Ministerul de Interne al Georgiei califică drept "acţiune ilegală" recentul protest din faţa Parlamentului

Ministerul de Interne al Georgiei califică drept "acţiune ilegală" recentul protest din faţa Parlamentului

Protestul paşnic organizat la sfârşitul săptămânii trecute lângă clădirea Parlamentului georgian s-a transformat într-o "acţiune ilegală", a subliniat luni Ministerul de Interne al Georgiei, informează dpa.

Protestatarii au blocat intrările în clădirea Parlamentului aflată în capitala Tbilisi, după ce o promisă reformă electorală menită să asigure o reprezentare politică proporţională a eşuat la vot.

"Protestul paşnic, care a început pe Bulevardul Rustaveli din faţa clădirii Parlamentului, s-a transformat mai târziu într-o acţiune ilegală", susţine ministerul într-un comunicat. În text se precizează că perturbarea activităţii parlamentare constituie o încălcare a legislaţiei georgiene.

Peste 20.000 de protestatari s-au adunat duminică în capitala georgiană Tbilisi pentru cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din ultimii ani. Aceştia cereau desfiinţarea sistemului mixt de vot şi introducerea votului proporţional pentru următoarele alegeri legislative din octombrie 2020, o promisiune a puternicului oligarh Bidzina Ivanişvili al cărui partid Visul Georgian este la putere. În ciuda majorităţii zdrobitoare a Visului Georgian în Parlament, partidul a respins această reformă.

Ivanişvili a făcut această promisiune în iunie, când s-a confruntat deja cu un val de proteste declanşate de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în timp ce între cele două ţări a avut loc un scurt război în 2008.

Kaha Kaladze, unul dintre liderii partidului Visul Georgian, care domină actuala legislatură, acuză partidul Mişcarea Naţională de ultimul protest şi a atenţionat în legătură cu represalii. "Dacă procesul distructiv va continua, autorităţile vor avea un răspuns corespunzător", a atenţionat Kaladze, în comentarii transmise de postul georgian First Channel.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

2 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

3 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

4 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

5 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”