Mureș: Arest la domiciliu pentru șeful Inspectoratului Școlar Județean, Ștefan Someșan

Mureș: Arest la domiciliu pentru șeful Inspectoratului Școlar Județean, Ștefan Someșan

Tribunalul Mureș a respins, vineri seara, propunerea de arestare preventivă formulată de DNA și a decis arestarea la domiciliu a șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, reținut în urmă cu o zi de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenc' din Târgu Mureș.

Încheierea Tribunalului Mureș nu este definitivă și poate fi atacată cu contestație.

În același dosar, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii susțin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

În acest context, Consiliul de Administrație al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

'În realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef', arată DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea ISJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano-Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

'Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de inculpatul Someșan Ștefan în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare', arată procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, la sfârșitul lui august 2015, Someșan, deși, potrivit normelor legale, nu deține prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar ;i nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ a dispus, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național 'Unirea' la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată.

'Astfel, inculpații Someșan Ștefan și Tamasi Zsolt-Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii școlari 2015-2016 și respectiv 2016-2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mure, cunoscând că această unitate de învățământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpații, au vătămat interesele legitime ale unităților școlare și ale celor 328 elevi, care, în tot anul școlar 2015-2016, au funcționat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcționare sau acreditare, așa încât, cursurile școlare pe care le-au urmat nu erau recunoscute', spun procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, arată DNA.

Instituția Prefectului — Județul Mureș a atacat în contencios administrativ HCL Târgu Mureș din 16 septembrie 2014, care prevedea înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mureș a dispus anularea hotărârii, măsura fiind menținută și de Curtea de Apel Târgu Mureș la data de 3 februarie 2016.

După atacarea hotărârii de către Instituția Prefectului — Județul Mureș, prefectul din acea perioadă, Vasile Liviu Oprea, a fost schimbat din funcție de către Guvernul Ponta.

În luna august, în acest an, Corpul de Control al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice s-a aflat la Târgu Mureș pentru verificarea documentelor emise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș, care au dus la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenec' în aceeași incintă cu Colegiul Național Unirea, fapt ce a stat la originea unor tensiuni între cele două unități de învățământ.

Ultima situație tensionată, care a necesitat mediere, a vizat solicitarea venită din partea Liceului Teologic Romano-Catolic, printr-o serie de politicieni UDMR, de evacuare a două săli de clasă ale Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș, deși pentru spațiile respective exista o convenție încheiată între Primăria Târgu Mureș și Statusul Romano-Catolic, valabilă până în 2019.

Reprezentantul Primăriei Târgu Mureș în Consiliul de Administrație al Colegiului Național Unirea, Valentin Bretfelean, reclama atunci că tensiunile apărute își au rădăcina în acțiunile ISJ Mureș din anul 2015, când s-a decis înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Acesta arăta că, prin "modificarea forțată" a planului de școlarizare, fără a consulta Consiliul de Administrație al Colegiului Național Unirea, ISJ Mureș a desprins mai multe clase din acest colegiu pentru ca noua entitate să ajungă la 300 de elevi, după ce inițial era vorba că liceul respectiv se va forma exclusiv cu clase luate de la Colegiul Reformat Bolyai.

AGERPRES / (A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale