Lukașenko susține că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus. Reacția opoziției

Lukașenko susține că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus. Reacția opoziției

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin. Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.

Alexandr Lukasenko FOTO EPA EFE

Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo, arată Agerpres.

Lukaşenko, care se află la Moscova joi pentru un summit regional, nu a fost în măsură să indice dacă arme respective se află deja în ţara sa.

Poate, mă întorc şi voi vedea”, a spus liderul belarus, principal aliat al Rusiei.

Lukaşenko a explicat că Putin i-a spus în ajun că a semnat decretul care să permită acest transfer.

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.

Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.

Amenințare pentru întreaga Europă

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat joi o ameninţare pentru întreg continentul european. „Aceasta nu pune în pericol doar vieţile belaruşilor, ci creează o nouă ameninţare pentru Ucraina, pentru întreaga Europă”, subliniază ea pe Twitter.

Când se vorbeşte despre arme nucleare tactice, cele mai multe dintre ele sunt la fel de puternice ca aceea care a ucis 140.000 de persoane la Hiroshima”, a adăugat ea.

Armamentele nucleare aşa-zise „tactice” pot provoca pagube imense , dar raza de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare „strategice”.

La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.

Între altele, Putin a indicat în trecut că zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme şi că un depozit special va fi terminat până la 1 iulie.

Belarus nu este angajat direct pe teren în Ucraina, dar a permis armatei ruse să-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei în februarie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am văzut poza şi mi-am dat seama că nu se leagă ceva” / Lunetistul care a ucis un terorist de la 3,5 km contrazice FBI-ul în cazul atentatului asupra l…

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

4 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani

5 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)