Mediatoarea UE a deschis o anchetă privind promovarea germanului Martin Selmayr, considerat ''mâna dreaptă'' a lui Juncker

Mediatoarea UE a deschis o anchetă privind promovarea germanului Martin Selmayr, considerat ''mâna dreaptă'' a lui Juncker

Mediatoarea Uniunii Europene (UE), Emily O'Reilly, a deschis o anchetă privind promovarea rapidă şi controversată la vârful administraţiei europene a germanului Martin Selmayr, considerat ''mâna dreaptă'' a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează luni AFP.

Într-o scrisoare datată 8 mai şi publicată luni, dna O'Reilly a explicat că ancheta survine ca urmare a două plângeri depuse de eurodeputaţi olandezi din cadrul Grupului ALDE (liberali) şi de aleşi francezi din Grupul S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor).

Emily O'Reilly îi dă Comisiei termen până la 15 mai pentru a răspunde la şapte întrebări privind condiţiile numirii, pe 21 februarie, a şefului de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, în postul de secretar general.

''Am primit scrisoarea şi răspundem în termenul indicat'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, într-un alt comentariu.

Dna O'Reilly intenţionează să se sprijine în ancheta sa pe analiza deja efectuată pe această temă de către parlamentarii europeni, care a dus pe 18 aprilie la votarea, cu o largă majoritate, a unei rezoluţii ce face apel la Comisia Europeană să reevalueze promovarea lui Selmayr. Eurodeputaţii au comparat această numire cu ''o lovitură de forţă la limita legalităţii'', dar n-au cerut revocarea din funcţie a celui vizat.

Mediatoarea întreabă îndeosebi Comisia cum reacţionează la această calificare şi dacă acest caz - devenit ''Selmayrgate'' - a afectat, în opinia sa, încrederea în UE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut