Magistraţii belgieni protestează public împotriva subfinanţării

Magistraţii belgieni protestează public împotriva subfinanţării

Aproximativ 1500 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, au protestat marţi la Bruxelles împotriva insuficienţei mijloacelor umane şi materiale, care subminează eficienţa actului de justiţie, relatează AFP.

Manifestaţia, iniţiată în special de Asociaţia Sindicală a Magistraţilor (ASM), s-a transformat într-un apel către clasa politică. Purtând togi negre, magistraţii şi avocaţii au format în faţa Palatului de Justiţie cuvintele "Help Justice!", vizibile într-o fotografie aeriană făcută dintr-o dronă.

"Acest serviciu public este ineficient, deşi justiţia este un actor instituţional care are rolul de a reechilibra democraţia şi de a se opune celorlalte puteri într-un moment sau altul", a declarat Manuela Cadelli, preşedinta ASM, agenţiei France Presse.

"Dacă justiţia este prea lentă, până la urmă cel care plăteşte este justiţiabilul", a arătat avocatul Jean-Pierre Buyle, liderul barourilor francofone şi germanofone din Belgia. El a arătat înspre Palatul de Justiţie şi a susţinut că "dacă la Bruxelles cade un tavan, se închide uşa şi se încuie încăperea, (...) nu se repară".

Protestatarii au acuzat şi economiile realizate la dotarea cu echipamente informatice. Cadelli a subliniat că sistemele informatice ale poliţiei nu sunt întotdeauna compatibile cu ale justiţiei. La transferul dosarelor, poliţiştii trebuie să imprime documentele, iar la Palatul de Justiţie nu există personal care să le scaneze.

AFP reaminteşte că în 2015, la un protest similar, tot la Bruxelles, au participat circa 3000 de persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante