Mai mulți responsabili ai AfD au anunțat că părăsesc partidul din cauza virajului spre extrema dreaptă

Mai mulți responsabili ai AfD au anunțat că părăsesc partidul din cauza virajului spre extrema dreaptă

Mai mulți responsabili ai dreptei naționaliste germane, 'Alternativa pentru Germania' (AfD), au anunțat marți la rândul lor că se vor distanța de partid din cauza evoluției acestuia spre extrema dreaptă în timpul alegerilor, la câteva ore după ce co-președinta Frauke Petry a declarat că părăsește formațiunea, informează AFP.

Marcus Pretzell, liderul AfD din landul Renania de Nord-Westfalia (vest), cel mai populat din Germania, a anunțat că părăsește partidul. El și-a justificat decizia "prin evaluarea sa nu tocmai optimistă în ceea ce privește evoluția AfD", într-un interviu acordat ediției online a cotidianului Die Welt.

Pretzell îi urmează astfel soției sale Frauke Petry , până acum unul dintre liderii mișcării anti-imigrație și care a făcut senzație cu o zi înainte, a doua zi după alegerile legislative, când și-a făcut publică decizia de a nu accepta un mandat în noua cameră a deputaților, alături de colegii săi a căror radicalizare a denunțat-o.

Frauke Petry a adăugat marți că în viitorul apropiat se va retrage cu totul din partid. "Este clar că va veni și această etapă", a declarat ea pentru jurnaliști.

Petry și alți doi responsabili ai AfD în parlamentul regional din Saxonia, în estul țării, au demisionat marți din funcțiile din cadrul conducerii grupului lor parlamentar local.

În această regiune a fostei Republici Democrate Germane (RDG), mișcarea anti-imigrație s-a plasat în fruntea alegerilor parlamentare desfășurate duminică, întrunind 27% din voturi și depășindu-i pe conservatorii cancelarului federal Angela Merkel.

Deocamdată, AfD pare să evite o hemoragie în sânul grupului parlamentar din camera națională a deputaților. Până în prezent, doar Frauke Petry a anunțat că se retrage, din totalul celor 93 de deputați, semn că tendința național-identitară, care domină deja curentul național-conservator în cadrul partidului, își menține rândurile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /