Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

Ministrul Energiei avertizează Petrom şi Romgaz că suprataxarea veniturilor din liberalizarea gazelor ar putea ajunge la 97% dacă vor creşte necontrolat preţurile

„Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%“, se arată într-o declaraţie de presă transmisă luni de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Formularea era făcută în aşa măsură în care producătorii de gaze erau practic forţaţi să vândă industriaşilor la preţuri care urcau treptat până la nivelul de import.

Guvernul a eliminat săptămâna trecută corelaţia între sectorul industrial care se alimentează de pe piaţa liberă cu firmele care sunt încă reglementate.

Industria chimică şi cea siderurgică au solicitat Executivului măsuri pentru păstrarea competitivităţii, deoarece ei acuză că liberalizarea preţului la gaze nu înseamnă altceva decât creşterea controlată la nivelul importurilor. Or, România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri la importul de gaze din Uniunea Europeană, companiile energetice din Germania sau Franţa având contracte preferenţiale cu Gazprom. Problema este că bursa gazelor nu este încă pe deplin funcţională, neexistând piaţă de echilibrare şi mecanisme.

România are doi mari producători interni, Petrom şi Romgaz, ambii cu cote de piaţă apropiate, importând gaze de la intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv Wintershall şi Imex Oil. Importurile de gaze se ridică la 20% din consumul intern, ceea ce face, teoretic, ca preţul să crească având în vedere că cererea depăşeşte oferta. Preţul gazelor de producţie internă se ridică la 230 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile se fac la 400-420 dolari pe aceeaşi cantitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?