputatul PSD Gilia Claudia, si nu de presedintele comisiei, Florin Iordache.

14.05 Incepe dezbaterea pe legile justitie, cu proiectul de modificare a legii 304/2004. Cupsa (PNL) cere retrimiterea la comisie a raportului intrucat sunt neclaritati si necorelari de texte, si prevederi neconstitutionale. Propunerea a fost respinsa.

Ora 13.14: Hotararea privind modificarea regulamentului Camerei Deputatilor s-a publicat in Monitorul Oficial. PSD, ALDE si UDMR au cale libera pentru votarea rapida a legilor Iordache

Ora 13.01: Deputatii discuta acum alte proiecte fara miza, inainte sa ajunga la cele doua proiecte pe legile justitiei

Ora 12.20: Replica lui Chichirau - "Azi dimineata s-a produs un abuz necalificabil. Dl Nicolicea nu a introdus amendamentele pe un raport pe modificarea la Regulament. Este un abuz care se sanctioneaza penal si am vrut sa ii transmit personal ca nu a introdus amendamentele noastre care au fost inregistrate".

Ora 12.10: Eugen Nicolicea: Doamna Chichirau mi-a spus ca se va ocupa personal sa intru la puscarie

Ora 12.04: Eugen Nicolicea explica la tribuna modificarea regulamentului, deputatii USR fluiera copios

Ora 12.03: Raluca Turcan catre majoritatea PSD-ALDE-UDMR: Sa va fie rusine!

Ora 12.02: Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu si-a pus o cruce rosie peste gura: "Asa arata de acum Opozitia in parlament"

12.01: S-a votat cu 176 voturi pentru 88 impotriva intreg raportul de hotarare de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor

11.58 S-a publicat raportul pe site:

Ora 11.54: Sedinta se desfasoara in ziua in care trupul regelui Mihai e adus in tara. La solicitarea Ralucai Turcan, sedinta de plen a inceput cu un moment de reculegere pentru Regele Mihai

Ora 11.50: Parlamentul a votat amendamentul la regulament: 164 voturi pentru la 87 impotriva. Cum suna amendamentul:

"După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială".

11.30: Opozitia reclama faptul ca se voteaza un raport de la com de regulament care nu este nici pe site nici nu a fost trimis deputatilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia