Lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia, îl avertizează Blinken pe Lavrov

Lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia, îl avertizează Blinken pe Lavrov

Blinken a exercitat de asemenea presuni asupra lui Lavrov să accepte o ofertă a Statelor Unite în vederea unui schimb de deţinuţi.

„Am purtat o discuţie deschisă şi directă”, a anunţat într-o conferinţă de presă secretarul de Stat american.

„Am îndemnat Kremlinul să accepte oferta substanţială pe care i-am făcut-o”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei americane a anunţat miercuri că preconiza să-şi contacteze omologul rus pentru a discuta despre o oferă a Statelor Unite în vederea eliberării baschetbalistei americane Brittney Griner şi unui fost puşcaş marin, Paul Whelan.

Ar putea fi vorba despre un schimb de deţinuţi cu Viktor Bout, untrafcant rus de armament încarcerat în Statele Unite.

Antony Blinken nu a dorit să spună cum a reacţionat Serghei Lavrov.

„Nu pot să vă spun dacă cred lucrurle sunt mai mult sau mai puţin probabile”, a declarat el.

„Însă era important ca el să audă asta în mod direct”, a adăugat Blinken.

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat, la rândul său, că au ”discutat despre părerile lor cu privire la probleme în relaţiile bilaterale, care este puternic nevoie să fie normalizate”.

„În ceea ce priveşte un eventual schimb de deţinuţi ruşi şi americani, partea rusă rusă insistă să revenim la regimul unui dialog profesional, fără speculaţii de presă, în cadrul unei «diplomaţii discrete»”, a anunţat el într-un comunicat.

Antony Blinken a subliniat că l-a avertizat pe Serghei Lavrov că lumea nu va recunoaşte „niciodată” anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia.

„Era foarte important ca ruşii să audă în mod direct din partea noastră faptul că acest lucru nu va fi acceptat şi nu doar că nu va fi acceptat, ci şi că va antrena costuri suplimentare importante impuse Rusiei”, a declarat el.

El a denunţat faptul că Rusia pregăteşte „referendumuri trucate”, prin care să încerce „să demonstreze în mod fals” că persoane care trăiesc în aceste teritorii ucrainene ”caută să facă parte din Rusia”.

Antony Blinken l-a îndemnat pe Serghei Lavrov să facă în aşa fel încât Moscova să-şi onoreze angajamentul în cadrul Acordului de la Istanbul, negociat cu ajutorul Turciei, cu privire la exportul cerealelor ucrainene blocate în porturi ucainene.

Serghei Lavrov a denunţat o continuare a livrării de ”armament american şi NATO forţelor armate ucrainene şi batalioanelor naţionaliste, folosit larg împotriva populaţiei civile, care prelungeşte agonia regmului de la Kiev, face să dureze conflictul şi multiplică victimele”, potrivit diplomaţiei ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

2 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

3 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate