Macron și Merkel confirmă reînnoirea axei Paris-Berlin și că vor avea o abordare comună în chestiunile europene esențiale

Macron și Merkel confirmă reînnoirea axei Paris-Berlin și că vor avea o abordare comună în chestiunile europene esențiale

Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, au confirmat după Summitul european încheiat vineri la Bruxelles că Franța și Germania vor avea o abordare comună în fața celorlalți parteneri din Uniunea Europeană în chestiuni precum combaterea terorismului, imigrația și securitatea, transmit agențiile EFE și Reuters.

'Atunci când Germania și Franța vorbesc cu aceeași voce, Europa poate avansa. Probabil că nu este o condiție suficientă, dar este necesară', a spus Macron la conferința de presă comună cu Merkel, cei doi lideri ținând să apară împreună în fața ziariștilor pentru a sugera astfel că axa Paris-Berlin rămâne în continuare solidă.

În acest sens Macron a amintit de spiritul de cooperare al foștilor lideri francez și german, Francois Mitterand și Helmut Kohl, care ne-au lăsat 'moștenirea comună' a unei Europe puternice în fața provocărilor mondiale.

'Nu există o soluție europeană pertinentă dacă ea nu este așa pentru Franța și Germania. Acesta este spiritul în care noi lucrăm, la înălțimea istoriei noastre recente și singura metodă la înălțimea provocărilor pe care le trăim astăzi', a indicat președintele francez.

La rândul ei, cancelarul german a accentuat și mai mult importanța axei reînnoite Paris-Berlin în Europa și a asigurat că Franța și Germania sunt 'împreună și decise să ajungă la soluții comune', lucru ilustrat în opinia ei și de acest summit la care activitățile pregătitoare franco-germane au contribuit la încheierea acordurilor convenite. Dar Angela Merkel a ținut să adauge că 'aceasta nu înseamnă că suntem singuri (Parisul și Berlinul n.r), ci că dorim să lucrăm împreună'.

Atât Macron cât și Merkel au vorbit la această conferință de presă despre necesitatea respectării 'valorilor europene', ei făcând astfel referire la refuzul unor țări est-europene de a primi migranți conform cotelor obligatorii de refugiați impuse în urmă cu aproape doi ani, și au apreciat ca pozitivă decizia Comisiei Europene de a declanșa din acest motiv proceduri de infringement împotriva Poloniei, Ungariei și Cehiei.

Președintele francez a provocat anterior o dispută pe acest subiect cu statele grupului de la Vișegrad, respectiv Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia, pe care le-a acuzat indirect într-un interviu că nu respectă 'valorile' Uniunii Europene deși aceasta din urmă 'le dă bani'.

În încercarea de a atenua aceste tensiuni, liderii acestor patru țări au avut vineri dimineață o întrevedere cu Macron. Polonia a reacționat cel mai vehement după afirmațiile președintelui francez, atrăgându-i atenția să fie mai prudent în declarații și că dacă o țară primește fonduri europene acest lucru nu înseamnă că ea trebuie să accepte necondiționat orice i se impune de la Bruxelles.

Însă la conferința de presă comună cu Merkel, Macron a pledat pentru menținerea politicii ușilor deschise față de migranții veniți din afara Europei, el afirmând că UE trebuie să-i trateze 'cu umanitate pe bărbații și femeile care vin în Europa în căutarea libertății'. Însă cancelarul Angela Merkel a admis că în problema relocării migranților nu s-au înregistrat progrese la acest summit.

Pe de altă parte, referindu-se la propunerile premierului britanic privind situația cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit, Angela Merkel a estimat că ele 'sunt un bun început, dar nu un progres'.

'A reieșit clar din discuțiile de noaptea trecută că avem un drum lung de parcurs. Dar cele 27 (de state UE, fără Marea Britanie), mai ales Franța și Germania, vor fi bine pregătite, nu vom accepta să fim divizați', a conchis ea referitor la negocierea Brexitului și la reforma proiectului european. Despre aceasta din urmă atât Merkel cât și Macron au afirmat că nu vor susține revizuirea Tratatului de la Lisabona, exceptând cazul în care reformele vor face necesar un asemenea demers.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 Acum fix 48 de ani...