Mureș: Jurnalistul reținut pentru șantaj de DNA, pus sub control judiciar 60 de zile

Tribunalul Mureș a decis, marți seara, luarea măsurii controlului judiciar pentru pe o durată de 60 de zile față de jurnalistul Tănasă Julien, împotriva căruia procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus începerea urmăririi penale pentru șantaj.

Pe durata controlului judiciar, lui Tănasă i s-a interzis, printre altele, să exercite profesia de jurnalist, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta și să nu se apropie de martorii din dosar sau să comunice cu aceștia direct sau indirect.

Încheierea poate fi atacată cu contestație în 48 de ore de la pronunțare pentru inculpat și în 48 de ore de la comunicare de către procuror.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA—Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 aprilie 2016, a suspectului Tănasă Julien, jurnalist, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj

Potrivit documentului, în cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus printr-un intermediar, ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord.

Comunicatul DNA precizează că, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduș, denunțătorul s-a întâlnit cu suspectul Tănasă Julien pe care l-a recunoscut ca fiind același jurnalist care, în urmă cu 4 ani, l-a denigrat în publicația sa, avantajându-l și favorizându-l pe contracandidat să câștige acele alegeri.

Cu ocazia acelei întâlniri, potrivit comunicatului, suspectul i-a dat de înțeles candidatului că, pentru ajutorul dat atunci contracandidatului său ar fi primit bani, însă nu a precizat ce sumă primise de la persoana respectivă.

'În același context, pentru a-i face același serviciu, suspectul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câștiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acțiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu 4 ani. În continuare, suspectul Tănasă Julien i-a mai spus denunțătorului că, în urmă cu 4 ani, procedase în aceeași manieră și cu alți candidați la funcțiile de primar din alte trei comune. Ulterior, la începutul lunii aprilie 2016, jurnalistul i-a transmis denunțătorului că, în cazul în care nu îi va aduce suma de bani, redusă în urma negocierilor la 2.500 euro, va stabili o înțelegere cu contracandidatul său și va avea grijă din nou ca acesta să câștige alegerile locale. De asemenea, denunțătorul urma să fie denigrat din nou în publicația electorală ce urma a fi difuzată în comuna respectivă, prin prezentarea unor fapte neadevărate, ori a unora adevărate, dar cu caracter compromițător', se arată în comunicat.

DNA a subliniat că, la data de 11 aprilie 2016, în condițiile stabilite la întâlnirile anterioare, denunțătorul i-a remis suspectului Tănasă Julien suma de 2.500 euro pretinsă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În data de 05.07.2012, Judecătoria Târgu Mureș l-a condamnat pe Tănasă Julien (prin Hotărârea  762/2012 ) la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârșirea a infracțiunii de șantaj, în perioada 25.05.2009 — 02.06.2009, împotriva unui bărbat din Gheorgheni, județul Harghita.

În același dosar, împotriva acestuia a fost dictată și o pedeapsă de 9 luni închisoare, pentru săvârșirea, la data de 02.06.2009, a infracțiunii de uz de fals, dar aceasta a fost contopită și s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare. Potrivit portalului instanței, în temeiul art. 861 Cod penal, Judecătoria Târgu Mureș dispunea suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de încercare de 7 ani.

În data de 1.10.2013, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca nefondat recursul declarat de Tănasă Julien împotriva sentinței penale nr. 762 din data de 5.07.2012 din dosarul 7001/320/2009 al Judecătoriei Târgu Mureș.

Înainte de a fi reținut de procurorii DNA, Tănasă Julien a adunat semnături pentru a-și depune candidatura pentru fotoliul de primar al comunei Sântana de Mureș și și-a anunțat intenția de a candida prin publicația periodică pe care o deținea.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

2 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

3 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

4 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

5 VIDEO Protest al „valorilor” angajate de PSD la Ministerul Dezvoltării, după ce au primit ordinele de „evacuar…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există