Locuri uimitoare din România: Fântâna Momac are 341 de metri adâncime și juca pe vremuri un rol cu totul surprinzător

Locuri uimitoare din România: Fântâna Momac are 341 de metri adâncime și juca pe vremuri un rol cu totul surprinzător

O fântâna arteziană a devenit un adevărat monument-simbol al unei localități din Vest. Este vorba despre fântâna din centrul Pecicăi, cunoscută sub denumirea de Fântâna Momac, carea fost forată în anul 1897, la adâncimea impresionantă de 341 de metri, scrie Adevărul .

Fântâna avea, iniţial, un debit de 55 de litri/minut, lucrarea costând 8.000 de forinţi.

Aceasta se află în faţa fostei Case Notariale a Pecicăi Române, unde, în prezent, se găsesc cabinete medicale pediatrice,.

Despre această fântână au strâns date Dacian Don și Camelia Chifor, doi arădeni care au luat la pas orașul Pecica pentru a afla povești interesante.

Cei cărora pecicanii le datorează această fântână interesantă sunt notarul şi secretar al comunei, Florian Momacu, al cărei nume îl poartă, şi care a realizat nu mai puţin de trei astfel de fântâni pe teritoriul comunei, şi judecătorul Alexa Igrişan. Maestrul executant al fântânii a fost Ádám József. Fântâna iese în evidenţă printr-un grup statuar, înalt şi colorat. În partea superioară este reprezentată o femeie seminud, care poartă un ulcior pe umărul drept; în partea inferioară, ca într-un fel de postament, se află patru capete de leu, câte unul pe fiecare parte, şi din gura cărora ţâşneşte apa. Mai jos, statuia este prevăzută cu cupe generoase unde se aşază cănţile. La mijloc, între statuia femeii şi lei, într-un spaţiu-ornament, se regăsesc încrustate toate datele tehnice ale fântânii”, declară cei doi.

Poiana lui Iocan

Această fântână este, însă, mult mai mult decât o sursă de apă de calitate şi o frumuseţe a peisajului urban. Ea a intrat în conştiinţa pecicanilor ca un fel de Poiana lui Iocan, fiind un spaţiu de socializare.

Plecarea după apă la Momac reprezintă pentru pecicanul autentic un adevărat ritual, care începe cu pregătirea „cănţilor” şi continuă cu pregătirea sufletelor pentru a reîntâlni prieteni şi cunoştinţe; pentru a afla noutăţile: cine „e pe pat”, cine s-a căsătorit, cine a murit, care-i preţul grâului, al porcilor, cum merge „piaţu’”, care casă-i de vânzare, cum va fi vremea...

De pe timpuri sătenii de adunau la fântână FOTO arhivă Camelia Chifor

Strigătul de la fântână

În folclorul local s-au păstrat strigături cu referire la această fântână: „La fântâna lui Momac / Să-ntâlneşte dor cu drag”, semn că aici era şi un loc de întâlnire a tinerilor. De asemenea, legenda spune că cine trece prin localitate şi bea apă de Momac va mai reveni, cu siguranţă, la Pecica.

Chiar şi cei plecaţi prin alte părţi, atunci când revin după mult timp în Pecica, trec pe la „neamuri”, pe la cimitir şi pe la Momac.

În decursul vremii, Fântâna lui Momac a suferit numeroase schimbări și reparații, și din toate a ieșit tot mai dur afectată, ajungând, la un moment dat, a fi o simplă pompă care se defecta mereu. După anul 2000, când primarul Pecicăi a fost Iustin Cionca, s-au demarat lucrări de restaurare reală: a fost montată, provizoriu, o instalaţie cu hidrofor, care asigura curgerea apei prin patru părţi. Lucrările de restaurare, modernizare şi amenajare au fost continuate cu actualul primar al oraşului, Petru Antal. Statuia a fost recondiţionată şi montată în spaţiul ei iniţial. În jurul ei s-au montat luminatoare, pavaj deosebit şi, în viitor, se prevede amenajarea unui parc, ce se va întinde până la colţul străzii, punând astfel în valoare unul dintre cele mai semnificative obiective ale Pecicăi”, spun Dacian și Camelia.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro