Mediatoarea UE a deschis o anchetă privind promovarea germanului Martin Selmayr, considerat ''mâna dreaptă'' a lui Juncker

Mediatoarea Uniunii Europene (UE), Emily O'Reilly, a deschis o anchetă privind promovarea rapidă şi controversată la vârful administraţiei europene a germanului Martin Selmayr, considerat ''mâna dreaptă'' a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează luni AFP.

Într-o scrisoare datată 8 mai şi publicată luni, dna O'Reilly a explicat că ancheta survine ca urmare a două plângeri depuse de eurodeputaţi olandezi din cadrul Grupului ALDE (liberali) şi de aleşi francezi din Grupul S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor).

Emily O'Reilly îi dă Comisiei termen până la 15 mai pentru a răspunde la şapte întrebări privind condiţiile numirii, pe 21 februarie, a şefului de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, în postul de secretar general.

''Am primit scrisoarea şi răspundem în termenul indicat'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, într-un alt comentariu.

Dna O'Reilly intenţionează să se sprijine în ancheta sa pe analiza deja efectuată pe această temă de către parlamentarii europeni, care a dus pe 18 aprilie la votarea, cu o largă majoritate, a unei rezoluţii ce face apel la Comisia Europeană să reevalueze promovarea lui Selmayr. Eurodeputaţii au comparat această numire cu ''o lovitură de forţă la limita legalităţii'', dar n-au cerut revocarea din funcţie a celui vizat.

Mediatoarea întreabă îndeosebi Comisia cum reacţionează la această calificare şi dacă acest caz - devenit ''Selmayrgate'' - a afectat, în opinia sa, încrederea în UE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…

5 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…