Marea Britanie oferă Ucrainei cele mai moderne elicoptere de asalt Apache

Marea Britanie oferă Ucrainei cele mai moderne elicoptere de asalt Apache

O sursă de rang înalt din domeniul apărării a declarat pentru presa britanică că Londra va furniza Kievului și elicoptere de asalt AH64 E Apache alături de tancuri Challenger 2 în cadrul pachetului militar anunțat recent de premierul britanic Rishi Sunak.

Marea Britanie va trimite Ucrainei patru elicoptere de asalt Apache FOTO EPA-EFE

Ucraina va primi de la Marea Britanie cel puțin patru elicoptere Apache înarmate cu rachete Hellfire pe lângă 14 tancuri de luptă Challenger 2. Anunțul vine după ce mai întâi Franța, urmată de SUA și Germania au anunțat că vor oferi Ucrainei tancuri ușoare, respectiv vehicule blindate care să asigure o mai bună apărare, dar și mobilitate pe câmpul de luptă.

Apache va fi o schimbare majoră. Tancurile vor sosi primele și va dura ceva până când vor putea fi desfășurate și elicopterele. Alți membri NATO vor urma exemplul Marii Britanii.

Rusia are mii de tancuri, așa că va fi nevoie de mai mult de patru elicoptere Apache pentru a avea un impact strategic. Dar, din punct de vedere tactic, este un pas important.

Noi trimitem Apache AH64 E – cea mai modernă versiune, care poate doborî mai multe ținte în câteva secunde.

Un elicopter Apache poate fi înarmat cu până la 16 rachete antitanc Hellfire, 76 de rachete Hydra de 70 mm și un tun automat de 30 mm. Acest lucru înseamnă că patru Apache ar putea nimici un întreg regiment de 70 de tancuri în doar câteva clipe. Propulsate de un motor Rolls Royce, acestea au o viteză maximă de 300 km/h și pot detecta peste 250 de potențiale ținte odată, până la o distanță de 16 km.

O astfel de aeronavă costă aproximativ 70 de milioane de lire sterline și necesită doi piloți și o echipă de tehnicieni pentru a o menține în stare de funcționare. Apache-urile trimise în Ucraina vor fi similare cu cele pilotate de prințul Harry în Afganistan. Corpul aerian al armatei este reechipat cu elicoptere de asalt AH-64E și ar trebui să aibă 50 până anul viitor.

Se înțelege că piloții ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie, iar o bază de întreținere va fi înființată într-o țară vecină, cum ar fi Polonia.

Challenger 2 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume și a fost folosit în războiul din Irak. Poate distruge orice tanc rusesc , iar blindajul său secret Chobham este proiectat să reziste la majoritatea armelor antitanc”, a declarat o sursă de rang înalt din domeniul apărării.

Accelerăm sprijinul acordat Ucrainei cu tipul de tehnologie militară de ultimă generație care va câștiga acest război”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Marea Britanie este prima ţară care trimite tancuri grele de factură occidentală pentru a ajuta Kievul în faţa invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Downing Street, a relatat AFP.

Preşedintele Zelenski a mulţumit Regatului Unit pe Twitter pentru că a luat decizii care "nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor trimite şi semnalul potrivit altor parteneri".

Polonia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Ucrainei tancuri de fabricație germană Leopard, dar numai în cadrul unei coaliții internaționale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”