Mai multe ONG-uri cer autorităţilor măsuri urgente pentru organizarea unui referendum corect

Mai multe ONG-uri cer autorităţilor măsuri urgente pentru organizarea unui referendum corect

Mai multe ONG-uri solicită premierului Viorica Dăncilă, precum şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, măsuri urgente pentru organizarea unui referendum corect la data de 7 octombrie, în condiţiile în care există "grave lipsuri" ale legislaţiei aferente Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Organizaţiile solicită introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la ultimele alegeri.

"Organizaţiile semnatare atrag atenţia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum naţional privind modificarea Constituţiei. Legislaţia în vigoare este deficitară şi nu reglementează conform normelor internaţionale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestaţii, cele privind observarea sau crearea transparenţei necesare pentru a asigura încrederea publică în proces. În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) şi alegerile parlamentare (Legea 208/2015). Reglementările respective nu se regăsesc în Legea 3/2000", se arată în solicitarea organizaţiilor neguvernamentale.

Potrivit acestora, SIMPV este un sistem care a contribuit "semnificativ" la creşterea încrederii publice în procesele electorale şi este absolut necesară utilizarea acestuia în condiţiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanţilor în timp real şi nici pentru prezentarea unor informaţii esenţiale despre prezenţa la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale.

"Ultimele două instrumente au generat dezbateri semnificative în sfera publică în timpul referendumului din 2012 şi a alegerilor prezidenţiale din 2014, când au existat suficiente suspiciuni privind utilizarea abuzivă a acestora. Conform legii actuale, situaţia potenţialelor voturi multiple ar trebui verificată de către AEP, fapt care este total contraproductiv şi care ar însuma resurse semnificative de timp, fonduri şi personal. Verificarea trebuie realizată preventiv, iar datele publicate în timp real. Astfel, solicităm adoptarea cât mai curând a unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze utilizarea SIMPV pentru organizarea referendumului, asigurând în acelaşi timp o perioadă suficientă de timp Autorităţii Electorale Permanente şi celorlalte instituţii implicate în procesul de punere în funcţiune a SIMPV pentru a pregăti sistemul şi personalul aferent în condiţii optime", mai indică sursa citată.

Organizaţiile semnatare consideră că trebuie preluate şi prevederile privind filmarea procedurilor de numărare a voturilor în secţiile de votare şi cele referitoare la organizarea votării şi observarea din Legea 208/2015.

"De asemenea, susţinem că organizarea proceselor electorale şi a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementări în regim de urgenţă, astfel că solicităm introducerea ca prioritate legislativă în Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandările internaţionale în domeniu, precum cele incluse în rapoartele OSCE/ODIHR privind România. Încheiem prin a sublinia faptul că un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui să aibă loc în condiţiile în care legislaţia care reglementează organizarea acestora (în speţă Legea 3/2000) nu este coerentă şi nu permite organizarea lor în condiţii de transparenţă, corectitudine şi încredere publică", se arată în solicitarea ONG-urilor.

Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparenţă şi Participare Publică "CIVICA" (CIVICA), Centrul pentru Studiul Democraţiei CENTRAS - Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, Forum Apulum, Geeks for Democracy. De asemenea au mai semnat Mircea Kivu - sociolog şi Andrei Tiut - politolog. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”